• Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου, 2021

Αποφάσεις 28ης Συνεδρίασης Περιφερειακού Συμβουλίου

Peristeri News
Νοέμβριος29/ 2014

Συζήτηση και λήψη απόφασης για την αξιολόγηση των δομών της Περιφέρειας, έγκριση καθορισμού ανταποδοτικών τελών λαϊκών αγορών και έγκριση σκοπιμότητας ανάθεσης για την παροχή υπηρεσιών για δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και προστασία από το φαινόμενο της αιθαλομίχλης.

Συζήτηση και λήψη απόφασης για την αξιολόγηση των δομών της Περιφέρειας

Οι εργασίες του Περιφερειακού Συμβουλίου της Τρίτης 25 Νοεμβρίου, ξεκίνησαν με τη συζήτηση για την αξιολόγηση δομών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Β’ Βαθμού, μετά από σχετικό έγγραφο που έστειλε το Υπουργείο Εσωτερικών σε όλες τις Περιφέρειες.

Το θέμα εισηγήθηκε η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, η οποία υπογράμμισε ότι η διαδικασία αξιολόγησης των δομών της Περιφέρειας Αττικής αποτελεί εσωτερική διοικητική διαδικασία κάθε Περιφέρειας και δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετη προς το αίτημα του Υπουργείου Εσωτερικών περί «επαναξιολόγησης των δομών της Περιφέρειας», γιατί αυτό:

α) βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, την οποία εγγυάται το Σύνταγμα,

β) επιχειρεί να αποδυναμώσει ακόμη περισσότερο την Περιφέρεια Αττικής, η οποία σήμερα υπολειτουργεί, καθώς με λιγότερους πόρους και προσωπικό, δεν είναι σε θέση να προσφέρει τις επαρκείς και ποιοτικές υπηρεσίες που αναμένουν από αυτήν οι πολίτες,

γ) υποκρύπτει σχεδιασμούς που σχετίζονται με την ιδιωτικοποίηση σημαντικών δραστηριοτήτων της, σε βάρος του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών της. (η πλήρης εισήγηση της Περιφερειάρχη επισυνάπτεται).

Από το βήμα του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ), κ. Άλκης Ζαβερδινός ανέφερε πως ο πραγματικός στόχος του Υπουργείου Εσωτερικών με την απαίτησή του για άμεση αξιολόγηση των δομών των Περιφερειών, δεν είναι άλλος από τη συρρίκνωση του προσωπικού. «Δεν μπορεί να φταίνε οι Δομές και τα οργανογράμματα για όλα τα δεινά του Δημοσίου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαβερδινός και συνέχισε λέγοντας ότι η Κυβέρνηση ξεχνά πως όλα τα προβλήματα οφείλονται πρωτίστως στη μνημονιακή της πολιτική που μέσω απολύσεων και διαθεσιμοτήτων, χωρίς παράλληλα τη δυνατότητα προσλήψεων, άφησε τις δημόσιες υπηρεσίες υποστελεχωμένες με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της ΟΣΥΑΠΕ επεσήμανε πως η αξιολόγηση των δομών των Περιφερειών, βάσει νόμου αφορά αποκλειστικά στις ίδιες τις Περιφέρειες και κάλεσε τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου να υπερψηφίσουν την πρόταση της Περιφερειάρχη Αττικής και να μη γίνουν συνένοχοι στην ανομία που προωθεί επιτακτικά το Υπουργείο Εσωτερικών».

«Αττική»: «Το μέτρο της αξιολόγησης είναι ένα αυτονόητο και απαραίτητο εργαλείο για τη λειτουργία του δημοσίου τομέα»

Ο επικεφαλής της παράταξης «Αττική», κ. Γιάννης Σγουρός απευθυνόμενος στη νέα διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής την κάλεσε «να πάψει να μπερδεύει την κομματική ταυτότητα με την αυτοδιοικητική ιδιότητα». Αφορμή για την τοποθέτηση του κ. Σγουρού στάθηκε η στείρα αρνητική θέση που τήρησε η διοίκηση της Περιφέρειας στο θέμα της αξιολόγησης των δομών των Περιφερειών. Ο κ. Σγουρός σημείωσε ότι το μέτρο της αξιολόγησης είναι ένα αυτονόητο και απαραίτητο εργαλείο για τη λειτουργία του δημοσίου τομέα εξέφρασε δε τη διαφωνία του όταν επισείεται ως μέσο τιμωρίας και όχι ως εργαλείο βελτίωσης. Τόνισε ότι η αξιολόγηση πρέπει να είναι συνεχής και να αποσκοπεί στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και στην αποτελεσματικότερη άσκηση πολιτικής για το κοινό καλό.

Στην παρέμβασή του ο κ. Σγουρός κάλεσε τη νέα διοίκηση της Περιφέρειας να αφήσει τις ανούσιες αντιπαραθέσεις και τις αντιπολιτευτικές κορώνες και να εισαγάγει το συντομότερο δυνατό προς ψήφιση το νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας, όπως είχε παρουσιαστεί από τον ίδιο τον Φεβρουάριο του 2014, προκειμένου να βελτιωθεί η λειτουργία της Περιφέρειας. Τέλος, ο κ. Σγουρός σημείωσε: «Ο νέος Οργανισμός βασίζεται σε τεκμηριωμένη και κοστολογημένη μελέτη οργάνωσης των υπηρεσιών. Ήταν αποτέλεσμα μίας μακράς διαδικασίας διαλόγου, μελέτης, προεργασίας και προβληματισμού με υπηρεσιακούς παράγοντες, την πολιτική ηγεσία του φορέα και όλες τις παρατάξεις, αλλά και το Σύλλογο των Εργαζομένων».

