PeristeriNews.gr
Πολιτική

Αντιδράσεις για το δάνειο Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ


Πληθαίνουν μέρα με την μέρα οι αντιδράσεις, εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, για το δάνειο του Προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη προς τις εταιρίες διαχείρισης των κομματικών media.

Όλα ξεκίνησαν ελλείψει χρημάτων για το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους στον επικοινωνιακό μηχανισμό της Κουμουνδούρου, ωστόσο η διαρροή της κίνησης του κ. Κασσελάκη να δανείσει – δια εταιρίας συμφερόντων του – χρήματα στα ΜΜΕ, έχει προκαλέσει ερωτηματικά και προβληματισμό στα ενδότερα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ήδη, αρκετά από τα κορυφαία στελέχη χθες έθεταν «θέμα συνεπειών» στις μεταξύ τους συζητήσεις, φοβούμενοι τυχόν επιπτώσεις από την παραπάνω πρωτοβουλία απέναντι στον νόμο.

Μάλιστα, καθώς η τελευταία δόση της κρατικής επιχείρησης καταβλήθηκε στην Κουμουνδούρου (όπως προκύπτει και από το συγκεκριμένο ΦΕΚ), αρκετοί παρατηρούσαν πως έπρεπε το κόμμα να επιστρέψει ακόμη και χθες χρήματα στον κ. Κασσελάκη, ώστε να μην αλλοιωθεί η εικόνα διαύγειας επί των οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, για την οποία είχαν φροντίσει τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ, Θύμιος Γεωργόπουλος, ο κ. Κασσελάκης κατέβαλε ήδη 20.000 ευρώ, ενώ το δάνειο της εταιρίας του προς τις δυο εταιρίες που διαχειρίζονται τα κομματικά μέσα υπολογίζεται συνολικά στις 200.000 ευρώ, καθώς κλήθηκαν και κάποια άλλα στελέχη να υποστηρίξουν την προσπάθεια δανείζοντας επίσης χρήματα, πέραν της ηγεσίας.

Ενόψει «εξυγίανσης»

Μιλώντας στο Kontra Channel, ο κ. Γεωργόπουλος ανέφερε πως «ο Στέφανος Κασσελάκης από την πρώτη ώρα ενέσκηψε για να δει τον προϋπολογισμό του έτους, για να δει με ποιον τρόπο θα γίνει εξορθολογισμός στα οικονομικά», συμπληρώνοντας πως «θα πρέπει από τα τώρα να ληφθούν εκείνα τα μέτρα, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να επιτελέσει το έργο του».

Στο πλαίσιο αυτό, «ο Πρόεδρος σε συνεργασία και με εμένα και τους συνεργάτες του εκπονεί ένα πρόγραμμα εξυγίανσης το οποίο κατά κύριο λόγο αφορά τα μέσα, την “Αυγή” και “Στο Κόκκινο”», προανήγγειλε ο κ. Γεωργόπουλος, ενώ ερωτηθείς για το εάν δάνεισε ο κ. Κασσελάκης τον ΣΥΡΙΖΑ, «προς τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ» απάντησε ο ίδιος, λόγω απαγόρευσης δια νόμου.

Παρότι η μέθοδος του «εσωτερικού δανεισμού» δεν είναι ανοίκεια για την αξιωματική αντιπολίτευση, όταν καθυστερεί η κρατική επιχορήγηση, εντούτοις στα ερωτηματικά των κορυφαίων στελεχών συγκαταλέγεται το αντικείμενο και η φύση της εταιρίας, διαμέσου της οποίας δάνεισε ο κ. Κασσελάκης, καθώς πολλοί από τους κορυφαίους του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν άγνοια για το δάνειο, το οποίο πληροφορήθηκαν από τον Τύπο.

Εν τω μεταξύ, πληροφορίες για το δανεισμό έδωσαν για πρώτη φορά χθες κύκλοι της Κουμουνδούρου, απαντώντας στον Υπουργό Εργασίας, Άδωνι Γεωργιάδη.

Σημειωτέον ότι ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε χθες πως «ο κ. Κασσελάκης δεν έχει καταλάβει τους νόμου του κράτους και τι ρόλο έχει». «Από πού είναι τα λεφτά; Από την εταιρεία του; Από τον προσωπικό του λογαριασμό; Λέει ότι έχει χρήματα από τη ναυτιλία, για σκεφτείτε να είναι από offshore» είπε αρχικά στο Action24 ο κ. Γεωργιάδης.

