PeristeriNews.gr
Διεθνή

Η Ουγγαρία η πιο διεφθαρμένη χώρα της ΕΕ



Η Ουγγαρία «διακρίθηκε» ως η πιο διεφθαρμένη χώρα στον δημόσιο τομέα στην ΕΕ, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας.

Με βαθμολογίες που κυμαίνονται από 42 έως 46 στα 100, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία βρίσκονται πολύ πίσω από την πρώτη τριάδα σε διαφάνεια της Σκανδιναβίας της ΕΕ, με τη Δανία να στέφεται ως η πιο «καθαρή» στην κατηγορία (90), ακολουθούμενη από τη Φινλανδία (87) και τη Σουηδία (83). Η Ελλάδα βρίσκεται στην 52η θέση.

Διαφανής και η Νέα Ζηλανδία (87), χάρη στους «ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα», ενώ η Συρία και το Νότιο Σουδάν (13) και η Σομαλία (12) «εμπλέκονται σε παρατεταμένες συγκρούσεις».

Το Λουξεμβούργο, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αυστρία έχουν δει τη βαθμολογία τους να μειώνονται σημαντικά από το 2017, ενώ η Ιρλανδία είναι η μόνη χώρα μέλος της ΕΕ της οποίας η κατάταξη έχει βελτιωθεί. Η Μολδαβία, στην οποία χορηγήθηκε καθεστώς υποψήφιας χώρας στην ΕΕ τον περασμένο Ιούνιο, βελτίωσε επίσης τη θέση της.

Με βαθμολογία 28, η Ρωσία έχει ένα από τα χαμηλότερα αποτελέσματα στην Ανατολική Ευρώπη και η πλήρους κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο είναι «μια έντονη υπενθύμιση της απειλής που συνιστά η διαφθορά και η απουσία λογοδοσίας της κυβέρνησης για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια. », σύμφωνα με την έκθεση.

Η βαθμολογία της Ουκρανίας είναι ελαφρώς υψηλότερη (33), αλλά η χώρα «αναλαμβάνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις και βελτιώνεται σταθερά» από την έναρξη του πολέμου. Ωστόσο, η σύγκρουση δεν έβαλε τέλος στη διαφθορά στη χώρα, όπως φαίνεται από το πρόσφατο σκάνδαλο που ανάγκασε τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας να παραιτηθεί.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και το Κατάρ βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα στη φετινή κατάταξη- αν και για τη Ντόχα η έκθεση δεν συνδέεται άμεσα με το σκάνδαλο διαφθοράς του Qatargate που έχει συγκλονίσει τις Βρυξέλλες.

Ο δείκτης χρησιμοποιεί δεδομένα έρευνας που βασίζονται σε συνεντεύξεις με ειδικούς και επιχειρηματίες από διάφορες πηγές (συμπεριλαμβανομένης της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ) για να κατατάξει 180 χώρες σε όλο τον κόσμο σύμφωνα με το αντιλαμβανόμενο επίπεδο διαφθοράς τους, σε κλίμακα από το 0 — που σημαίνει πολύ διεφθαρμένο — έως 100.

Ο ορισμός της «διαφθοράς» εστιάζει σε συγκεκριμένα παραδείγματα που αφορούν δημόσιους αξιωματούχους, από τη δωροδοκία έως την εκτροπή δημοσίων πόρων, καθώς και την ικανότητα των κυβερνήσεων να περιορίζουν τη διαφθορά στον δημόσιο τομέα.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!





Related posts

Το Ισραήλ έπληξε εγκαταστάσεις μυστικών υπηρεσιών της Χεζμπολάχ

Peristeri News

«Ανεπιθύμητο πρόσωπο» ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στο Ισραήλ

Peristeri News

Ισραήλ: Οι πολίτες φεύγουν από τα καταφύγια μετά την ιρανική επίθεση

Peristeri News

Leave a Comment