«180˚ – Η Αττική αλλάζει πρόσωπο»: «Όχι στην κομματικοποίηση του θέματος»

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος του Συνδυασμού «180˚ – Η Αττική αλλάζει πρόσωπο» κ. Βασίλειος Κορομάντζος, απευθυνόμενος στην Περιφερειακή αρχή, είπε: «Εάν είναι υπαρκτός ο κίνδυνος απολύσεων, όπως ισχυρίστηκε η Περιφερειάρχης, τότε είμαστε μαζί της. Δεν επιθυμούμε απολύσεις προσωπικού, σμίκρυνση των δομών της Περιφέρειας με αποτέλεσμα την αδυναμία παροχής σωστών υπηρεσιών στους πολίτες. Οι διαδοχικές αξιολογήσεις σε τακτά διαστήματα με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών θα πρέπει να διενεργούνται από τους ίδιους τους ΟΤΑ.

Ωστόσο, αυτό που προκαλεί αρνητική εντύπωση είναι η κομματικοποίηση του θέματος από την Περιφερειάρχη, η οποία δεν κινήθηκε σε αυτοδιοικητικό πλαίσιο. Αντί να επικεντρωθεί σε σημεία που υπάρχει κοινός τόπος, επέλεξε διχαστικές κατασκευές με μικροκομματική στόχευση».

«Ελληνική Αυγή για την Αττική»: Αναζητούνται μικροκομματικά οφέλη

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος και Εκπρόσωπος της «Ελληνικής Αυγής για την Αττική» κ. Περικλής Μουλιανάκης στην τοποθέτησή του τόνισε ότι η Ελληνική Αυγή θα ψηφίσει «παρών» και θα το κάνει αυτό, διότι δεν θα προσυπογράψει την προχειρότητα και ανευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίζεται το όλο θέμα από την Περιφερειακή Αρχή, κατηγορώντας την ότι φέρνει ένα τόσο σοβαρό θέμα σε μια ουσιαστικά παρατεταμένη προεκλογική περίοδο για μικροκομματικά οφέλη. Τόνισε ακόμη ότι πάγια θέση της Ελληνικής Αυγή είναι η ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης και η ουσιαστική αυτοτέλειά της, με ένα ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων. Για την Ελληνική Αυγή η όποια ‘αξιολόγηση’ που θεωρητικά θα οδηγήσει σε μία αναδιάρθρωση, θα έπρεπε να αποτελεί ένα ώριμο θεσμικό αίτημα, το οποίο ταυτόχρονα θα συνιστά προϋπόθεση για δραστικές αλλαγές στη λειτουργία των δομών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κλείνοντας, τόνισε: «Για τους Έλληνες Εθνικιστές, η όποια αξιολόγηση προτείνει το Υπουργείο, για εμάς θα πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο αναδιάταξης ενός Εθνικού κράτους, είτε διασφαλίζοντας το θεσμικό μας οπλοστάσιο, είτε ενισχύοντας τη διοικητική ικανότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Εμείς δεν προσυπογράφουμε καμία αποσπασματική και αποκομμένη αξιολόγηση από το ριζικό μετασχηματισμό που επιβάλλεται στο πολιτικό και διοικητικό σύστημα».

«Λαϊκή Συσπείρωση Αττικής»: «Είμαστε αρνητικοί απέναντι σε αυτή την απαίτηση του υπουργείου Εσωτερικών»

Εκπροσωπώντας την παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση Αττικής» η Περιφερειακή Σύμβουλος, κ. Αλεξάνδρα Μπαλού, σημείωσε: «Η απάντηση στην απαίτηση που έρχεται μέσα από την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών πρέπει να είναι αρνητική. Το απορρίπτουμε. Είναι σταθερή η θέση μας, όχι μόνο τώρα αλλά και όλο το προηγούμενο διάστημα στις απαιτήσεις της κυβέρνησης που έρχονται με το μανδύα, πότε της αξιολόγησης, πότε της αναδιοργάνωσης. Άλλωστε, θέλουμε να επισημάνουμε ότι αυτή η στάση μας δεν είναι μόνο στα λόγια. Το τελευταίο διάστημα και μετά τις τελευταίες εκλογές στους δήμους που η “Λαϊκή Συσπείρωση” έχει την πλειοψηφία, έχει ήδη δοθεί αρνητική απάντηση σε αυτές τις απαιτήσεις της κυβέρνησης και της ΕΕ και μάλιστα το τελευταίο διάστημα θα γνωρίζετε ότι και ο Κ. Πελετίδης σέρνεται με παρέμβαση των εισαγγελέων στα δικαστήρια ακριβώς γιατί δεν πειθαρχεί σε αυτές τις απαιτήσεις. Έχουμε τη γνώμη ότι πρέπει να εκφραστεί και η αλληλεγγύη του Περιφερειακού Συμβουλίου σε αυτήν την προσπάθεια τρομοκράτησης και αυταρχισμού της κυβέρνησης προς τον κομμουνιστή δήμαρχο της Πάτρας.

Δεν υπάρχει ερωτηματικό για το εάν η εγκύκλιος εμπεριέχει ή όχι μέσα απολύσεις. Είναι δεδομένο, όπως και η πολιτική της κυβέρνησης για τη μείωση του προσωπικού αλλά και η ταύτισή της στις απαιτήσεις της ΕΕ για μείωση του κόστους.

Το ζήτημα της αναδιοργάνωσης που έρχεται ως απαίτηση για τις περιφέρειες και τους δήμους δεν είναι καινούριο, ούτε εφαρμόζεται μετά τα μνημόνια. Έρχεται πολύ πριν, από την ίδια την στρατηγική της ΕΕ που εδώ και πάρα πολύ καιρό, παίρνοντας μέτρα για να ικανοποιήσει τους στόχους των επιχειρηματιών και των μονοπωλίων, στοχεύει σε ένα κράτος μικρό και ευέλικτο, σε ένα κράτος που δε θα παρέχει τίποτα στο λαό, σε ένα κράτος που θα γίνεται αυταρχικό και σκληρό απέναντι στους αγώνες που θα αναπτύσσονται. Αυτή είναι μία κατεύθυνση που εφαρμόζεται σε όλη την ΕΕ , ήδη η Τοπική Αυτοδιοίκηση όπως τη λέτε εσείς, Τοπική Διοίκηση τη λέμε εμείς, λειτουργεί σε όλες τις χώρες της ΕΕ με όρους ανταποδοτικότητας και επιχειρηματικότητας, με αρνητικές συνέπειες στο εισόδημα των εργαζομένων και στις παρεχόμενες υπηρεσίες. Και σήμερα το ζήτημα δεν είναι αν προσβάλλει ή όχι την αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αν είναι Συνταγματικό ή όχι, όπως λέει η ‘Δύναμη Ζωής΄’.

