PeristeriNews.gr
Οικονομία

Άφαντοι οι τουρίστες παρά τα φθηνά τουριστικά πακέτα


Τουριστικά πακέτα με 20 ευρώ την ημέρα στην Κέρκυρα και δίκλινα δωμάτια με 5 ευρώ στο Πήλιο προσφέρουν οι ξενοδόχοι για να προσελκύσουν πελάτες.

Τουριστικά πακέτα με 20 ευρώ την ημέρα στην Κέρκυρα και δίκλινα δωμάτια με 5 ευρώ στο Πήλιο προσφέρουν οι ξενοδόχοι για να προσελκύσουν πελάτες, βλέποντας τα ξενοδοχεία τους να παραμένουν άδεια, αν και διανύουμε τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού.

Οι επιχειρηματίες του τουρισμού εκπέμπουν σήμα κινδύνου καθώς η οικονομική κρίση, η παρατεταμένη αβεβαιότητα και οι επερχόμενες εκλογές έχουν παγώσει τις αφίξεις ξένων τουριστών και έχουν επιφέρει τεράστιο πλήγμα στις ξενοδοχειακές μονάδες, ακόμη και των δημοφιλέστερων παραθεριστικών προορισμών.

Είναι χαρακτηριστικό πως σε περιοχές όπως η Κέρκυρα, το Πήλιο και η Χαλκιδική πολλές επιχειρήσεις έχουν ήδη έρθει αντιμέτωπες με το λουκέτο, ενώ σε καλύτερη κατάσταση φαίνεται πως είναι η Κρήτη, η τουριστική αγορά της οποίας έχει τονωθεί χάρη στις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους.

Κέρκυρα

Η κάθετη μείωση φέρνει λουκέτα!

Για τραγική κατάσταση και μείωση άφιξης ξένων τουριστών κάνει λόγο στην «Espresso» ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας Παναγιώτης Μπράμος. Ο ίδιος αναφέρει ότι οι Ελληνες παραθεριστές έχουν εξαφανιστεί και τονίζει χαρακτηριστικά: «Τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά. Οι μειώσεις αφίξεων στο αεροδρόμιο είναι αρκετά μεγάλες, παρά το γεγονός ότι φέτος στο νησί μας έρχονται και εταιρείες χαμηλού κόστους. Σε ό,τι αφορά τις πληρότητες των ξενοδοχείων, η κατάσταση είναι απελπιστική. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ξενοδοχείο πέντε αστέρων που δεν έχει ξεκινήσει ακόμη τη λειτουργία του, ενώ άλλα τέσσερα ξενοδοχεία της ίδιας κατηγορίας άνοιξαν πριν από λίγες μέρες. Φυσικά, αντιλαμβάνεστε ότι μιλάμε για τεράστια μείωση αφού αυτά τα ξενοδοχεία έχουν από 500 κλίνες το καθένα. Πιστεύω ότι τα πράγματα δεν πρόκειται να γίνουν καλύτερα και δεν περιμέννω να αλλάξει η κατάσταση».

Οι περισσότεροι ξένοι τουρίστες του νησιού, σύμφωνα με τον κ. Μπράμο, επιλέγουν πακέτα διακοπών all inclusive, τα οποία μάλιστα προσφέρονται σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, ακόμη και κάτω από 20 ευρώ.

«Η εσωτερική αγορά έχει πεθάνει! Υπάρχουν ξενοδόχοι που δίνουν τα δωμάτια των 100 ευρώ ακόμη και για 20 ευρώ προκειμένου να μειώσουν τη χασούρα. Γενικά, οι τιμές για ένα δίκλινο δωμάτιο παίζουν από 20 έως 100 ευρώ! Ο κόσμος του τουρισμού είναι απογοητευμένος. Ολα τα ξενοδοχεία είναι στο… κόκκινο! Δυστυχώς, εκτιμώ ότι μετά το τέλος της σεζόν πολλές επιχειρήσεις θα απειληθούν με λουκέτο. Αυτή είναι η πραγματικότητα!»

Πήλιο

Δίκλινα δωμάτια με 5 ευρώ!

