PeristeriNews.gr
Διεθνή

BBC: «Η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να τυπώσει χρήμα»


Ποιο είναι το επόμενο στάδιο για το ευρώ, διερωτάται ο Γκάβιν Χιούιτ, αναλυτής του ΒΒC, σε χθεσινό άρθρο του.

Ποιο είναι το επόμενο στάδιο για το ευρώ, διερωτάται ο Γκάβιν Χιούιτ, αναλυτής του ΒΒC, σε χθεσινό άρθρο του. Στην ανάλυσή του, ο συντάκτης του γνωστού βρετανικού δικτύου σχολιάζει τις κυβερνητικές μεταβολές σε Ελλάδα και Ιταλία, «κρούει τον κώδωνα» για Ισπανία και Γαλλία και προεξοφλεί ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αναγκαστεί να τυπώσει χρήματα για να αντιμετωπίσει την κρίση παρά τις γερμανικές αντιστάσεις.

«Ο κανόνας των τεχνοκρατών έχει αρχίσει να εφαρμόζεται. Για την Ιταλία και την Ελλάδα το σενάριο πλέον θα γραφτεί στο Βερολίνο, το Παρίσι και τις Βρυξέλλες. Οι άνθρωποι είναι πλέον θεατές, καθώς οι κυβερνήσεις έχουν πέσει και έχουν αντικατασταθεί από μη εκλεγμένους ηγέτες», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με τον κ. Χιούιτ, υπάρχει ένας μύθος ότι δήθεν τεχνοκράτες είναι μια ομάδα από υπαλλήλους, που κινούνται αφιλοκερδώς, πάνω από κομματικές πολιτικές. Ωστόσο τονίζει πως «κάθε κίνηση και απόφαση που θα πάρουν οι δύο αυτές κυβερνήσεις είναι εξόχως πολιτικές» παρά την περίοδο χάριτος που θα τους δώσει ο κόσμος.

Το πρόβλημα όμως είναι πως οι οικονομίες της ευρωζώνης είναι αναιμικές, ενώ οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη θα φέρουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα αλλά δεν υπάρχει άμεσος αντίκτυπος. Η πρόβλεψη που κάνει ο Χιούιτ είναι πως και άλλες χώρες θα βρεθούν στο στόχαστρο των αγορών, με πρώτη την Ισπανία, ενώ και η Γαλλία βρίσκεται πολύ κοντά στο να χάσει την πολύτιμη βαθμίδα ΑΑΑ της πιστοληπτικής της ικανότητας.

«Υπάρχει μια άβολη αλήθεια. Η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά το κράτος πρόνοιας που έχει οικοδομήσει τα τελευταία 50 χρόνια».

Η πίεση ασκείται πλέον στους Γερμανούς, προκειμένου να επιτρέψουν ώστε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να γίνει ο δανειστής έσχατης ανάγκης. Αυτή η πίεση θα αυξηθεί, διότι οι άλλες λύσεις δεν λειτουργούν, τονίζει ο συντάκτης του BBC, ο οποίος, προεξοφλεί πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αναγκαστεί να «κόψει χρήμα».

Το αν η γερμανική αντίσταση θα κρατήσει θα φανεί τις επόμενες εβδομάδες, καταλήγει το δημοσίευμα.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Leave a Comment