Αυτά που έρχονται είναι φυσική συνέπεια της μετατροπής των Περιφερειών και των Δήμων σε εργαλείο περάσματος αυτής της πολιτικής, ως τμήμα του κράτους.

Είμαστε λοιπόν αρνητικοί απέναντι σε αυτή την απαίτηση του υπουργείου Εσωτερικών, γιατί προσπαθεί με αυτό τον τρόπο να προχωρήσει σε νέες μειώσεις προσωπικού, να δώσει και νέα τμήματα για επιχειρηματική δράση από τομείς των ΟΤΑ. Ταυτόχρονα όμως θέλουμε να επισημάνουμε ότι από τη μία πλευρά, σωστά προτείνεται σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο να απορρίψουμε αυτές τις απαιτήσεις και το υπερψηφίζουμε. Από την άλλη όμως δεν μπορείτε να φέρνετε από την πίσω πόρτα την ίδια λογική. Δηλαδή την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την απόσυρση του κράτους από κοινωνικές παροχές, το πέρασμα στους επιχειρηματίες τομέων για επιχειρηματική δράση με διάφορες ΜΚΟ, ΚΟΙΝΣΕΠ, συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα ή οτιδήποτε άλλο εργαλείο έρχεται ακριβώς να υλοποιήσει την ίδια λογική που έχει η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών, την ίδια λογική που εμπεριέχεται στον “Καλλικράτη”, τελικά την κυβερνητική πολιτική.

Απέναντι σε αυτή την κατεύθυνση που ισχυροποιείται, απάντηση μπορεί να είναι ένα ισχυρό κίνημα του λαού. Απάντηση σε αυτή την πολιτική είναι η σύγκρουση με τις αιτίες που γεννούν αυτές τις απαιτήσεις και δημιουργούν αυτά τα εργαλεία. Η αιτία είναι η πολιτική της ανταγωνιστικότητας, της κερδοφορίας και της επιχειρηματικότητας. Όπως και αν εσείς την ονομάζετε, κοινωνική, αναιμική, νεοφιλελεύθερη ή όχι, έχει στην άλλη μπάντα της ζυγαριάς το ‘φτήνεμα’ των εργαζομένων. Αυτή είναι η στρατηγική της ΕΕ.

Καταγγέλλουμε την απαίτηση του υπουργείου απορρίπτουμε την εγκύκλιο, απειθαρχούμε στις απαιτήσεις της κυβέρνησης και ΕΕ και δίνουμε τη μάχη, με όλες μας τις δυνάμεις να υπάρξει ένα κίνημα, κόντρα σε αυτήν την πολιτική που θα ανοίγει το δρόμο της ανατροπής και της προοπτικής προς όφελος των εργαζομένων.

Σε αυτόν τον αγώνα οι δυνάμεις και οι Δήμαρχοι της Λαϊκής Συσπείρωσης θα είναι μπροστά».

«Αττική – Συμμέτοχοι στο Αύριο – Παύλος Χαϊκάλης»: «πολιτική επιλογή να συνταχθούμε με την άποψη και την πρόταση της Περιφερειάρχου και της πλειοψηφίας»

Από την παράταξη «Αττική – Συμμέτοχοι στο Αύριο – Παύλος Χαϊκάλης», κ. Γιάννης Μοίρας σημείωσε: «Καταρχήν, τίθεται ένα ζήτημα μείζονος δυσπιστίας αναφορικά με τον αποστολέα αυτής της πρότασης. Μιλάμε για έναν υπουργό, ο οποίος είναι σε εντεταλμένη αποστολή να συρρικνώσει το Δημόσιο Τομέα, κατ’ επιταγή ντόπιων και ξένων εντολέων και για μία κυβέρνηση, η οποία αν εναντιωθεί κανείς μαζί της, απειλεί με επέμβαση των εισαγγελέων και της Αστυνομίας», ενώ συνέχισε την τοποθέτησή του: «Επί της ουσίας, ποιός προτείνει, τί εδώ; Προτείνει στην Αιρετή Περιφέρεια αξιολόγηση των δομών της, μια κεντρική διοίκηση που έχει κάνει κουρελόχαρτο τον ‘Καλλικράτη’ και δεν σέβεται την αυτοτέλεια των αυτοδιοικητικών δομών και λειτουργιών; Και χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι πάνω από τον εκλεγμένο, τον αιρετό, τον λαϊκά ψηφισμένο Περιφερειάρχη, εξακολουθεί και υπάρχει το καπέλο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Μιλάω φυσικά για τους Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου Εσωτερικών, για τους οποίους γνωρίζουν όλοι ότι έχουν πρότερη σχέση με τα λεγόμενα κόμματα εξουσίας, ότι είναι κομματικά ρουσφέτια, παιδιά του κομματικού σωλήνα οι περισσότεροι, πέρα και πάνω από κάθε είδους αξιοκρατική επιλογή».

