PeristeriNews.gr
Διεθνή

Συστάσεις από Κομισιόν στην Άγκυρα για αποφυγή απειλών


Να αποφεύγει «δηλώσεις που επηρεάζουν αρνητικά τις σχέσεις καλής γειτονίας» κάλεσε την Άγκυρα η αντιπρόεδρος της Κομισιόν και αρμόδια Επίτροπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, απαντώντας σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη, αναφορικά με δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, με τις οποίες αμφισβητούσε τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Όπως ανέφερε στην απάντησή της η κ. Μογκερίνι, στην ετήσια έκθεσή της για την Τουρκία «η Επιτροπή υπενθύμιζε ότι το Συμβούλιο επανέλαβε ότι η Τουρκία πρέπει να δεσμευτεί κατηγορηματικά για την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας και για την ειρηνική επίλυση των διαφορών σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, προσφεύγοντας, εφόσον χρειάζεται, στο Διεθνές Δικαστήριο».

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε η κ. Μογκερίνι, «η Ε.Ε. εξέφρασε εκ νέου σοβαρή ανησυχία και κάλεσε την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια κατά κράτους μέλους ή αιτία προστριβής ή ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών».

Στην ερώτηση που είχε καταθέσει προς την Κομισιόν, ο κ. Παπαδημούλης, επικαλούμενος τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου καθώς και το άρθρο 16 της συνθήκης της Λωζάνης το οποίο αφορά «την παραίτηση της Τουρκίας από πάσης φύσης δικαιώματα και επιδιώξεις σε εδάφη που βρίσκονται πέραν των συμφωνηθέντων», ζητούσε από την Επιτροπή να σχολιάσει τις δηλώσεις Ερντογάν καθώς και να αξιολογήσει της οξύτητα της κατάστασης αναφορικά με την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Καλούσε παράλληλα την Κομισιόν «να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που να μπορούν να αντιμετωπίσουν την τουρκική επεκτατικότητα, με γνώμονα την ειρηνική συνύπαρξη στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης άλλα και ευρύτερα στην Μέση Ανατολή».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Leave a Comment