Επιπλέον, ο Υπουργός Εργασίας σχολίασε για τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πως «παρανομεί». «Είναι υποχρεωμένος να δηλώνει πού βρήκε τα χρήματα αυτά. Δεν μπορεί να έχει κρυφή επαγγελματική δραστηριότητα. Εφόσον επέλεξε να μπει στην ενεργό πολιτική πρέπει να εφαρμόζει τους νόμους που τη διέπουν. Μέχρι στιγμής συμπεριφέρεται σαν ιδιώτης», πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης.

Η τοποθέτηση της Κουμουνδούρου

Αποτέλεσμα αυτού ήταν να τοποθετηθεί δημόσια η Κουμουνδούρου μέσω κύκλων της, σημειώνοντας πως «το λες και θράσος να κουνάει το δάχτυλο ο «αδιευκρίνιστος» κύριος Άδωνις Γεωργιάδης, αναφερόμενος σε ένα άτοκο και καθ’ όλα νόμιμο δάνειο, το οποίο δόθηκε για να πληρωθούν τα δώρα και οι μισθοί των εργαζομένων» όπως επισημαίνουν κομματικές πηγές. «Ως Υπουργός Εργασίας το λιγότερο που θα έπρεπε να κάνει είναι να επικροτεί μια τέτοια ενέργεια και μάλιστα σε μια εποχή που η ακρίβεια έχει χτυπήσει κόκκινο και η πλειοψηφία των εργαζόμενων δυσκολεύεται να ανταποκριθεί, ιδιαίτερα τις ημέρες των εορτών», κατέληγαν οι ίδιοι κύκλοι.

Αναφορικά με το «άτοκο και καθ’ όλα νόμιμο δάνειο» του κ. Κασσελάκη προς τα κομματικά μίντια του ΣΥΡΙΖΑ, αν έχει υπάρξει χρηματοδότηση από φυσικό πρόσωπο προς πολιτικό κόμμα που υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ ανά έτος υποχρεούται το κόμμα να την επιστρέψει το συντομότερο δυνατόν και πάντως εντός του οικονομικού έτους κατά το οποίο κατεβλήθη η χρηματοδότηση, διαφορετικά απειλείται με πρόστιμο 20% επί της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησής του, περιέγραψε χθες ο Συνταγματολόγος, Κώστας Χρυσόγονος. «Τα κόμματα ξέρουμε ότι είναι εντελώς ελλειματικοί οργανισμοί…Εν πάσει περιπτώσει θα το κρίνει η επιτροπή ελέγχου. Δεν θέλω να προκαταλάβω. Εάν πάντως θεωρηθεί ότι είναι ιδιωτική χρηματοδότηση, απειλείται ο ΣΥΡΙΖΑ με πρόστιμο», τόνισε.

Το βαθμό ενόχλησης στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ για την τροπή της υπόθεσης με τα οικονομικά του κόμματος αντανακλά και το χθεσινό άρθρο του Θανάση Καρτερού, στην εφημερίδα «Αυγή». Με πολύ σαφή τρόπο, «η Κουμουνδούρου μετά από 16 χρόνια προεδρίας Τσίπρα δεν χρωστάει ούτε ευρώ, ενώ οι τροφείς των παπαγάλων χρωστούν σχεδόν μισό δισεκατομμύριο. Το δάχτυλό της στο μέλι η κυβέρνηση Τσίπρα δεν το έβαλε – αλλιώς θα το είχαν κόψει μαζί με το κεφάλι του. Οι λογαριασμοί είναι καθαροί και ποτέ δεν έχει προκύψει κάποιου είδους ζήτημα με το ταμείο ή τις οικονομικές δοσοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ», περιέγραψε ο κ. Καρτερός, αφήνοντας υπονοούμενα αναφορικά με την σκοπιμότητα της διαρροής.

«Ήθελαν κάποιοι να δείξουν πόσο καλός είναι ο Κασσελάκης; Ήθελαν να συκοφαντήσουν το «προηγούμενο καθεστώς» και κάποιους ανεπιθύμητους; Ήθελαν απλώς να βγάλουν τα απωθημένα τους; Σε κάθε περίπτωση υποτίμησαν τη ζημιά που κάνουν στον πρόεδρο τον οποίο κολακεύει, υποτίθεται, η διαρροή τους. Και φυσικά τη ζημιά που κάνουν στο κόμμα», κατέληξε.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στ. Κασσελάκης: Βγήκα ενισχυμένος, όλο το στάδιο φώναζε το όνομά μου

Peristeri News

Δεν πάνε σε εκλογές για νέο πρόεδρο στον ΣΥΡΙΖΑ

Peristeri News

Νάντια Γιαννακοπούλου: Συμφωνώ με το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Peristeri News

Leave a Comment