Συνεχίζοντας ο κ. Μοίρας επεσήμανε: «Εξορθολογισμός δομών και προσωπικού. Με σύσταση ποιού; Της παρούσας διακυβέρνησης και της κεντρικής διοίκησης, η οποία δεν έχει κάνει πρώτη εκείνη τον εξορθολογισμό των δικών της δομών και του προσωπικού; Και το φιάσκο φαίνεται από τη διάθρωση και τη στελέχωση υπουργείων, υφυπουργείων, γενικών γραμματειών, ειδικών γραμματειών, όπου εκεί εξακολουθεί να συμβαίνει πάρτυ με συμβάσεις, πολλούς καλοπληρωμένους συνεργάτες, συμβούλους και ου το καθ’ εξής. Υπάρχει, εν κρυπτώ έστω, μία συγκεκριμένη ένδειξη γύρω από τη σκοπιμότητα της επέμβασης της κυβέρνησης την οποία συζητούμε εδώ σήμερα. Γίνεται λόγος για συγχωνεύσεις δομών, οικονομίες κλίμακος και άλλα. Που παραπέμπουν όλα αυτά; Σε οριζόντιες περικοπές στη στελέχωση, περιστολή προσωπικού, αξιολογήσεις που παραπέμπουν σε απολύσεις. Και όλα αυτά εντάσσονται στη μνημονιακή λαίλαπα, η οποία αποσκοπεί στη συρρίκνωση των δομών και των λειτουργιών του Δημοσίου και την εν καιρώ, την εν συνεχεία μεταβίβασή τους σε ιδιώτες και μάλιστα, υπό τις γνωστές αδιαφανείς διαδικασίες. Το είδαμε εξάλλου και πριν αυτό το έργο και με τη λεγόμενη ‘αξιολόγηση’ προσωπικού, η οποία μας απασχόλησε σε άλλη συνεδρίαση και που αποφασίσαμε να μην συνεργαστούμε με την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο. Από την άλλη τώρα για ακόμα φορά θα διαφωνήσω, σε σχέση με αυτό που ισχυρίζονται πάρα πολλοί συνάδελφοι ότι αυτή η αίθουσα, αυτό το συμβούλιο πρέπει να είναι ένα απονευρωμένο πολιτικά σώμα, δίχως πολιτικά κριτήρια, δίχως πολιτικά χαρακτηριστικά, δίχως πολιτικά αντανακλαστικά.

Είναι σαφής η διαφωνία του συνδυασμού μας, εμείς πιστεύουμε ότι αυτό το Σώμα και κάθε παράταξη, έχουν πολιτικό χρώμα, πολιτικό χρίσμα και πολιτική αποστολή. Είναι αστείο ακόμα και σε προηγμένα δυτικά και ευρωπαϊκά κράτη να βρίσκεσαι σε ένα περιφερειακό ή πολιτειακό Σώμα και να λες ότι είμαστε μονάχα αυτοδιοικητικοί, χωρίς πολιτική αφετηρία, χωρίς πολιτικό παρελθόν και δεν υπηρετούμε καμιά πολιτική αποστολή».

Τέλος, κλείνοντας ο κ. Μοίρας τόνισε: «Για εμάς αποτελεί πολιτική επιλογή να συνταχθούμε με την άποψη και την πρόταση της Περιφερειάρχου και της πλειοψηφίας, όπως για εμάς αποτελεί πολιτική επιλογή κάθε πράξη ανυπακοής και αντίστασης στο παρόν κυβερνητικό μνημονιακό καθεστώς».

«Δημιουργούμε Μαζί»: η Περιφερειάρχης να επιδιώκει τεχνικές και ρεαλιστικές λύσεις και εξηγήσεις σε κάθε θέμα

Ο επικεφαλής της παράταξης «Δημιουργούμε Μαζί», κ. Θάνος Τζήμερος, παίρνοντας το λόγο επεσήμανε πως η κ. Δούρου έχει ήδη προχωρήσει σε μία πρώτη αξιολόγηση όσον αφορά στο προσωπικό της περιφέρειας Αττικής, αφού σε προηγούμενη Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου είχε αναφέρει πως στους ήδη 2.221 εργαζόμενους της Περιφέρειας θα πρέπει να προστεθούν άμεσα άλλοι 139 και αναρωτήθηκε με ποια μεθοδολογία κατέληξε η Περιφερειάρχης σε αυτό το συμπέρασμα. «Αυτή τη μεθοδολογία και γενικότερα τη μεθοδολογία βάσει της οποίας λειτουργούν οι δομές της Περιφέρειας Αττικής θα πρέπει να τη γνωρίζουμε όλοι προκειμένου να καταλήξουμε σε ένα ασφαλές συμπέρασμα για τον αριθμό των υπαλλήλων που χρειάζεται ή δε χρειάζεται η Περιφέρεια, σε ποιους συγκεκριμένα τομείς χρειάζεται ενίσχυση ανθρώπινου δυναμικού και κατ’ επέκταση βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες», ανέφερε χαρακτηριστικά. Συνεχίζοντας, ο κ. Τζήμερος είπε πως η δουλειά όλων στο Περιφερειακό Συμβούλιο είναι να διορθώσουν τα κακώς κείμενα και να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν μια καλύτερη Δημόσια Διοίκηση. Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Τζήμερος συνέστησε στην Περιφερειάρχη να επιδιώκει τεχνικές και ρεαλιστικές λύσεις και εξηγήσεις σε κάθε θέμα και να αποφεύγει σε κάθε περίπτωση να αποφασίζει πρωτίστως «πολιτικά».

«Ανάσα για την Οικολογία»: «Δεν λέμε όχι σε κάθε αξιολόγηση. Λέμε όχι στη διάλυση του Β βαθμού Αυτοδιοίκησης»

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Περιφερειακός Σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «Ανάσα για την Οικολογία», κ. Αντώνης Γάκης, ο οποίος τόνισε: «Η διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη από το άρθρο 102 επιχειρείται να καταργηθεί από μια λαχανιασμένη, υποταγμένη συγκυβέρνηση από το χρόνο που κυλά αντίθετα για αυτήν. Η Αυτοδιοίκηση βρίσκεται στο επίκεντρο της επίθεσης του Υπουργείου Εσωτερικών που μέσα σε 15 μέρες ζητά μια δήθεν νέα «αξιολόγηση» των δομών των Περιφερειών. Μιλάνε για εξορθολογισμό που κρύβει μέσα τις μνημονιακές επιταγές. Θέλουν ρόλο κομπάρσου για την αυτοδιοίκηση. Αυτός είναι ο σεβασμός του στο Σύνταγμα και στην αιρετή αυτοδιοίκηση. Να είμαστε όλοι αιρετοί και εργαζόμενοι υποχείρια και εκτελεστικοί παράγοντες των υποτελών της τρόικας. Είναι ο θαυμαστός καινούριος κόσμος τους, όπως τον περιέγραψε προφητικά ο Χάξλεϊ. Ένα μείγμα από ολίγον υπάκουο δημόσιο με κακοπληρωμένους, εξαθλιωμένους υπαλλήλους και πολύ υπάκουες με υπηρεσίες που χαρίζονται έναντι δυσαναλόγων αμοιβών στους ιδιώτες εργολάβους φίλους».

