PeristeriNews.gr
Υγεία

Αντιφλεγμονώδες κοκτέιλ είναι ο καφές με γάλα


Οι πολυφαινόλες είναι μια κατηγορία φυτικών ενώσεων που συναντώνται σε μεγάλο βαθμό στα φρούτα, τα λαχανικά, τα βότανα, τα μπαχαρικά, τα δημητριακά αλλά και σε προϊόντα που προέρχονται από φυτικές τροφές, όπως το τσάι, το κόκκινο κρασί, η μαύρη σοκολάτα και ο καφές. Πρόκειται για μια ομάδα αντιοξειδωτικών ουσιών που χρησιμοποιείται από τη βιομηχανία τροφίμων για να επιβραδύνει την οξείδωση και την υποβάθμιση της ποιότητας των τροφίμων με στόχο να αποφεύγεται η αλλοίωση της γεύσης τους,

Έχει επίσης διαπιστωθεί ότι οι πολυφαινόλες έχουν ευεργετική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό καθώς βοηθούν στη μείωση του αποκαλούμενου «οξειδωτικού στρες» στο σώμα το οποίο παράγει φλεγμονές. Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Agricultural and Food Chemistry» ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης παρουσιάζει τα ευρήματα της μελέτης που πραγματοποίησε τα οποία δείχνουν ότι προσθέτοντας γάλα στον καφέ δημιουργούμε ένα μείγμα με αντιφλεγμονώδεις για τον άνθρωπο ιδιότητες.

Η επιστημονική ομάδα διερεύνησε το πώς συμπεριφέρονται οι πολυφαινόλες όταν συνδυάζονται με αμινοξέα, τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών. Οι κόκκοι του καφέ είναι γεμάτοι με πολυφαινόλες, ενώ το γάλα είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες. «Στη μελέτη, δείχνουμε ότι καθώς μια πολυφαινόλη αντιδρά με ένα αμινοξύ, ενισχύεται η ανασταλτική της δράση στη φλεγμονή στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Ως εκ τούτου, είναι ξεκάθαρα να φανταστεί κανείς ότι αυτό το κοκτέιλ θα μπορούσε επίσης να έχει ευεργετική επίδραση στη φλεγμονή στους ανθρώπους. Τώρα θα ξεκινήσουμε πιο ενδελεχή έρευνα ξεκινώντας αρχικά τη μελέτη από τα ζώα και στη συνέχεια ελπίζουμε να λάβουμε χρηματοδότηση έρευνας που θα μας επιτρέψει να μελετήσουμε την επίδραση στην ανθρώπινη υγεία» αναφέρει η Μαριάνε Λουντ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Προηγούμενες μελέτες των επιστημόνων έδειξαν ότι οι πολυφαινόλες αλληλεπιδρούν με τις πρωτεΐνες των προϊόντων κρέατος, του γάλακτος και της μπύρας ενώ μια μελέτη έδειξε ότι υπάρχει σύνδεση των μορίων του καφέ και του γάλατος όταν αναμιγνύονται.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Δωρεάν Rapid Tests στο Δημαρχείο Περιστερίου και τον Μάρτιο

Peristeri News

Τέσσερα χρόνια από το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα

Peristeri News

Τι δείχνει μελέτη για τις παρενέργειες των εμβολίων Covid

Peristeri News

Leave a Comment