Για συνεχείς ακυρώσεις και μηδαμινές κρατήσεις κάνει λόγο ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Πηλίου Πάρης Κονιόρδος που αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι ξένοι έχουν πανικοβληθεί με όσα συμβαίνουν στη χώρα μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μας καλούν στο τηλέφωνο και μας ρωτούν ποια είναι η ισοτιμία ευρώ και δραχμής! Πλέον μας αποφεύγουν ακόμη και οι λαοί των Βαλκανίων που είναι παραδοσιακοί φίλοι μας. Οσο και αν προσπαθήσουμε να αλλάξουμε το αρνητικό κλίμα, ακόμη και τώρα που η σεζόν έχει ξεκινήσει, δεν πρόκειται να καταφέρουμε τίποτα, γιατί οι τουρίστες έχουν ήδη κανονίσει πού θα πάνε διακοπές. Επίσης, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι οι περισσότεροι από αυτούς που θα πάνε διακοπές σε άλλες χώρες είναι βέβαιο ότι δεν θα ξανάρθουν στην Ελλάδα. Η οικονομική ανασφάλεια έχει παγώσει και την εγχώρια αγορά. Μέχρι στιγμής, η πτώση του τζίρου είναι κατακόρυφη και πολλές χιλιάδες άνθρωποι που απασχολούνται σε εποχικά επαγγέλματα θα μείνουν χωρίς δουλειά».

Οταν ζητάμε από τον κ. Κονιόρδο να μας μιλήσει για την πτώση των κρατήσεων με αριθμούς και ποσοστά, η απάντησή του είναι αφοπλιστική: «Η πτώση είναι τρομακτική! Δεν αξίζει να μιλήσω με αριθμούς. Πρόκειται για τραγωδία. Απλώς θα σας πω ότι πολλά ξενοδοχεία δεν έχουν ανοίξει ακόμη και ίσως να παραμείνουν κλειστά όλο το καλοκαίρι. Ηδη έχουμε λουκέτα στην έναρξη της περιόδου, οπότε φανταστείτε τι έχει να γίνει το φθινόπωρο. Υπάρχουν ξενοδοχεία με πακέτα διακοπών all inclusive στην τιμή των 17 ευρώ! Αν σας πω ότι υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια που κοστίζουν μόλις 5 ευρώ τη νύχτα, θα σας φανεί αστείο! Πρόκειται όμως για μια αλήθεια! Δυστυχώς, η Ελλάδα αργοπεθαίνει και οι πολιτικοί συνεχίζουν τις κοκορομαχίες για τα μάτια του κόσμου. Για μας δεν ενδιαφέρεται κανείς».

Χαλκιδική

Ευτυχώς υπάρχουν και οι Ρώσοι

Στο 20% κυμαίνεται η τουριστική πτώση στη Χαλκιδική, σύμφωνα με όσα δηλώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος που αναφέρει χαρακτηριστικά: «Φέτος τα ξενοδοχεία ξεκίνησαν να δουλεύουν μετά τις 15 Μαΐου, ενώ πέρσι τα περισσότερα είχαν ανοίξει από την Πρωτομαγιά. Φέτος έχουμε μια μέση πληρότητα της τάξης του 35%, σε αντίθεση με πέρσι που το ανάλογο ποσοστό ήταν στο 45%. Γενικά, η σεζόν παρουσιάζει μια μέση πτώση της τάξης του 20%, η οποία οφείλεται στην αβεβαιότητα και τα πολιτικά δεδομένα της χώρας αφού όλοι περιμένουν τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Αν είχε σχηματιστεί κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές, τότε η κατάσταση θα ήταν σαφώς βελτιωμένη. Οι μεγαλύτερες απώλειες καταγράφονται από τη γερμανική αγορά που είναι και η πρώτη της Χαλκιδικής, ενώ ακολουθεί η ελληνική αγορά καθώς φέτος δεν υπάρχουν τα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού που είχαν διασπορά σε μικρά κυρίως ξενοδοχεία. Επίσης, πτώση υπάρχει και στη βρετανική αγορά. Αντίθετα, στα ίδια επίπεδα με πέρσι είναι οι βαλκανικές χώρες, ενώ υπάρχει μια μικρή αύξηση της τάξης του 10% στους τουρίστες από τη Ρωσία».

