PeristeriNews.gr
Πολιτική

Βουλή: Ξεκίνησε η σύγκρουση για τις υποκλοπές


Σε εξέλιξη η προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών στην ολομέλεια της Βουλής για τις υποκλοπές.

Κ. Μητσοτάκης: Ένα ολίσθημα δεν μηδενίζει το έργο της ΕΥΠ

Την ανάγκη να μην παραλύσει η ΕΥΠ με τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται για την ενίσχυση της διαφάνειας στη λειτουργία της υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προειδοποιώντας πως κάτι τέτοιο θα ήταν ολέθριο.

«Κάθε πρωτοβουλία μας οφείλει να σεβαστεί το έργο της ΕΥΠ – είναι η υπηρεσία που συνέβαλε καθοριστικά στο να μας βρει έτοιμους η μαζική μεταναστευτική εισβολή που επιχειρήθηκε στον Έβρο. Χάρη στον δικό της μηχανισμό εξιχνιαζονται σοβαρά ποινικά αδικήματα» είπε από το βήμα της Βουλής, όπου συζητείται στην Ολομέλεια το θέμα των παρακολουθήσεων,  ο πρωθυπουργός, και πρόσθεσε:

«Τίποτε δεν πρέπει να θέσει σε αμφισβήτηση έναν πολύτιμο βραχίονα του κράτους. Ένα ολίσθημα δεν πρέπει να παραλύσει μία σημαντική κρατική δομή. Πρέπει να γνωρίζουμε πως οι μυστικές υπηρεσίες δρουν σε μία λεπτή γραμμή. Σήμερα υπάρχουν 500 παράνομα λογισμικά που κυκλοφορούν στην αγορά, πολλά από αυτά έχουν πρόσβαση στα κινητά τηλέφωνα όπως πληροφορήθηκα. Πρέπει να ισορροπήσουμε ανάμεσα στην ελευθερία και την ασφάλεια. Σε πολλές χώρες της ΕΕ υπάρχουν ενδείξεις και αποδείξεις ότι λειτουργούν λογισμικά παρακολούθησης».

«Το είπε και η κ. Μετσόλα» συμπλήρωσε και συνέχισε «Το ίδιο και στη σοσιαλιστική Ισπανία, ανακαλύφθηκε πως είχε παγιδευτεί με άλλη μέθοδο το κινητό του κ. Σάντσες. Και εγώ πληροφορούμαι από έγκυρους δημοσιογράφους, τους οποίους συχνά επικαλείστε, ότι ήμουν θύμα συνακροάσεων όπως η σύζυγος και η κόρη μου, όταν ήμουν υποψήφιος πρωθυπουργός. Καταθέτω στα πρακτικά την σχετική ανάρτηση του κ. Τέλλογλου τον οποίο συχνά επικαλείστε και θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε ποια παράκεντρα με άκουγαν τότε, με τον κ. Τσίπρα πρωθυπουργό».

«4 αλήθειες»

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι θα πρέπει να ειπωθούν 4 αλήθειες σχετικά με την υπόθεση της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη.

1. Πρέπει να εκλείψει κάθε σύνδεση μεταξύ Predator και νόμιμης επισύνδεσης. Το πρώτο δεν υπάρχει στις ελληνικές υπηρεσίες και υπάρχει ρητή διαβεβαίωση για αυτό.

2. Όσον αφορά στις νόμιμες επισυνδέσεις, εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα: από την τρομοκρατία, μέχρι τη δίωξη ναρκωτικών και τις απαγωγές. όλες όμως λειτουργούν με βάση ένα ειδικό πρωτόκολλο, το οποίο προυπήρχε και θα πρέπει να επανεξεταστεί. «Ηταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που αφαίρεσε την δεύτερη υπογραφή του εισαγγελέα» υποστήριξε.  3. Η υπόθεση του Ν. Ανδρουλακη ανέδειξε ένα κενό στο πρωτόκολλο. Υποτιμήθηκε το γεγονός ότι η παρακολούθηση αφορούσε ένα προβεβλημένο πολιτκό πρόσωπο. Έπρεπε η υπηρεσία να έχει άλλα αντανακλαστικά, παρά το γεγονός ότι λειτούργησε με νόμιμο, τυπικό τρόπο.

