PeristeriNews.gr
Διεθνή

Ζελένσκι: Κατηγορεί τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου στη Χερσώνα


Οι κάτοικοι της Χερσώνας, που παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, ξεκίνησαν την Κυριακή την εκτίμηση της έκτασης των ζημιών που προκλήθηκαν από οκτώ μήνες ρωσικής κατοχής, με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να δηλώνει ότι οι έρευνες έχουν αποκαλύψει περισσότερα από 400 εγκλήματα πολέμου στην περιοχή.

«Οι ερευνητές έχουν ήδη τεκμηριώσει περισσότερα από 400 ρωσικά εγκλήματα πολέμου. Βρέθηκαν πτώματα νεκρών πολιτών και στρατιωτικών. Ο ρωσικός στρατός άφησε πίσω του την ίδια αγριότητα που είδαμε και σε άλλες περιοχές της χώρας που εισήλθε», είπε.

Οι κατηγορίες δεν έχουν επαληθευτεί από ανεξάρτητες πηγές ως τώρα, ενώ η Μόσχα αρνείται ότι τα στρατεύματά της στοχεύουν σκόπιμα αμάχους.

Από την έναρξη του πολέμου, ομαδικοί τάφοι έχουν βρεθεί σε περιοχές όπως η Μπούτσα, το Ιζιούμ και η Μαριούπολη, με την Ουκρανία να κατηγορεί τα ρωσικά στρατεύματα ότι βρίσκονται πίσω από τις φρικαλεότητες. Επιτροπή του ΟΗΕ δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι στην Ουκρανία εγκλήματα πολέμου διαπράχθηκαν και ότι οι ρωσικές δυνάμεις είναι υπεύθυνες για τη «συντριπτική πλειοψηφία» των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην αρχή της εισβολής.

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν βασικές υποδομές πριν υποχωρήσουν από τη Χερσώνα, η οποία ήταν η μόνη περιφερειακή πρωτεύουσα που καταλήφθηκε από τη Ρωσία από την αρχή της εισβολής τον Φεβρουάριο.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος της πόλης της Χερσώνας είπε ότι η ανθρωπιστική κατάσταση είναι «σοβαρή» λόγω έλλειψης φαρμάκων και ψωμιού. Επίσης υπάρχουν χιλιάδες νάρκες, συρματόσχοινα και οβίδες που δεν έχουν εκραγεί.

Οι ουκρανικές αρχές έχουν επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας και έχουν περιορίσει τις μετακινήσεις εντός και εκτός της περιοχής.

«Στην περιοχή της Χερσώνας, ο ρωσικός στρατός άφησε πίσω του τις ίδιες φρικαλεότητες όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας μας, όπου μπόρεσε να εισέλθει», είπε ο Ζελένσκι στο βραδινό του διάγγελμα. «Θα βρούμε και θα φέρουμε στη δικαιοσύνη κάθε δολοφόνο. Χωρίς αμφιβολία».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Leave a Comment