PeristeriNews.gr
Οικονομία

Αύριο η «πρεμιέρα» για την φοροκάρτα


Από τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να προμηθεύονται από τις τράπεζες τη φοροκάρτα που θα αποτυπώνει ηλεκτρονικά τα ποσά δαπανών από αγορές ή από παροχές υπηρεσιών.

Από τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να προμηθεύονται από τις τράπεζες τη φοροκάρτα που θα αποτυπώνει ηλεκτρονικά τα ποσά δαπανών από αγορές ή από παροχές υπηρεσιών. Πρόκειται για την κάρτα στην οποία θα καταγράφονται ηλεκτρονικά οι αποδείξεις των δαπανών των φορολογούμενων, οι οποίοι θα απαλλαγούν έτσι από την υποχρέωση συγκέντρωσης των αποδείξεων σε φυσική μορφή.

Ωστόσο, η πλήρη εφαρμογή της φοροκάρτας για όλες τις δαπάνες των καταναλωτών δεν είναι εφικτή, αφού πολλές εμπορικές επιχειρήσεις στην αγορά δεν διαθέτουν τα ειδικά μηχανήματα POS, που είναι απαραίτητα για τη χρήση της φοροκάρτας.

Εξάλλου, αναμένεται και η αποστολή, από το υπουργείο Οικονομικών, της σχετικής εγκυκλίου, που θα περιέχει αναλυτικές οδηγίες προς τις τράπεζες για τη διάθεση της φοροκάρτας.

Με βάση τις αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών για τη χρήση της φοροκάρτας οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

  • Στη φοροκάρτα δεν θα αναγράφεται κανένα προσωπικό δεδομένο. Στην μπροστινή όψη της θα φέρει το λογότυπο του υπουργείου Οικονομικών και της τράπεζας, που την εκδίδει, αλλά και έναν κωδικό αριθμό. Στην πίσω όψη της, µια µμαγνητική ταινία, όπως ακριβώς οι πιστωτικές κάρτες.
  • Για την προμήθεια και την ενεργοποίησή της, οι καταναλωτές δεν έχουν παρά να απευθυνθούν στην τράπεζα της επιλογής τους.
  • Προκειμένου να χρησιμοποιηθεί η κάρτα θα πρέπει να γίνει αντιστοίχισή της µε τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου του φορολογουμένου, ώστε το υπουργείο Οικονομικών να γνωρίζει το κάτοχό της για να μπορεί στη συνέχεια να συνδέσει την αξία των αποδείξεων, που έχουν καταγραφεί µε το αφορολόγητό του.
  • Η ενεργοποίηση θα μπορεί να γίνει µε δύο εναλλακτικές, αλλά και µε τη βοήθεια των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών. Ο φορολογούμενος, αν είναι χρήστης των υπηρεσιών taxisnet, µμπαίνει στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ και µε τους προσωπικούς του αριθμούς σε ειδική εφαρμογή που θα δημιουργηθεί, ταυτίζει την κάρτα µε τον ΑΦΜ του. Αλλιώς, θα πρέπει να αποστείλει µέσω SMS από το κινητό του τηλέφωνο, τόσο τον 19ψήφιο κωδικό της κάρτας, όσο και τον ΑΦΜ του σε ειδικό πενταψήφιο αριθμό, που θα ανακοινωθεί.
  • Οι τράπεζες από τις οποίες οι φορολογούμενοι θα μπορούν να προμηθευτούν τη φοροκάρτα είναι οι ακόλουθες: Εθνική, Eurobank, Alpha, Πειραιώς, Αγροτική, TBANK, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Γενική, Marfin, Attica Bank, Emporiki, Millenium, Τράπεζα Κύπρου, Proton, Probank, FBB, Ελληνική, Πανελλήνια, Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα, Συνεταιριστική Τράπεζα Δυτικής Μακεδονίας, Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου, Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου – Λήμνου, Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα, Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών, Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Μειώθηκε η ανεργία τον Μάρτιο στο 10,2%

Peristeri News

Πότε θα κλείσουν οι τράπεζες για το Πάσχα

Peristeri News

Φορολοταρία Μαρτίου 2024 – Δείτε εάν κερδίσατε

Peristeri News

Leave a Comment