PeristeriNews.gr
Νέες Ταινίες Πολιτιστικά

Οι ταινίες από την Πέμπτη 1/10


Οι ταινίες που κάνουν πρεμιέρα την πρώτη Πέμπτη του φετινού Οκτωβρίου, εκτός από ενδιαφέρουσες είναι και ιδιαίτερα επίκαιρες.

Δύο ιστορίες απόλυτης επιβίωσης, ο αγώνας μιας φτωχής οικογένειας να τηρήσει ένα έθιμο, η μοιραία σχέση ενός φωτογράφου με έναν θρυλικό ηθοποιό, η επαφή ενός αγοριού με τον άγνωστο πατέρα του, η ερωτική γεφύρωση δύο διαφορετικών κόσμων και η προσπάθεια αναβίωσης ενός προβληματικού γάμου ξετυλίγονται στη μεγάλη οθόνη, αυτήν την εβδομάδα.

«Έβερεστ»

Βασισμένη στα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν το 1996, όταν δύο διαφορετικές ορειβατικές αποστολές επιχείρησαν να ανέβουν στην κορυφή του Έβερεστ, ξεπερνώντας κατά πολύ τα ανθρώπινα όρια, η δραματική περιπέτεια του Ισλανδού σκηνοθέτη Μπαλτάζαρ Κόρμακουρ αποτυπώνει έναν καθηλωτικό αγώνα επιβίωσης. Με τους – υποψήφιους για Όσκαρ – Τζέικ Τζίλενχαλ, Τζος Μπρόλιν, Τζον Χόουκς, Έμιλι Γουάτσον και Κίρα Νάιτλι και τους Τζέισον Κλαρκ, Ρόμπιν Ράιτ, Σαμ Γουόρθινγκτον και Μάικλ Κέλι, η ταινία καταγράφει τον εφιάλτη που ακολούθησε, όταν μια ξαφνική χιονοθύελλα παγίδευσε τους ορειβάτες και ακόμα και οι έμπειροι οδηγοί τους δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν σε αυτήν την κατάσταση.

Πρόκειται για έναν φόρο τιμής στους 34 ορειβάτες, που προσπάθησαν εκείνη την ημέρα να φτάσουν στην κορυφή, μία κινηματογραφική αναπαράσταση των γεγονότων, που προέκυψε μετά από μελέτη πολλών – ενίοτε, αντικρουόμενων – καταγραφών και γενικές συζητήσεις με ορειβάτες, αλλά και με τις οικογένειες των συγκεκριμένων που παρακολουθεί η ταινία. Βασική επιδίωξη όλων των συντελεστών ήταν ο σεβασμός στους ανθρώπους, που είτε έχασαν τη ζωή τους, είτε επιβίωσαν της ημέρας εκείνης, χωρίς καμία επεξήγηση ή κριτική των όποιων αποφάσεων ή δράσεων έλαβαν χώρα τότε.

«Η διάσωση»

Ο – τρεις φορές υποψήφιος για Όσκαρ – Ρίντλεϊ Σκοτ μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το παγκόσμιο μπεστ σέλερ επιστημονικής φαντασίας του Άντι Γουίαρ, «Άνθρωπος στον Άρη». Με πρωταγωνιστές τον – βραβευμένο με Όσκαρ – Ματ Ντέιμον, τις – επίσης, υποψήφιες για Όσκαρ – Τζέσικα Τσαστέιν και Κρίστεν Ουίγκ και τους Κέιτ Μάρα, Μάικλ Πένια και Τζεφ Ντάνιελς, ένας αστροναύτης, που όλοι θεωρούν νεκρό, μένει εγκαταλελειμμένος στον Άρη και κάνει τα πάντα, για να μπορέσει να ειδοποιήσει ότι είναι ζωντανός, αλλά και για να επιβιώσει. Όλος ο κόσμος παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα, καθώς μια ομάδα προσπαθεί να συντονίσει τη διάσωσή του.