Αναφορικά με τις τιμές των δωματίων, τα προβλήματα των τουριστικών επιχειρήσεων, αλλά και την ελληνική αγορά, ο ίδιος λέει: «Το μόνο βέβαιο είναι πως η σεζόν θα κλείσει με αρνητικό πρόσημο. Απλώς δεν ξέρουμε ακόμη πού θα κάτσει το μείον! Οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα ρευστότητας και στο τέλος Σεπτεμβρίου θα δείξει τι θα γίνει τελικά. Σε ό,τι αφορά την ελληνική αγορά, θα κάνουμε μία ακόμη προσπάθεια να ρίξουμε τις τιμές και να προσφέρουμε ειδικά πακέτα. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι για την υψηλή περίοδο, από 15 Ιουλίου μέχρι 20 Αυγούστου, για ένα ξενοδοχείο τριών αστέρων το δίκλινο δωμάτιο κοστίζει περίπου 60 ευρώ με πρωινό. Οι πελάτες θα πρέπει να παρακολουθούν το Διαδίκτυο και να συζητούν τις τιμές με τους ξενοδόχους».

Ηράκλειο Κρήτης

«Αγνοούνται» οι Γερμανοί

Για μείωση στις κρατήσεις σε σχέση με προηγούμενες χρονιές κάνει λόγο ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου κ. Φουντουλάκης που δηλώνει: «Οπως και σε όλη την Ελλάδα, έτσι και στο Ηράκλειο υπάρχουν αρκετά προβλήματα και φυσικά υπάρχει πτώση στις κρατήσεις. Υπολογίζουμε ότι η πτώση αυτή αγγίζει το 20% σε σχέση με πέρσι. Ωστόσο, οι τουριστικές επιχειρήσεις δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί σε άλλες περιοχές και ευτυχώς δεν απειλούνται με λουκέτα. Βλέπουμε ότι μέχρι στιγμής η μεγαλύτερη μείωση υπάρχει στη αγορά της Γερμανίας, που δεν είναι ανάλογη προηγούμενων ετών. Οι τιμές των δωματίων είναι σημαντικά μειωμένες και ποικίλλουν από κατάλυμα σε κατάλυμα, ώστε να εξυπηρετηθεί όλος ο κόσμος που θέλει να επισκεφτεί τον πανέμορφο τόπο μας. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι στην περιοχή της Χερσονήσου οι τιμές για ένα δίκλινο δωμάτιο κυμαίνονται από 100 μέχρι και 200 ευρώ».<br/>
Χανιά

Περισσότεροι ξένοι, λιγότεροι Ελληνες

Σε καλά επίπεδα κυμαίνεται η τουριστική κίνηση στα Χανιά που, σε αντίθεση με άλλους δημοφιλείς προορισμούς, παρουσιάζει αύξηση στις κρατήσεις από το εξωτερικό. «Βάσει των στοιχείων που έχουμε στα χέρια μας, η τουριστική κίνηση στα Χανιά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αρκετά καλή» δηλώνει στην «Espresso» ο Νίκος Κόρακας, μέλος του Δ.Σ. του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας και προσθέτει: «Τον Απρίλιο είχαμε μια αύξηση επισκεπτών της τάξης του 17% και τον Μάιο καταγράψαμε αύξηση ύψους 7,5%. Αυτό οφείλεται στη δραστηριοποίηση αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους που φέρνουν επισκέπτες από χώρες όπως η Βρετανία, η Ιταλία, η Κύπρος, η Σουηδία, η Νορβηγία και η Πολωνία.

Συνολικά έχουμε είκοσι πέντε πτήσεις την εβδομάδα. Ολα αυτά έχουν δώσει ανάσα ζωής στον τόπο. Αν δεν υπήρχαν οι φθηνές αεροπορικές εταιρείες θα είχαμε μείωση γύρω στο 15%. Η ελληνική αγορά κυμαίνεται σε πραγματικά πολύ χαμηλά επίπεδα. Κάθε χρόνο, τον Αύγουστο είχαμε πολλούς Ελληνες επισκέπτες, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται, φέτος δεν θα ισχύσει το ίδιο».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Μειώθηκε η ανεργία τον Μάρτιο στο 10,2%

Peristeri News

Πότε θα κλείσουν οι τράπεζες για το Πάσχα

Peristeri News

Φορολοταρία Μαρτίου 2024 – Δείτε εάν κερδίσατε

Peristeri News

Leave a Comment