PeristeriNews.gr
Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν είναι πια απομονωμένη



Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα του Eurogroup εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει πλέον συμμάχους και έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης δεν αποτελεί νέο μνημόνιο.

«Σήμερα είναι μια μέρα σημαντική. Και είναι σημαντική διότι μετά από έξι χρόνια διαρκών περικοπών, κακών ειδήσεων και σκληρής λιτότητας είχαμε επιτέλους καλές ειδήσεις», σημείωσε.

Όπως είπε, μετά από έξι χρόνια συνεδριάσεων του Eurogroup όπου η Ελλάδα καθόταν στο εδώλιο του κατηγορουμένου χθες επισφραγίστηκε μια θεμελιώδης αλλαγή της εικόνας, που δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, αλλά συντελείται εδώ και καιρό.

Κατά τον κ. Τσίπρα, η απόφαση του Eurogroup δικαιώνει τις πολύμηνες διαπραγματευτικές προσπάθειες της κυβέρνηση, αφού «κλείνει το πακέτο της αξιολόγησης χωρίς τη νομοθέτηση επιπρόσθετων μέτρων».

Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι υπάρχει αλλαγή στάσης από τους Ευρωπαίους εταίρους. «Η Ελλάδα δεν είναι πια μόνη και απομονωμένη, αλλά έχει ισχυρή πολιτική στήριξη από κυβερνήσεις και πολιτικές δυνάμεις που έχουν κατανοήσει ότι ο τόπος αυτός δικαιούται να γυρίσει σελίδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακόμη συμπλήρωσε ότι η χώρα έχει πλέον συμμάχους δίπλα της και έχει δημιουργηθεί μια πεποίθηση και στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη ότι αυτός ο λαός που υπέφερε άδικα τόσα χρόνια δικαιούται να επιτρέψει στο δρόμο της ανάκαμψης.

«Δεν ήταν θείο δώρο, μάννα εξ ουρανού, ήταν αποτέλεσμα σκλήρης προσπάθειας, μεθοδικής δουλειάς, διπλωματικών πρωτοβουλιών, πολιτικών παρεμβάσεων», συνέχισε.

Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας απέρριψε την κριτική της αντιπολίτευσης σχετικά με τον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης, λέγοντας ότι δεν είναι ούτε μέτρα ούτε μνημόνιο.

«Δεν πρόκειται για νέα μέτρα ή για νέο μνημόνιο όπως επιμένει η στρατευμένη προπαγάνδα τις τελευταίες ημέρες», επέμεινε και εμφανίστηκε βέβαιος ότι «η διόρθωση δεν θα χρειαστεί διότι για πρώτη φορά έχουμε ένα πρόγραμμα ήπιας δημοσιονομικής προσαρμογής και λογικών στόχων πρωτογενούς πλεονάσματος που δεν θα απαιτήσει πρόσθετες δημοσιονομικές επιβαρύνσεις»

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το παραπάνω δεν είναι εκτίμηση, αλλά επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία της Eurostat και τις προλβέψεις της Κομισιόν.

Επίθεση στην αντιπολίτευση

Ο κ. Τσίπρας έστρεψε τα πυρά του στην αντιπολίτευση. «Στην προσπάθειά τους να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση προσέφεραν κακές υπηρεσίες στη χώρα, προσπάθησαν να οδηγήσουν τη διαπραγματευση σε αδιεξοδο υιοθετόντας τις πιο ακραίες θέσεις των δανειστών, υποστήριξε και πρόσθεσε: «Σχεδόν παρακαλούσαν να δεχθούμε τα πρόσθετα μέτρα, σχεδόν εκλιπαρούσαν τους δανειστές να σκληρύνουν τη στάση τους. Και όταν είδαν ότι διαψεύδονται άρχισαν να τα ρίχνουν στους εταίρους και είπαν πως είναι ανεκτικοί».

Έκανε λόγο για ασύστολη καταστροφολογία, στην οποία επιδόθηκαν «χωρίς να λογαριάζουν τον κίνδυνο γενικευμένης αποσταθεροποίησης».

Τέλος, ανέφερε ότι και μετά το Eurogroup συνεχίζουν να μεμψιμοιρούν, καθώς αντί να δουν το δάσος, δηλαδή την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη συμφωνία για την απομείωση του χρέους, επικεντρώνονται στο δέντρο, δηλαδή στον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης.

 

 

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!





Related posts

Κ. Μητσοτάκης: Απόλυτη συμμόρφωση της Βόρειας Μακεδονίας στο θέμα του ονόματος

Peristeri News

Ρένα Δούρου: Η κυβέρνηση διαλύει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στο Περιστέρι

Peristeri News

Έρχεται το Ψηφιακό Φροντιστήριο από τον Σεπτέμβριο

Peristeri News

Leave a Comment