Πολιτική

Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την Ενέργεια

Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας, τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και την στήριξη των ΑΠΕ.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολό του. Οκτώ άρθρα του ψηφίστηκαν με ονομαστική ψηφοφορία, την οποία είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ:

  • Επί της αρχής, 153 ναι και 131 όχι.
  • Το άρθρο 3, 153 ναι και 131 όχι.
  • Το άρθρο 4, 153 ναι, 116 όχι και 15 παρών.
  • Το άρθρο 9, 168 ναι και 116 όχι.
  • Το άρθρο 16, 153 ναι και 131 όχι.
  • Το άρθρο 17, 153 ναι, 121 όχι και 10 παρών.
  • Το άρθρο 24, 153 ναι και 131 όχι.
  • Το άρθρο 42, 153 ναι, 121 όχι και 10 παρών.
  • Το άρθρο 44, 153 ναι και 131 όχι.

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ανακοίνωση την αναστολή των 48ωρων απεργιών της.

Υπενθυμίζεται ότι στο νέο νομοσχέδιο προβλέπεται σειρά μέτρων για τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ, που εντάσσονται στην ευρύτερη στρατηγική για τη βιώσιμη ανάπτυξη της εταιρείας, οι βασικοί πυλώνες της οποίας είναι η απολιγνιτοποίηση, το θαρραλέο άνοιγμα τις εταιρείας στις ΑΠΕ, καθώς και η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, της θυγατρικής της ΔΕΗ που διαχειρίζεται το δίκτυο διανομής.

Με το νέο νομοσχέδιο, καταργείται η μονιμότητα για νεοπροσλαμβανόμενους και γίνονται ευέλικτες οι προσλήψεις, καταργείται η μονιμότητα για γενικούς διευθυντές και διευθυντές και εισάγονται οι τριετείς θητείες. Παράλληλα, εισάγονται επιπλέον κίνητρα για την προσέλκυση στελεχών από την αγορά, αλλά και σχέδιο για στοχευμένες εθελούσιες εξόδους με επιβάρυνση αποκλειστικά της ΔΕΗ. Επιπλέον, ενισχύεται η μεσαία βαθμίδα διοίκησης της εταιρείας, διευκολύνεται η εσωτερική κινητικότητα εργαζομένων, επιτρέπονται εθελοντικές μετακινήσεις εργαζομένων της ΔΕΗ προς τον Δημόσιο τομέα, εισάγεται ευέλικτο πλαίσιο για τις προμήθειες, ενισχύεται η εταιρική διακυβέρνηση και καταργείται το προνομιακό τιμολόγιο για τους εργαζομένους.

Το ίδιο νομοσχέδιο περιέχει ρυθμίσεις για την αγορά της Ηλεκτρικής Ενέργειας, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, τη στήριξη της αγοράς ΑΜΠΕ, την ενεργειακή αποδοτικότητα και ηλεκτροκίνηση.

Related posts

Κ. Μητσοτάκης: Τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλάζιο και όχι γκρίζο

Peristeri News

Ν. Ανδρουλάκης: Ο Γενς Στόλτενμπεργκ μιμείται τον Πόντιο Πιλάτο

Peristeri News

Άδ. Γεωργιάδης: Κανένα blackout στην Ελλάδα τον χειμώνα

Peristeri News

Leave a Comment