Και πρόσθεσε στη συνέχεια: «Δεν λέμε όχι σε κάθε αξιολόγηση. Λέμε όχι στη διάλυση του Β βαθμού Αυτοδιοίκησης. Κανείς εργαζόμενος δεν έχει να φοβηθεί μια αξιολόγηση που έχει πυξίδα την ποιοτικότερη λειτουργία του δημοσίου βίου. Η συγκυβέρνηση βιάζεται γιατί δεν προλαβαίνει. Οι πολιτικές εξελίξεις την κάνουν να λειτουργεί αποσπασματικά και ξεδιάντροπα χωρίς αιδώ και στρατηγική. Αισχρά, βιαστικά και ωμά παρεμβαίνουν στην Διαχείριση των Απορριμμάτων με πολιορκητικό κύριο το ΥΠΕΚΑ και προσπαθούν για ακόμα μια φορά αντισυνταγματικά, με την δήθεν αξιολόγηση των δομών να ξεχειλώσουν περαιτέρω το πουλόβερ της Δημόσιας λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης. Για εσάς κύριοι της συγκυβέρνησης πρέπει να ευημερούν οι αριθμοί για εμάς προτεραιότητα είναι ο Άνθρωπος. Εσείς θέλετε ένα νέο δημόσιο «made in Troika». Εμείς θέλουμε ένα δημόσιο με αναβαθμισμένο το ρόλο του ανθρώπινου δυναμικού της που θα εξυπηρετεί τον πολίτη με σύγχρονες δομές και διαύγεια. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην αντισυνταγματική εντολή του Υπουργείου Εσωτερικών για δήθεν αξιολόγηση των Δομών της περιφέρειας που έχει ως μοναδικό σκοπό την ιδιωτικοποίηση όσο μεγαλύτερου μέρους της δημόσιας υπηρεσίας και της απόλυσης και άλλων εργαζομένων μέχρι να ικανοποιηθούν οι δανειστές».

«Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική, ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε Κυβέρνηση- ΕΕ-ΔΝΤ»: «Πρέπει να γυρίσουμε πίσω την επιστολή Ντινόπουλου ως απαράδεκτη»

Παίρνοντας το λόγο, η εκπρόσωπος της «Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική, ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε Κυβέρνηση- ΕΕ-ΔΝΤ», κ. Δέσποινα Κουτσούμπα επισήμανε ότι η αξιολόγηση δομών και Οργανισμών, που έχει ήδη ολοκληρωθεί στο υπόλοιπο Δημόσιο, οδήγησε στην κατάρτιση νέων οργανογραμμάτων σε όλα τα υπουργεία που άρχισαν να ισχύουν από τις 28 Οκτωβρίου. Οι αλλαγές που παρουσιάσθηκαν ως μεταρρυθμίσεις, είπε, στόχευαν στην εξαφάνιση όλων των κενών οργανικών θέσεων. Οι θέσεις που έμειναν στα υπουργεία είναι μόνο των υπηρετούντων υπαλλήλων και έχουν εξαφανισθεί όλα τα κενά και οι ανάγκες σε προσωπικό.

Η μείωση των δομών κατά 40% ήταν φωτογραφική, υποστήριξε. Δεν σχετιζόταν με τις πραγματικές ανάγκες που υπηρετεί το Δημόσιο, αλλά με την προσπάθεια της κυβέρνησης να φτιάξει κομματικό κράτος. Ως ενδεικτικό παράδειγμα των όσων υποστήριξε, αναφέρθηκε στην περίπτωση του πρώην Γενικού Επιθεωρητή Περιβάλλοντος στο ΥΠΕΚΑ Παναγιώτη Μέρκου. Όπως είπε, «είναι ένα παράδειγμα που θα έπρεπε να μας είχε απασχολήσει κι εμάς ως Περιφέρεια. Ο κ. Μέρκος είχε ανοίξει το θέμα της μη τήρησης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στο έργο του ΧΥΤΑ Γραμματικού επιβάλλοντας πρόστιμα. Με τη μείωση των δομών, όχι μόνο καταργήθηκε η θέση του Γενικού Επιθεωρητή Περιβάλλοντος στο ΥΠΕΚΑ, όχι μόνο μεταφέρθηκε ο κ. Μέρκος σε άλλο υπουργείο, αλλά επιπλέον η αρμοδιότητα δόθηκε σε άλλη Διεύθυνση της οποίας προΐσταται υπάλληλος της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης».

Στα υπουργεία δημιουργήθηκαν νέες Διευθύνσεις που είναι σχετικές με τα μνημόνια, πρόσθεσε η κ. Κουτσούμπα και έφερε ως παράδειγμα την αντικατάσταση των Διευθύνσεων Οικονομικών από Διευθύνσεις Δημοσιονομικής Προσαρμογής. «Ακόμη και οι στόχοι των υπουργείων στους νέους Οργανισμούς ενέχουν τη δημοσιονομική προσαρμογή και τους όρους των μνημονίων» είπε.

Και κατέληξε: «Άρα δεν μιλάμε εν κενώ. Υπάρχει εμπειρία από το πώς εννοεί η κυβέρνηση την αξιολόγηση δομών και την αλλαγή των Οργανισμών. Γι αυτό και πρέπει να την αρνηθούμε. Πρέπει να γυρίσουμε πίσω την επιστολή Ντινόπουλου ως απαράδεκτη. Να δούμε τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν σε προσωπικό και να αιτηθούμε με ορίζοντα τετραετίας πως θέλουμε την Περιφέρεια».