«Είναι η απόλυτη ιστορία επιβίωσης» εξηγεί ο σκηνοθέτης. «Ο ήρωάς της είναι παντελώς μόνος του, κάτω από αδιανόητη πίεση, και η ταινία μιλά για το πώς αντιδρά σε αυτήν την πίεση. Θα υποκύψει στον πανικό και την απελπισία; Θα αποδεχθεί τον θάνατο ως κάτι το αναπόφευκτο; Ή θα βασιστεί στην εκπαίδευσή του, την ευφυΐα και το χιούμορ του, για να παραμείνει ήρεμος και να λύσει τα προβλήματα που του εμφανίζονται;».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Άντι Γουίαρ θεωρούσε ότι το βιβλίο του ήταν μόνο για λίγους: «ένα τεχνικό βιβλίο για τεχνικούς ανθρώπους. Δεν φανταζόμουν ότι θα ενδιέφερε το γενικό κοινό ή ότι θα τους άρεσε τόσο. Απλώς, ήθελα να φανταστώ πώς θα ξεπερνούσε κανείς τα πάμπολλα σενάρια αποτυχίας μιας τέτοιας αποστολής, με τα εργαλεία και υλικά που είχε διαθέσιμα». Έτσι, η ιστορία διαδραματίζεται περίπου 12 -15 χρόνια από τώρα, αλλά κάθε μία επιστημονική πτυχή της μπορεί να υποστηριχθεί από τις υπάρχουσες σημερινές θεωρίες.
Θεωρώντας το βιβλίο ως ένα απλό πρότζεκτ – χόμπι του, ανέβαζε ένα ένα τα κεφάλαια της ιστορίας στην προσωπική του ιστοσελίδα. Μετά από τρία χρόνια και έντονη πίεση από τους αναγνώστες του, ανέβασε την τελική μορφή του βιβλίου, το οποίο προσέλκυσε το ενδιαφέρον εκδοτικών οίκων και, τελικά, έγινε παγκόσμιο μπεστ σέλερ.

«Το αρνάκι»

Στις απρόσιτες γωνιές της τουρκικής ενδοχώρας, για να μας συστήσει έναν ολόκληρο άγνωστο κόσμο, όπου ο χρόνος μοιάζει να
έχει σταματήσει, μας ταξιδεύει ο πολυβραβευμένος Τούρκος σκηνοθέτης και διακεκριμένος εικαστικός Κουτλούγ Αταμάν, μέσα από αυτό το τρυφερό, όσο και ρεαλιστικό σύγχρονο παραμύθι, με πινελιές χιούμορ και καίριες πολιτικές αιχμές, το οποίο βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ του Βερολίνου. Σε αυτήν την οικουμενική και διαχρονική ιστορία για τα μυστήρια της ανθρώπινης συμπεριφοράς, τους φόβους και τις επιθυμίες μας, οι Μερτ Ταστάν, Νεσρίν Καβαντζάντε, Καχίτ Γκοκ, Σίλα Λάρα Καντούρκ και Νουρσέλ Κόζε ξετυλίγουν την απρόβλεπτη οδύσσεια μιας φτωχής οικογένειας, για να μπορέσει να αγοράσει το αρνί, που, σύμφωνα με το έθιμο, πρέπει να σερβιριστεί κατά την τελετή της περιτομής.

«Life»

Η βιογραφική ταινία του Άντον Κορμπίν, με τους Ρόμπερτ Πάτινσον, Ντέιν Ντε Χάαν, Τζόελ Έγκερτον, Μισέλ Τεριό, Αλεσάντρα Μαστρονάρντι και τον – βραβευμένο με Όσκαρ – Μπεν Κίνγκσλεϊ, βασίζεται στην αληθινή ιστορία της φιλίας του φωτογράφου Ντένις Στοκ και του Τζέιμς Ντιν, που ξεκίνησε, όταν ο πρώτος ανέλαβε να φωτογραφήσει τον ηθοποιό για το περιοδικό Life, το 1955. Η μοίρα έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο στη σχέση αυτών των δύο. Ο Ντιν αντιστεκόταν στη φωτογράφιση μέχρι να κερδίσει την εμπιστοσύνη του ο Στοκ. Λίγους μήνες μετά, έγινε το δυστύχημα με την πόρσε του. Οι φωτογραφίες του τυπώθηκαν στο Life, και ο ίδιος πέρασε στη σφαίρα των θρύλων.

