PeristeriNews.gr
Οικονομία

Ζακ Ντελόρ: «Ντόμινο στην Ευρωζώνη σε περίπτωση χρεοκοπίας»



Για φαινόμενο «ντόμινο» που θα αγγίξει την Ιταλία και την Ισπανία, σε περίπτωση που βγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη προειδοποιεί ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Για φαινόμενο «ντόμινο» που θα αγγίξει την Ιταλία και την Ισπανία, σε περίπτωση που βγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη προειδοποιεί ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφηερίδα «Κοριέρε Ντέλλα Σέρα».

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να βγει η Ελλάδα από το ευρώ, γιατί (αν αυτό συνέβαινε) θα είχαμε αλυσιδωτές αντιδράσεις-τύπου ντόμινο. Η κερδοσκοπία δεν θα σταματήσει και θα έλθει η σειρά της Ιταλίας και της Ισπανίας», τονίζει ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, προσθέτει: «Δεν πρέπει να ζητάμε μη ρεαλιστικά πράγματα από την Ελλάδα. Γνωρίζοντας την ιστορία της, πρέπει να δείξουμε περισσότερη κατανόηση και όχι να απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση να καταφέρει να αλλάξει τα πάντα, μέσα σε ένα χρόνο».

Όπως ο ίδιος τονίζει, «αμέσως πρέπει να διατεθεί το δεύτερο πακέτο βοήθειας που αποφασίστηκε τον Ιούλιο και να υλοποιηθεί η αύξηση στα 770 δισεκατομμύρια ευρώ των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθερότητας, ώστε να σταλεί ένα καθησυχαστικό μήνυμα στους επενδυτές, να γίνει μια παρέμβαση στις δευτερογενείς αγορές ομολόγων, να αυξηθεί το συνολικό κεφάλαιο ορισμένων τραπεζών και να ανοίξει ο δρόμος για τα ευρω-ομόλογα».

Ο Ζακ Ντελόρ κρίνει επίσης ότι δεν υπάρχει πλέον κοινοτικό πνεύμα, «γιατί η Ευρώπη είναι ένα κράμα λογικής και συναισθήματος, με μια ενότητα που μας επιτρέπει να είμαστε ισχυροί».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο Μηχανισμός Σταθερότητας που ήδη αποφασίστηκε από τις κυβερνήσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί με μια μικρή τροποποίηση της Συνθήκης. Ξεκινώντας την εφαρμογή από το 2012, θα μπορούσαν να εκδοθούν τα Ευρωομόλογα. Η διακυβερνητική συμφωνία ήδη υπάρχει και θα είχε ένα κεφάλαιο της τάξης των 400 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το μόνο πραγματικό πρόβλημα, θα μπορούσε να προκύψει για τους Γερμανούς, με την πιο υψηλή απόδοση των ευρωπαϊκών ομολόγων σε σχέση με τα γερμανικά. Αν όμως υπολογίσουμε το κόστος της απόλυτης έλλειψης πρωτοβουλιών, η δυσκολία αυτή ξεπερνιέται».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!





Related posts

Στην κορυφή της αγοράς επενδυτικών ακινήτων το Περιστέρι

Peristeri News

Πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα 2,71 δισ. το πρώτο τετράμηνο

Peristeri News

Πώς λειτουργεί το Iris από το κινητό

Peristeri News

Leave a Comment