«Παρέμβαση για την Αττική, Δημοκρατική, Οικολογική Κίνηση»: «Πρέπει να προχωρήσουμε σε αναδιαμόρφωση των Υπηρεσιών της Περιφέρειας, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του Καλλικράτη προς όφελος του πολίτη»

Στην τοποθέτησή της, η Περιφερειακή Σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «Παρέμβαση για την Αττική, Δημοκρατική, Οικολογική Κίνηση», κ. Μαρία Γιαννακάκη, η οποία δήλωσε τα εξής: «Κατ’ αρχήν θέλω να δηλώσω ότι η «Παρέμβαση για την Αττική» είναι αντίθετη με την αναβολή της συζήτησης για τα σκουπίδια και τη μετάθεσή της για τον Δεκέμβρη. Θέλω να θυμίσω ότι η διαβούλευση για το απαράδεκτο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ τελειώνει την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου, και περιέχει απαράδεκτες διατάξεις που θίγουν άμεσα την Περιφέρεια Αττικής. Προβλέπει σε έκτακτες περιπτώσεις, χωρίς να ξεκαθαρίζει ποιες θα είναι αυτές, τη συγκέντρωση των αρμοδιοτήτων στο Υπουργείο και την παράκαμψη της Αυτοδιοίκησης. Αυτό είναι πέρα από κάθε λογική της Αρχής της εγγύτητας: η τάση παντού στην Ευρώπη είναι η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, όχι η συγκέντρωσή τους στην Κεντρική Διοίκηση.

Σε ό,τι αφορά το θέμα μας υπάρχουν τα εξής ζητήματα: Ζήτημα 1ο: Είναι μεγάλο το Δημόσιο; Σε αυτή την ερώτηση έχουν απαντήσει οι Διεθνείς Οργανισμοί και η Έκθεση του ΟΟΣΑ. Το ελληνικό Δημόσιο, όχι μόνο δεν είναι μεγάλο, αλλά είναι και κάτω από το μέσο όρο των κρατών μελών της ΕΕ. Είναι αποτελεσματικό; Φυσικά και όχι. Είναι αναποτελεσματικό, μη φιλικό στον πολίτη, δεν αξιοποιούνται οι δημόσιοι λειτουργοί. Όμως η αιτία όλων αυτών έχει όνομα. Είναι ο δικομματισμός.

Ζήτημα 2ο: Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση; Φυσικά, είναι ποτέ δυνατόν η Αριστερά να είναι ικανοποιημένη από το Δημόσιο που δημιούργησε ο δικομματισμός; Όμως αυτό που επιχειρείται τα τελευταία χρόνια δεν είναι μεταρρύθμιση, είναι η πλήρης απορρύθμιση του κράτους. Ειδικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει πληρώσει το μεγαλύτερο τίμημα αυτής της πολιτικής σε ένα τριπλό επίπεδο: οι πόροι της έχουν περικοπεί δραματικά, ενώ έχουν αυξηθεί οι αρμοδιότητές της, έχει συμμετάσχει πολύ περισσότερο από κάθε άλλο τομέα του Δημοσίου στην κινητικότητα και έχει αντιμετωπίσει οριζόντιες καταργήσεις δομών, όπως αυτή της Δημοτικής Αστυνομίας το καλοκαίρι του 2013.

Ζήτημα 3ο: Είμαστε υπέρ της αξιολόγησης Δομών και Υπηρεσιών. Όμως, όλο το πλαίσιο της Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι σε λάθος κατεύθυνση. Δεν έχει εντάξει την οριζόντια μεταρρύθμιση στην οποία εμείς πιστεύουμε. Ειδικά για την Αυτοδιοίκηση προβλέπει ενίσχυση των αρμοδιοτήτων χωρίς μεταφορά αντίστοιχου δυναμικού. Διαπνέεται από πνεύμα μείωσης δομών, στοχεύοντας έμμεσα σε μείωση προσωπικού. Και όπως έλεγε ο καθ. Μανιτάκης, όταν ήταν Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, «ουδείς μπορεί να αξιολογηθεί με τη δαμόκλειο σπάθη της απόλυσης πάνω από το κεφάλι του».

Ζήτημα 4ο: Χρειάζεται η Περιφέρεια Αναδιοργάνωση; Ναι, χωρίς υποσημειώσεις και επιφυλάξεις. Κατ’ αρχήν, όπως δε θα κουραστούμε να λέμε, υπάρχει αδήριτη ανάγκη τροποποίησης του Καλλικράτη, ενός χρήσιμου εργαλείου, το οποίο όμως φτιάχτηκε την εποχή των παχιών αγελάδων, και επίσης, στην εφαρμογή του αποδείχθηκε σε ορισμένα σημεία δύσκαμπτος και άκρως γραφειοκρατικός και περιέχει και σημεία που εγείρουν ζητήματα αντισυνταγματικότητας, που χρησιμοποιούνται, πολλές φορές και προσχηματικά από την Κεντρική Διοίκηση, προκειμένου να μην προχωρήσει σε ενέργειες αποκέντρωσης υπηρεσιών. Επίσης, πρέπει να προχωρήσουμε σε αναδιαμόρφωση των Υπηρεσιών της Περιφέρειας, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του Καλλικράτη προς όφελος του πολίτη. Εξάλλου, βασικό σημείο κριτικής της «Παρέμβασης για την Αττική» στην απελθούσα Διοίκηση ήταν ότι ποτέ δεν αντιλήφθηκε τις δυνατότητες της Περιφέρειας και λειτουργούσε στη λογική της παλιάς Νομαρχίας.

