PeristeriNews.gr
Δημοτικά

10ο Εισαγωγικό Σεμινάριο Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας


Ενότητα 3η: ” Οικονομική Κρίση και οι Επιπτώσεις της στην Εργασία και Απασχόληση ”

Τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η 3η συνάντηση του 10ου Εισαγωγικού Σεμιναρίου Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας που διοργανώνει το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Δήμου Περιστερίου “Οδοιπορικό” στο ΚΥΒΕ Περιστερίου. Εισηγητής της τρίτης συνάντησης ήταν ο κ. Ιορδάνης Ψημμένος, Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Ο κ. Ψημμένος ανέπτυξε το θέμα “Οικονομική Κρίση και οι Επιπτώσεις της στην Εργασία και Απασχόληση”. Τη συνάντηση, συντόνισε η κα Άννα Τζάκου, Κοινωνιολόγος, μέλος της Επιστημονικής Ομάδας του Οδοιπορικού.

Το γεγονός ότι ζούμε σε μια περίοδο έντονων μεταβολών τόσο στους στόχους όσο και στους ρόλους, στις ανάγκες και στους τρόπους κάλυψης αυτών των αναγκών οδηγεί στο ερώτημα που τίθεται στον εργαζόμενο πληθυσμό, πέρα από το θέμα της βιωσιμότητας του ίδιου και των εξαρτημένων μελών, κατά πόσο τελικά κάποιος έχει την δυνατότητα να σχεδιάσει την πορεία ζωής και να υλοποιήσει τις προσδοκίες του.

Ο κ. Ψημμένος τόνισε στην εισήγησή του ότι δεν υπάρχει μόνο οικονομική κρίση, αλλά κρίση αξιών και κινήτρων και πως η ίδια η κρίση δεν είναι κάτι άλλο παρά η στιγμή εκείνη όπου προσωπικές ή άλλες ανάγκες αδυνατούν να καλυφθούν από το κοινωνικό περιβάλλον και οι σκοποί και τα μέσα για την επίτευξή τους τελούν υπό σύγχυση. Το γεγονός αυτό δεν έχει σαν αποτέλεσμα το να μειώνονται μονάχα εισοδήματα και να χάνονται δουλειές.

Η ιστορία της εργασίας και της απασχόλησης δείχνει ότι μια από τις σοβαρότατες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, πέρα της φτώχειας, αφορά αυτό που στην κοινωνιολογία ονομάζεται ευκαιρίες ζωής, οι οποίες έχουν να κάνουν με τη δυνατότητα προστασίας από την αγορά, τις ελευθερίες για ανέλιξη και ανάπτυξη της θέσης των εργαζομένων στην κοινωνία, όπως επίσης και την αίσθηση της αξίας μέσω του επαγγέλματος .

Επιπλέον αναλύθηκε ο τρόπος με τον οποίο η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές τόσο τον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα εργασίας.

Κεντρικά σημεία της εισήγησης ήταν: ο τρόπος με τον οποίο οργανώνεται η παραγωγή σε μια κοινωνία, ο τρόπος με τον οποίο κατευθύνεται η κατανάλωση αγαθών και υπηρεσιών και η προβληματική του κατά πόσο υπάρχει η πρόσβαση όλων σε αυτά. Κλείνοντας το ενδιαφέρον εστιάστηκε στο κατά πόσο υπάρχει συμμετοχή των εργαζομένων σε πολιτικές μορφές δραστηριοποίησης και στη σπουδαιότητα της ανάπτυξης δικτύων αλληλεγγύης μεταξύ τους.

Ο κ. Ψημμένος με την εισήγησή του ανέδειξε την πολυπλοκότητα και τις πολλές προεκτάσεις που έχει η οικονομική κρίση στην κοινωνία μας και διαφώτισε τα θολά σημεία της σύγχρονης πραγματικότητας που καλείται να κατανοήσει και να αντιμετωπίσει κάθε ένας από μας.

Η επόμενη συνάντηση του Εισαγωγικού Σεμιναρίου είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012 και ώρα 19.30-21.00. Tο θέμα, που θα αναπτύξει ο κ. Ευστράτιος Παπάνης, Επίκουρος Καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, είναι ο Ελεύθερος Χρόνος και Ποιότητα Ζωής.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Εισαγωγικό Σεμινάριο καθώς και τις δραστηριότητες του Κέντρου Πρόληψης, μπορείτε να επικοινωνείτε με την γραμματεία του Οδοιπορικού καθημερινά στο 210-5786888, e-mail: kp.odiporiko@yahoo.gr

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Έφυγε από τη ζωή η Ιωάννα Ζερβάκη – Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ

Peristeri News

Στην Κωνσταντινούπολη ο Ανδρέας Παχατουρίδης – Θα συναντηθεί με τον Ιμάμογλου

Peristeri News

Λαϊκή Συσπείρωση: Κάτω τα χέρια από το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι

Peristeri News

Leave a Comment