PeristeriNews.gr
Οικονομία

Γ. Χουλιαράκης: Επιτυχία της κυβέρνησης οι στόχοι για χαμηλά πλεονάσματα


Μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης, που ανοίγει τον δρόμο για την έξοδο από την κρίση, χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, τον καθορισμό χαμηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, που δημιουργούν δημοσιονομικό χώρο της τάξης του 7,25% του ΑΕΠ.

Μιλώντας στην Ολομέλεια, κατά την κύρωση του απολογισμού και του ισολογισμού του κράτους του 2013, ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ υποστήριξε πως το κλειδί της επιτυχίας του νέου προγράμματος είναι οι χαμηλότεροι δημοσιονομικοί στόχοι για το πρωτογενές ισοζύγιο και επισήμανε πως απεγκλωβίζει την ελληνική οικονομία από τον φαύλο κύκλο της προκυκλικής δημοσιονομικής πολιτικής και, μαζί με την αναδιάρθρωση του χρέους, επιτρέπει την ανάκαμψη και την έξοδο από την κρίση.

Οι χαμηλοί δημοσιονομικοί στόχοι, πρόσθεσε ο κ. Χουλιαράκης, επιτρέπουν στην κυβέρνηση να αποφύγει τη λήψη περαιτέρω μέτρων στα επόμενα τρίμηνα και δημιουργεί τον χώρο για τη στήριξη των χαμηλότερων στρωμάτων.

Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ άσκησε, παράλληλα, σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, χαρακτηρίζοντας το «success story» αντιπαράδειγμα στην άσκηση οικονομικής πολιτικής, και της καταλόγισε «αδιέξοδη» οικονομική πολιτική, λέγοντας ότι έσφιξε υπερβολικά «τα λουριά» στην αρχή της θητείας της και στο τέλος τα χαλάρωσε προ των ευρωεκλογών «για να μαζέψει ψήφους».

Η σημερινή κυβέρνηση, είπε ο κ. Χουλιαράκης, πήρε μαθήματα οικονομικής ιστορίας από τους λανθασμένους μακροοικονομικούς σχεδιασμούς της τριετίας 2012-2014. «Τα μελλοντικά βιβλία οικονομικής ιστορίας θα αναφέρουν ότι η προκυκλική δημοσιονομική πολιτική, με την επιθετικότητα που επιβλήθηκε στην Ελλάδα, οδηγεί σε βάθεμα και όχι σε έξοδο από την ύφεση», ανέφερε.

Απαντώντας δε στη σφοδρή κριτική που του άσκησε νωρίτερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, είπε: «Χαίρομαι που ο κ. Βενιζέλος αναγνώρισε ότι είχε γνώση της λανθασμένης πολιτικής, αλλά αναρωτιέμαι γιατί αυτό δεν επηρέασε τη διαπραγμάτευση».

Η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να αντισταθμίζεται από αντίστοιχα μέτρα επέκτασης, και το δικό μας μέτρο ενσωματώνει τέτοια μέτρα με την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και την αναδιαπραγμάτευση του χρέους, συμπλήρωσε ο κ. Χουλιαράκης.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Μειώθηκαν δάνεια και καταθέσεις τον Ιανουάριο

Peristeri News

Φορολοταρία Ιανουαρίου 2024 – Δείτε εάν κερδίσατε

Peristeri News

32,7 εκατ. τουρίστες ήρθαν στην Ελλάδα το 2023

Peristeri News

Leave a Comment