Επίσης, δεν μπορεί να υπάρξει ένα ενιαίο μοντέλο αξιολόγησης για όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Οι ανάγκες είναι διαφορετικές, το έμψυχο υλικό επίσης. Υπάρχουν τα διεθνή μοντέλα αξιολόγησης τα οποία είναι εξαιρετικά χρήσιμα, αλλά αυτά πρέπει να προσαρμοστούν όχι μόνο σε εθνικό, αλλά και σε τοπικό επίπεδο.

Ζήτημα 5ο: Το Σύνταγμα εγγυάται τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ας ανοίξουμε, λοιπόν, και τη μεγάλη συζήτηση για την κατάργηση του θεσμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που λειτουργεί ως τροχοπέδη, αλλά και ως το μακρύ χέρι του κράτους.

Ζήτημα 6ο: Ποιο είναι το σχέδιό σας, κα Περιφερειάρχη, για την αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών της Περιφέρειας, επειδή σας βλέπω να κουνάτε με επιδοκιμασία το κεφάλι σας. Ελπίζω ότι συντόμως θα το εκπονήσετε, σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας και θα το φέρετε ενώπιον του Περιφερειακού Συμβουλίου, και δε θα κάνετε αυτό που κάνατε με τον Περιφερειακό Σχεδιασμό, την τροποποίηση του οποίου δε μας φέρατε. Ξέρω ότι δεν είχατε θεσμική υποχρέωση, όμως μια Περιφερειακή Αρχή που διατείνεται ότι ευαγγελίζεται νέα ήθη, είχε πολιτική υποχρέωση να το κάνει».

Σημειώνεται δε, πως με το πέρας της συζήτησης του θέματος, η εισήγηση της Περιφερειάρχη Αττικής υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το σώμα του Περιφερειακού Συμβουλίου (καταψήφισαν οι παρατάξεις «180ο Η ΑΤΤΙΚΗ ΑΛΛΑΖΕΙ ΠΡΟΣΩΠΟ» και «ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΜΑΖΙ», ενώ απείχε της ψηφοφορίας η παράταξη «ΑΤΤΙΚΗ» και λευκό ψήφισε η παράταξη «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΓΗ»).

Στη συνέχεια διεξήχθη ψηφοφορία για την επιλογή του Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης, από την οποία ωστόσο δεν προέκυψε αποτέλεσμα.

Έγκριση καθορισμού ανταποδοτικών τελών λαϊκών αγορών

Ακολούθησε η έγκριση καθορισμού ανταποδοτικών τελών λαϊκών αγορών στους Δήμους της Περιφέρειας Αττικής για το έτος 2013, η οποία ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, αφού απείχε η παράταξη «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ».

Για το θέμα τοποθετήθηκε Ο Περιφερειακός Σύμβουλος και Εκπρόσωπος της «Ελληνικής Αυγής για την Αττική» κ. Περικλής Μουλιανάκης, δηλώνοντας ότι η Ελληνική Αυγή διαφωνεί με τον τρόπο σύστασης του Δ.Σ. του οργανισμού λαϊκών αγορών, γιατί προβλέπει διορισμό πολιτικών προσώπων, ενώ τόνισε ότι ήταν ένας υγιής οργανισμός που πλήρωσε της παθογένειες του Καλλικράτη και αυτή την στιγμή έρχεται στην Περιφέρεια χρεοκοπημένος, επειδή υπάρχει ένα θέμα με την διαχείριση του ταμείου του οργανισμού.

Έγκριση σκοπιμότητας ανάθεσης για την παροχή υπηρεσιών για δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και προστασία από το φαινόμενο της αιθαλομίχλης

Το επόμενο θέμα εισηγήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας του Βορείου Τομέα, κ. Γιώργος Καραμέρος, το οποίο αφορά στην έγκριση σκοπιμότητας ανάθεσης για την παροχή υπηρεσιών για δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των κατοίκων της Αττικής για την πρόληψη και προστασία από το φαινόμενο της αιθαλομίχλης, συνολικής δαπάνης μέχρι 20.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Καταψήφισαν οι παρατάξεις «ΑΤΤΙΚΗ», «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ», «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ», «ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΕΕ-ΔΝΤ» και λευκό ψήφισε η κ. Φ. Νικολιδάκη της παράταξης «ΔΥΝΑΜΗ ΖΩΗΣ».

Στην εισήγηση του ο Αντιπεριφερειάρχης, Γιώργος Καραμέρος, ανέφερε πως «μετά από συνάντηση με το Υπουργείο Περιβάλλοντος αποφασίσαμε επικουρικά να συστήσουμε μηχανισμό υποστήριξης των πολιτών απέναντι στο πρόβλημα της αιθαλομίχλης, που δημιούργησε η πολιτική της κυβέρνησης με τον απαράδεκτα υψηλό Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης».

Το πρόβλημα του υψηλού επιπέδου αιωρούμενων σωματιδίων (αιθαλομίχλη), τόνισε ο κ. Καραμέρος, που παρατηρήθηκε κατά τους χειμερινούς μήνες των προηγούμενων χρόνων, «θα βρει την Περιφέρεια της Αττικής στο πλάι των πολιτών. Σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Τμήμα Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Χημικών Μηχανικών, την Ένωση Ελλήνων Φυσικών, το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος Βιώσιμης Ανάπτυξης και την οργάνωση Ecocity θα λειτουργήσουμε στις αρχές Δεκεμβρίου τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης και ενημέρωσης των πολιτών για το φαινόμενο της αιθαλομίχλης».

Στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης, ενημέρωσης και καθοδήγησης των πολιτών, μεταξύ άλλων, θα αξιοποιηθεί η δυνατότητα αναγγελίας οδηγιών στις Πινακίδες Μεταβλητών Μηνυμάτων που βρίσκονται τοποθετημένες σε κεντρικές οδικές αρτηρίες της Αττικής.