Οι δημιουργοί της ταινίας δεν ήθελαν να κάνουν μια γενική βιογραφία του ηθοποιού. Είδαν την ευκαιρία να πουν μια ιστορία φιλίας και πολιτιστικής αλλαγής. Δύο καλλιτέχνες συναντήθηκαν: ένας καταξιωμένος φωτογράφος κι ένας επαναστατικός ηθοποιός. Η γεμάτη εμπόδια σχέση τους γέννησε θρυλικές εικόνες μιας νέας γενιάς δυσαρεστημένων νέων και κινηματογραφικών αστέρων.

«Το τελευταίο χτύπημα»

Στη γαλλική δραματική ιστορία ενηλικίωσης της Αλίξ Ντελαπόρτε – με τους Ρομέν Πολ, Κλοτίλντ Εσμέ και Γκρεγκορί Γκαντεμπουά – ένα 13άχρονο αγόρι, που ζει με τη μητέρα του σε ένα σπίτι στην παραλία, έρχεται σε επαφή με τον άγνωστο μέχρι τότε πατέρα του, όταν εκείνος διευθύνει την 6η Συμφωνία του Μάλερ στο τοπικό θέατρο.

Ο τίτλος της ταινίας αναφέρεται στο φινάλε της 6ης Συμφωνίας του Μάλερ, γνωστής και ως «Τραγικής». Ο ήρωας του έργου δέχεται τρία χτυπήματα της μοίρας, τα οποία συμβολίζονται μουσικά από τρία χτυπήματα των κρουστών της ορχήστρας. Ο συνθέτης, αναθεωρώντας την 6η Συμφωνία του, έθεσε στη διακριτική ευχέρεια του διευθυντή τής εκάστοτε ορχήστρας το αν θα παίξει ή όχι το τρίτο και τραγικό χτύπημα, εκείνο της «συντριβής».

«Μήπως είσαι ο τύπος μου; Και άλλες αναζητήσεις περί έρωτος»

Το γαλλικό αισθηματικό δράμα τού Λούκας Μπελβό, που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Φιλίπ Βιλέν, απέσπασε τρία βραβεία Μαγκρίτ, τα μεγάλα βραβεία του σινεμά στο Βέλγιο. Με τους Εμίλ Ντεκινί και Λόις Κορμπερί, ένας νέος καθηγητής φιλοσοφίας και μια κομμώτρια ερωτεύονται παράφορα. Είναι, όμως, αυτός ο έρωτας αρκετός, για να γεφυρώσει τους δύο διαφορετικούς τους κόσμους;

«Ταξίδι στην Ιταλία»

Αποτυπώνοντας την προβληματική σχέση ενός ζευγαριού που οδεύει προς τον χωρισμό, το ασπρόμαυρο ιταλικό δράμα τού 1954, σε σκηνοθεσία του Ρομπέρτο Ροσελίνι, με πρωταγωνιστές τους Ίνγκριντ Μπέργκμαν και Τζορτζ Σάντερς, βασίζεται στο μυθιστόρημα της Κολέτ, «Duo». Ήρωές του είναι ένας πλούσιος δικηγόρος και η σύζυγός του, οι οποίοι ταξιδεύουν στη Νάπολη, προκειμένου να διευθετήσουν τα περιουσιακά θέματα ενός θείου που απεβίωσε. Το ταξίδι αυτό είναι η τελευταία ελπίδα αναβίωσης του γάμου τους, που αντιμετωπίζει πλήθος προβλημάτων.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Οι νέες ταινίες από την Πέμπτη 7/3

Peristeri News

Πέθανε ο συνθέτης Δήμος Μούτσης

Peristeri News

Πέθανε η ηθοποιός Τέτη Σχοινάκη

Peristeri News

Leave a Comment