• Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου, 2021

Αλ. Τσίπρας: Η Αλληλέγγυα Οικονομία αποκτά ιδιαίτερη δυναμική

Peristeri News
Αύγουστος31/ 2017

Η «κοινωνική και αλληλέγγυα oικονομία» αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στο Impact hub Athens (Καραϊσκάκη 28, Ψυρρή), τμήμα ενός Παγκόσμιου Δικτύου με μέλη σε 120 πόλεις, σκοπός του οποίου είναι να προσφέρει στήριξη (υποδομές, συμβουλευτική, κ.λπ.) σε εγχειρήματα Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ).

Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση έχει ενισχύσει και θα συνεχίσει να ενισχύει την ΚΑΛΟ θεσμικά και χρηματοδοτικά. Πρόσθεσε ότι προβάλλεται ένας άλλος τρόπος ζωής, ένα διαφορετικό σύστημα αξιών. Οι λέξεις κλειδιά στην Αλληλέγγυα Οικονομία, πρόσθεσε, δεν είναι ο ανταγωνισμός και το κέρδος, αλλά η συνεργασία, η συνεργατικότητα, η αλληλοβοήθεια, η καινοτομία, η κοινωνική επιχειρηματικότητα και η κοινωνική ανταποδοτικότητα.

Τέτοια εγχειρήματα, σημείωσε, τα οποία στηρίζονται στη συνεργασία, την αλληλοβοήθεια, πειραματίζονται, και καινοτομούν, ενισχύουν την οικολογική συνείδηση, έχουν κοινωνικό όφελος και συμμετέχουν νέοι, είναι τα απαραίτητα συστατικά για τη δημιουργία ενός ευοίωνου μέλλοντος.

«Να αποδείξουμε ότι μπορεί να γίνει αλλιώς»

Κατά τη συζήτηση που είχε με εκπροσώπους επιχειρήσεων που αναπτύσσονται στους τομείς της κοινωνικής οικονομίας, της καινοτομίας και της νεανικής επιχειρηματικότητας, ο πρωθυπουργός περιέγραψε το παράδειγμα της κοινωνικής οικονομίας ως τμήμα της συνολικής θέσης και στρατηγικής της κυβέρνησης για ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο, στον αντίποδα του γενικότερου επιχειρηματικού μοντέλου που άνθισε με «νοσηρό» τρόπο τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα. «Να αποδείξουμε ότι μπορεί να γίνει αλλιώς» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Στην Ελλάδα της κρίσης μπορούν να δημιουργηθούν πολύ σημαντικές ευκαιρίες, ιδίως για νέους ανθρώπους που έχουν φαντασία, έμπνευση, δημιουργικότητα, να στήσουν τη δική τους επιχείρηση, που θα έχει στόχο να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο και ταυτόχρονα να τους δώσει τη δυνατότητα να ζήσουν από αυτή την επιχειρηματική δραστηριότητα και να μείνουν στην Ελλάδα» σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι «αυτό που κάναμε ήταν να ανοίξουμε την υπόθεση της αλληλέγγυας οικονομίας σε όλον τον πληθυσμό και να γίνει μια υπόθεση που δεν θα αφορά ως επί το πλείστον συγκεκριμένους παραδοσιακούς κλάδους, αλλά όλους τους πολίτες». Είπε ότι με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί και η δυνατότητα να αναπτυχθεί ένα ευρύ πεδίο καινοτομιών μέσω της αλληλέγγυας οικονομίας και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

«Η κυβέρνηση στηρίζει την Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία»

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι η επίσκεψη του Πρωθυπουργού σε μία δομή η οποία υποστηρίζει την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας μέσα από προγράμματα ανάπτυξης επιχειρηματικών μοντέλων με θετικό κοινωνικό αντίκτυπο σηματοδοτεί τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στην Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, την συνεργατική – συνεταιριστική επιχειρηματικότητα που έχει πρωταρχικούς σκοπούς:

 • την κάλυψη κοινωνικών αναγκών.
 • την κάλυψη των βιοποριστικών αναγκών των ίδιων των εργαζομένων.
 • τη δημιουργία αξιοπρεπών θέσεων εργασίας.

Επισημαίνουν ακόμη πως η σημασία της Αλληλέγγυας Οικονομίας αρχίζει να αποκτά ιδιαίτερη δυναμική στη χώρα μας την ώρα που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (πχ Γαλλία, Ισπανία) συμβάλει πάνω από 10% στο ΑΕΠ τους. Συγκεκριμένα η Αλληλέγγυα Οικονομία συμβάλλει:

 • στην αύξηση της απασχόλησης.
 • προσφέρει θέσεις εργασίας με δικαιώματα.
 • αποτελεί δημιουργική διέξοδο και ενισχύει την έμπνευση των νέων ανθρώπων.
 • φρενάρει το braindrain και
 • το «προϊόν» έχει κοινωνικό όφελος.

Οι ίδιες πηγές επισήμαναν ακόμη ότι η κυβέρνηση στηρίζει και ενισχύει την Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία και πιο συγκεκριμένα:

 

 • Με τον νόμο 4430/2016, διεύρυνε το πεδίο δραστηριοποίησης των ΚΑΛΟ. Δεν απευθύνονται, πλέον, μόνο στις ευάλωτες ομάδες, αλλά σε όλους τους πολίτες και σε όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες. Οι νέες επιχειρήσεις δεν δραστηριοποιούνται μόνο στους παραδοσιακούς κλάδους (πρόνοια, εστίαση) αλλά και σε σύγχρονους παραγωγικούς τομείς, όπως η πληροφορική, οι νέες τεχνολογίες, η παραγωγή και η μεταποίηση αγροτοδιατροφικών προϊόντων και αποτελεί πεδίο ευκαιρίας για πολλές καινοτόμες επιχειρήσεις.
 • Ίδρυσε Ειδική Γραμματεία ΚΑΛΟ, χαρτογράφησε για πρώτη φορά το πεδίο της Κοινωνικής Οικονομίας και προσφέρει χρηματοδότηση, ασφαλιστικά και φορολογικά κίνητρα για την ίδρυση επιχειρήσεων ΚΑΛΟ.
 • Τον Οκτώβριο του 2017, ενεργοποιείται το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας, με αρχικό κεφάλαιο 25 εκ. ευρώ. Με στόχο την υποστήριξη φορέων ΚΑΛΟ που αποκλείονται από το τραπεζικό δανεισμό με την παροχή μικροδανείων, εγγυήσεων μεγαλύτερων δανείων, εγγυητικές επιστολές, κ.λπ.
 • Παράλληλα, την ίδια περίοδο, ενεργοποιείται δράση επιχορήγησης προϋπολογισμού 25 εκ. ευρώ αποκλειστικά για φορείς/επιχειρήσεις ΚΑΛΟ (μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος, λειτουργικά έξοδα, δαπάνες εξοπλισμού). Επιπλέον, οι επιχειρήσεις ΚΑΛΟ έχουν δυνατότητα ένταξης σε όλα τα προγράμματα ΕΣΠΑ και τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ.
 • Μέχρι το τέλος του έτους θα λειτουργούν περισσότερα από 100 Κέντρα Πληροφόρησης και Στήριξης των κοινωνικών συνεταιριστικών εγχειρημάτων σε ολόκληρη τη χώρα.