3. Σε όλο τον κόσμο οι δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών καλύπτονται από το απόρρητο. «Στο όνομα της διαφάνειας, δεν θα γίνουν φέιγ βολάν τα στοιχεία μίας μυστικής υπηρεσίας» διεμήνυσε.

4. «Από την πρώτη στιγμή καλέσαμε τον κ. Ανδρουλάκη να ενημερωθεί προσωπικά, γιατί τα στοιχεία αυτα δεν μπορόυν να δημοσιοποιηθούν» είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Ταυτόχρονα συμφωνήσαμε στη διεξαγωγή όλων των σχετικών κοινοβουλευτικών διαδικασιών, ενώ έχει κινητοποιηθεί και η Δικαιοσύνη στο ανώτατο επίπεδο. Η υπόθεση ερευνάται από έναν ακέραιο εισαγγελέα. Οφείλουμε να τον συνδράμουμε στο έργο του, αντί κάποιοι να τον στοχοποιούν».

Κάλεσε δε τον Νίκο Ανδρουλάκη εάν επιμένει να αμφισβητεί τη νομιμότητα της επισύνδεσης, να προσφύγει σε ελληνικά και διεθνή δικαστήρια.

«Να βελτιώσουμε τα κακώς κείμενα»

Ο Θεμιστοκλής Δεμίρης, κορυφαίος διπλωμάτης θα χρειαστεί τη στήριξη όλων μας, ανέφερε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η εξεταστική επιτροπή θα διερευνήσει ό,τι έγινε, αλλά θα είναι μισή η δουλειά της εάν δεν καταλήξει σε προτάσεις για το πως θα βελτιώσουμε τα όποια κακώς κείμενα έχουμε διαπιστώσει».

Απευθυνόμενος στη συνέχεια στον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «σε κάθε εθνική κινητοποίηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας ήταν απέναντι στο πλαίσιο μιας χαιρέκακης μικροκομματικής προσέγγισης. Απέναντι στην πανδημία, απέναντι στην προστασία των συνόρων, απέναντι στις αμυντικές συμφωνίες που θωρακίζουν την χώρα, απέναντι στα μέτρα ενίσχυσης έναντι της ενεργειακής κρίσης. Και τώρα απέναντι στην προσπάθεια αναβάθμισης της ΕΥΠ. Καμία πρωτοτυπία, σίγουρη η αποτυχία. Όπως και στα προηγούμενα, έτσι και τώρα η ζωή θα διαψεύσει τα σενάρια καταστροφολογίας».

«Εγώ διαχώρισα την θέση μου από τις πρακτικές άλλων εποχών εσείς επιμένετε να κουνάτε το δάχτυλο έχοντας δύο υπουργούς σας στο Ειδικό Δικαστήριο», είπε στη συνέχεια και απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε: ««Πάει πολύ όμως, κ. Τσίπρα εσείς να με αποκαλείτε αρχηγό εγκληματικής οργάνωσης, εσείς που σας έχουν καταγγείλει 5 πρώην συνεργάτες σας, για παρακολουθήσεις. Πανούσης, Βαλαβάνη, Λαφαζάνης, Κοτζιάς και ένας πέμπτος που είναι παρών, ο κ. Βαρουφάκης»…

Για να συμπληρώσει: «Θα ήθελα κ. Βαρουφάκη να διευκρινίσετε κάτι που είχατε πει σε μια ομιλία σας το 2019 στη Βουλή. Ο κ. Βαρουφάκης είπε πως προσωπικά έχει γνώση ότι επί Ρουμπάτη το σκοτεινό κράτος λειτουργούσε και σε βάρος της τότε κυβέρνησης. Αναμένω την τοποθέτηση σας κ. Βαρουφάκη. Και βέβαια εσείς κ. Τσίπρα δεν ήσασταν ο πρωθυπουργός την περίοδο που υπεκλάπησαν e-mail του αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας τα οποία κατέληξαν στην «Αυγή» μία ημέρα πριν κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες. Δικά σας αυτά τα καμώματα».