Ο κ. Καραμέρος σημείωσε μάλιστα ότι θα διερευνηθεί η δυνατότητα συγχρηματοδότησης του έργου στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, ενώ τόνισε ότι με την υλοποίησή του, η Περιφέρεια Αττικής στοχεύει στην αποκόμιση ουσιαστικών ωφελειών που θα αποτελέσουν υπόβαθρο για τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού διαρκούς ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και καθοδήγησης των πολιτών προς όφελος του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος και Εκπρόσωπος της «Ελληνικής Αυγής για την Αττική» κ. Περικλής Μουλιανάκης δήλωσε ότι η παράταξή του θα ψηφίσει «κατά» διασαφηνίζοντας: «Ψηφίζουμε ‘κατά’ διότι πρώτον, για ακόμα μία φορά συναντάμε μπροστά τις περίφημες ΜΚΟ και δεύτερον σε μια κοινωνία που το 1/3 του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, είναι τουλάχιστον γραφικό να δίνονται χρήματα για μελέτες που ουσιαστικά θα λένε στον κόσμο να μην ανάψει το τζάκι του να ζεσταθεί».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η εκπρόσωπος της «Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική, ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε Κυβέρνηση- ΕΕ-ΔΝΤ», κ. Δέσποινα Κουτσούμπα, η οποία ανέφερε: «Το ζήτημα της αιθαλομίχλης δεν προέκυψε από μόνο του! Προέκυψε μαζί με τα μνημόνια και την ακραία φτώχεια, προέκυψε γιατί με την ανεργία, τη μείωση των μισθών και την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης οδήγησε τις μισές πολυκατοικίες στην Αττική να μην παραγγέλνουν καν πετρέλαιο. Η αιθαλομίχλη δημιουργήθηκε όταν χιλιάδες οικογένειες αναγκάστηκαν να κάψουν ό,τι έβρισκαν (από φτηνή ξυλεία μέχρι σκουπίδια) σε τζάκια ή αυτοσχέδια μαγκάλια, μόνο και μόνο για να ζεσταθούν. Η αιθαλομίχλη λοιπόν δεν είναι ένα «φυσικό φαινόμενο» που θα ’χε νόημα γενικώς να το παρακολουθούμε ή να συμβουλεύσουμε τους πολίτες πώς να το αντιμετωπίσουν. Η αιθαλομίχλη παράγεται από συγκεκριμένες ελλείψεις, κι όχι από την «αβλεψία» ή τη μη σωστή τήρηση κανόνων του πληθυσμού.

Ως εκ τούτου, είναι το λιγότερο λυπηρό η «αριστερή πλειοψηφία» του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής να εισηγείται ένα Πρόγραμμα που επί λέξει αναφέρει στους στόχους του: «Ενημέρωση των πολιτών για το φαινόμενο της αιθαλομίχλης, τις αιτίες και τους τρόπους αντιμετώπισης, Ενημέρωση από πολίτες για κατά τόπους εμφάνιση έντονων φαινομένων. Ενημέρωση προς πολίτες για προστασία και λήψη μέτρων από εμφάνιση έντονων φαινομένων. Συστάσεις σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού κ.λπ.»

Ρωτήσαμε μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο τον Αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα και εισηγητή του θέματος κο Καραμέρο, αλλά απάντηση δεν πήραμε: τί ακριβώς «συστάσεις» θα κάνει η Περιφέρεια Αττικής ή η Ecocity στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (δηλαδή όσους δεν έχουν στον ήλιο μοίρα); Να μην καίνε ό,τι ξύλα βρουν; Να μη φτιάχνουν αυτοσχέδια μαγκάλια; Να προτιμήσουν να πεθάνουν από το κρύο;

Του αντιπροτείναμε, βέβαια, ότι θα μπορούσαμε να ψηφίσουμε την πρόταση, αν τα 20.000 ευρώ και όλες αυτές οι διαφημιστικές καταχωρίσεις, τα σχέδια ενημέρωσης και τα έντυπα ευαισθητοποίησης κατευθύνονταν σε μια καμπάνια και κινητοποίηση όλων των πολιτών για την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου. Με αποκάλυψη του τί σήμαινε ο φόρος αυτός για χιλιάδες οικογένειες, του ποιός κερδίζει από αυτόν τον φόρο».

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε η αρνητική γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την περιβαλλοντική αδειοδότηση της δραστηριότητας προσωρινής αποθήκευσης, μεταφόρτωσης και επεξεργασίας Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατεδαφίσεων και Κατασκευών (ΑΕΚΚ) και προσωρινής αποθήκευσης και μεταφόρτωσης στερεών μη επικίνδυνων αποβλήτων της επιχείρησης της ΚΟΥΚΟΥΝΑ ΚΕΡΑΣΙΑΣ, στη θέση «Βίλιζα» Κτηματικής Περιφέρειας Δήμου Παιανίας Π.Ε. Ανατολικής Αττικής. Λευκό ψήφισε ο κ. Θ. Τζήμερος εκπροσωπώντας την παράταξη «ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΜΑΖΙ».

Ομόφωνα ψηφίστηκε η αρνητική γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη δραστηριότητα υποδοχής, διαλογής, ανακύκλωσης (επεξεργασίας-αξιοποίησης) και προσωρινής αποθήκευσης αποβλήτων εκσκαφών, κατεδαφίσεων και κατασκευών (ΑΕΚΚ) και επιχωμάτωσης- ανάπλασης εκτάσεων ανενεργού λατομικού χώρου με τη χρήση αδρανών καταλοίπων από την επεξεργασία των ΑΕΚΚ, της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΑΤΟΜΕΙΑ Α.Ε. στη θέση «Χώνι Ντάγλα» του Δήμου Μαρκοπούλου Μεσογαίας Π.Ε. Ανατολικής Αττικής.

Ως θέμα εκτός ημερησίας διάταξης και ομόφωνα ψηφίστηκε η χορήγηση της αιγίδας της Περιφέρειας Αττικής και κάλυψη δαπανών της εκδήλωσης για τον εορτασμό των 133 χρόνων ελεύθερης Θεσσαλίας από τη Πανθεσσαλική Στέγη Ένωση Σωματείων Αττικής που θα πραγματοποιηθεί την 30.11.2014.