Μεμονωμένο σφάλμα δεν μπορεί να ανάγεται σε θέμα Δημοκρατίας

Ο πρωθυπουργός έθεσε το ερώτημα: «Τι σημαίνει για τον κοινοβουλευτισμό η φράση του κ. Τσίπρα, δεν αρκεί απλά η εναλλαγή στην εξουσία, και τι σημαίνει η ανασύνταξη της τρίτης ελληνικής δημοκρατίας;» για να τονίσει ότι «είναι απαράδεκτο και ανεύθυνο ένα μεμονωμένο σφάλμα να ανάγεται σε πρόβλημα Δημοκρατίας. Αλήθεια πως θα συμβεί αυτό. Μήπως με Συνταγματική Αναθεώρηση ή μέσω Συντακτικής Συνέλευσης, που δεν προβλέπεται σε ομαλές περιόδους;».

Προσέξετε καλά κ. Τσίπρα, – συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης – τα λόγια σας έχουν τη δική τους βαρύτητα. «Οφείλετε σήμερα να εξηγήσετε το σχέδιο σας πως θα προκύψουν αυτά τα οποία ήδη έχετε περιγράψει. Μήπως από δικαστές διορισμένους από τον κ. Πολάκη και ανεξάρτητες αρχές διορισμένες από την κ. Θάνου;».

 

Αλ. Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης υπόλογος για παρακολούθηση των πολιτικών του αντιπάλων

Δριμεία επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Τον εγκάλεσε πως είναι προσωπικά υπόλογος για παρακολούθηση των πολιτικών του αντιπάλων και τον κάλεσε να απαντήσει γιατί παρακολουθούσε τον Νίκο Ανδρουλάκη, ποιος είναι ο λόγος εθνικής ασφαλείας που επικαλείται.

«Δεν μπορεί να κρύβετε πίσω από το τείχος του ψεύδους που έστησαν οι πιο στενοί του συνεργάτες». «Η ευθύνη σας ανήκει αποκλειστικά και ολοκληρωτικά» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

«Δεν έρχεστε εδώ ως τιμητής αλλά ως υπόλογος για ένα βαρύτατο θεσμικό παράπτωμα. Ο λαός μας λέει φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης. Εδώ όμως δεν θα φοβηθεί κανείς. Γιατί είστε κατηγορούμενος για θεσμική εκτροπή και υπονόμευση του δημοκρατικού πολιτεύματος. Το να μιλάτε εσείς για ανηθικότητα ενώ είστε υπόλογος και κατηγορούμενος για παρακολούθηση πολιτικών σας αντιπάλων. Δεν είναι ένα πολιτικό σφάλμα, είναι αξιόποινη πράξη, όταν οι παρακολουθήσεις αφορούν παραβίαση απορρήτου των επικοινωνιών εκλεγμένου αντιπροσώπου του ελληνικού λαού και ακόμη περισσότερο δεν νοείται καμία επίκληση νομιμότητας ή νομιμοφάνειας όταν αφορά εκλεγμένο αρχηγό πολιτικού κόμματος» είπε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε: «Είχατε μία τοξική παρουσία μήπως συσπειρώσετε το κοινό σας αλλά σας παρακολουθεί ο ελληνικός λαός και η δημοκρατική Ευρώπη που περιμένουν εξηγήσεις και όχι αστείες προσπάθειες αντιπερισπασμών.  «Είναι δυνατόν να ισχυρίζεστε ότι μπορεί ο πρωθυπουργός να παρακολουθεί για λόγους εθνικής ασφάλειας; Ποιος θα τον κρίνει τον λόγο αυτό; Ο ίδιος μαζί με τους στενούς του συνεργάτες του; Είστε νομικά πολιτικά και ηθικά υποχρεωμένος να αφήσετε τα μισόλογα και να δώσετε εξηγήσεις. Έχετε υποχρέωση να εξηγήσετε ποιος είναι ο λόγος εθνικής ασφάλειας που σας οδήγησε να παρακολουθήσετε το τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη. Δώστε μία απάντηση. Ποιος ήταν ο λόγος, ήταν πράκτορας, είναι κατάσκοπος, είναι επικίνδυνος για τα εθνικά συμφέροντα;».

Στο σημείο εκείνο επικράτησε ένταση και είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Σταματώ την αγόρευσή μου και σας δίνω τον λόγο για να απαντήσετε». Κατηγόρησε δε τον πρωθυπουργό για «Θράσος και δειλία γιατί δεν αναλαμβάνετε την πολιτική ευθύνη. Δεν φταίω εγώ φταίει ο ανηψιός μου, ούτε παιδιά δημοτικού δεν το κάνουν αυτό».

Ο κ. Τσίπρας εγκάλεσε τον πρωθυπουργό για καθεστωτική αντίληψη και πρωτοφανή αλαζονεία, ενώ σημείωσε πως με  τα όσα κάνει εξευτελίζει τη χώρα διεθνώς. Τόνισε δε πως την εντολή για παρακολούθηση Ανδρουλάκη την έδωσε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης: «Δώσατε εσείς την εντολή, γιατί θέλατε να ελέγξετε και το τρίτο κόμμα» υπογράμμισε.

 

Μ. Κατρίνης: Θεσμική εκτροπή οι ενέργειες της κυβέρνησης – Ο κ. Ανδρουλάκης δεν εκβιάζεται

«Οι ενέργειες της κυβέρνησης και της ΕΥΠ συνιστούν θεσμική εκτροπή και καταφέρουν ισχυρό πλήγμα στη Δημοκρατία μας» δήλωσε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, μιλώντας στη συζήτηση που διεξάγεται στη Βουλή για τις παρακολουθήσεις.

«Ο κ. Ανδρουλάκης δεν μπαίνει σε συναλλαγές, δεν εκβιάζεται και δεν είναι βολικός εταίρος, ούτε για εσάς κ. Μητσοτάκη, ούτε και για τον κ. Τσίπρα, ο οποίος θεωρεί ότι μπορεί να παριστάνει τον τιμητή μετά από όσα έγιναν επί διακυβέρνησής του» τόνισε ο κ. Κατρίνης.

Κάλεσε παράλληλα την κυβέρνηση να απαντήσει «ποιοι άλλοι πολιτικοί παρακολουθούνταν». «Και σήμερα δια χειλέων πρωθυπουργού ακούσαμε ότι κανείς δεν εξαιρείται. Μπορεί δηλαδή να παρακολουθούνται πολιτικοί, δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες. Αναρωτιομαστε τι σχέση έχουν όλα αυτά με τη Δημοκρατία» συνέχισε.

«Ποιοι άλλοι πολιτικοί ή παράγοντες του δημοσίου βίου παρακολουθούνταν; Έχετε απάντηση σε αυτό το ερώτημα; Γιατί σε όλα τα άλλα ερωτήματα που έχουν τεθεί δεν έχουν απαντηθεί. Δεν ξέρετε κ. Μητσοτάκη, δεν ρωτήσατε να μάθετε;» είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Υπογράμμισε ακόμη πως «το ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει στη νομιμότητα για να δει την πόρτα της εξόδου η κυβέρνηση που φθείρει θεσμούς». Τόνισε επίσης πως το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής «θα επικεντρωθεί στα πραγματικά περιστατικά και θα αναζητήσει με κάθε τίμημα την αλήθεια ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες. Αυτό θα γίνει άμεσα πριν τις εθνικές εκλογές για να γνωρίζει ο λαός τι έγινε».

«Αυτή η παράταξη είναι εδώ για να σας πει ένα ‘όχι’ στις μεθοδεύσεις σας κ. Μητσοτάκη» συνέχισε και κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει «για ποιο λόγο παρακολουθούσε τον κ. Ανδρουλάκη». «Θα μας πείτε αν θεωρείτε ότι αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια; Πού οδηγείτε τη χώρα; 60 χρόνια πίσω γιατί τοτε ευδοκιμούσαν αυτές οι πρακτικές» πρόσθεσε.

Γνωστοποίησε ακόμη πως το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θα καταθέσει αίτημα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να προσκομιστεί εκεί ο πλήρης φάκελος της υπόθεσης παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη, ώστε η αρμόδια Επιτροπή να λάβει γνώση του θέματος και να υπάρξει φως.

«Η μετάθεση ευθύνης είναι ξεπερασμένη, αποτυχημένη πρακτική. Δεν θα αποδώσει. Κανείς δεν θα συγκαλύψει ή συσκοτίσει την υπόθεση» υπογράμμισε, συμπληρώνοντας πως «όλα αυτά αναδεικνύουν το βασικό πρόβλημα της χώρας: Ο κ. Μητσοτάκης έχει χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία, δεν εμπνέει πια εμπιστοσύνη, έχει περάσει ανεπιστρεπτί η περίοδος που θεωρούσε ότι μπορεί να ταυτίσει την παρουσία του στη θέση του πρωθυπουργού με τη σταθερότητα της χώρας. Είναι προφανές ότι αποτελεί πλέον παράγοντα πολιτικής αστάθειας».

«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει δώσει αρνητικά δείγματα γραφής, με καθεστωτικές πρακτικές και τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις ανεξάρτητες αρχές. Αποδυνάμωσε την αρχή τηλεπικοινωνιών, για να μπορεί η ΕΥΠ να δρα ανεξέλεγκτα. Προσπάθησε να ελέγξει τα μέσα ενημέρωσης μοιράζοντας χρήμα. Όλα αυτά δεν περιποιούν τιμή σε μία σύγχρονη, φιλελεύθερη δημοκρατία» σημείωσε.

 

Δ. Κουτσούμπας: Είστε βαθιά γελασμένοι αν νομίζετε ότι θα ξεφύγετε για το σκάνδαλο των υποκλοπών

«Αν νομίζετε ότι θα καταφέρετε να ξεφύγετε για το σκάνδαλο των υποκλοπών είστε βαθιά γελασμένοι κύριοι της κυβέρνησης» ανέφερε ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στη συζήτηση που διεξάγεται στη Βουλή για τις παρακολουθήσεις, κάνοντας λόγο για «προσωπικές ευθύνες» του Κ. Μητσοτάκη.

«Είστε βαθιά γελασμένος αν νομίζετε ότι με υποκριτικές συγγνώμες, τις παραιτήσεις συνεργατών σας και έωλα επιχειρήματα περί επιχειρησιακής αστοχίας θα απαλλαγείτε από τις προσωπικές σας ευθύνες» είπε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη και διερωτήθηκε «Ποια κυβέρνηση, ποιος πρωθυπουργός που έχει υπό την ευθύνη του την ΕΥΠ μπορεί τόσο εύκολα να λέει ‘δεν ήξερα, δεν άκουσα’».

«Πόσο ακόμη θα γελοιοποιείστε με το να λέτε κάτι τη μια μέρα και να το αναιρείτε την επόμενη;» συνέχισε, προσθέτοντας πως «δεν αποτελεί επιμέρους επιχειρησιακή αστοχία αυτό το πλαίσιο που στοχεύει κατευθείαν στην καρδιά των λαϊκών δικαιωμάτων».

Ο κ. Κουτσούμπας έκανε λόγο για «πλαίσιο που δίνει το πράσινο φως για την παρακολούθηση των πάντων» σημειώνοντας πως «όλες οι κυβερνήσεις συνέβαλαν στη διαμόρφωσή του».

Παρατήρησε ακόμη πως έναν μήνα τώρα «όχι μόνο δεν έχει ακουστεί το παραμικρό για αυτό το σάπιο αντιθεσμικό πλαίσιο, αλλά όλοι σας καταβάλλετε προσπάθειες για να το αφήσετε στο απυρόβλητο. Καμία αναφορά. Και δεν αναφέρομαι μόνο στα στελέχη της κυβέρνησης, αλλά και στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και στα ΣΥΡΙΖΑ, που άρπαξε την ευκαιρία για να στήσει το σκηνικό μιας κάλπικής αντιπαράθεσης με τη Ν.Δ.».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Πιερρακάκης: Πάνω από δέκα ξένα πανεπιστήμια ενδιαφέρονται για την Ελλάδα

Peristeri News

Αλ. Χαρίτσης: Η Αριστερά στον τόπο μας δεν είναι εφήμερη μόδα

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα ζήτημα της κοινωνίας

Peristeri News

Leave a Comment