PeristeriNews.gr
Διεθνή

Βουλγαρία: Ένα κόμμα κατά της διαφθοράς κέρδισε τις εκλογές


Ένα νέο κόμμα που δεσμεύεται να εξαλείψει την διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα στο πιο φτωχό και διεφθαρμένο έθνος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κέρδισε τις εκλογές στη Βουλγαρία, δίνοντας την υπόσχεση ότι θα δημιουργήσει έναν κυβερνητικό συνασπισμό που θα τερματίσει την πολιτική κρίση στη χώρα που «κρατάει» πάνω από ένα χρόνο.

Το κεντρώο κόμμα «Συνεχίζουμε την αλλαγή» (PP) ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο, κατάφερε να κερδίσει τις κοινοβουλευτικές εκλογές της Κυριακής, στην τρίτη προσπάθεια της Βουλγαρίας να αναδείξει κυβέρνηση μετά τις δύο ασαφείς εκλογικές αναμετρήσεις που προηγήθηκαν νωρίτερα το 2021.

Έτσι το κεντρώο κόμμα PP νίκησε το κόμμα Gerb του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος μέχρι την ανατροπή του τον Απρίλιο ήταν ένας από τους μακροβιότερους ηγέτες στην Ευρώπη και η κυρίαρχη δύναμη στη βουλγαρική πολιτική.

Σύμφωνα με τα ενδιάμεσα αποτελέσματα της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής το πρωί της Δευτέρας, το PP κέρδισε το 25,85% των ψήφων, μπροστά από το Gerb που βρέθηκε στη δεύτερη θέση με 20,38%. Το Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες ανέβηκε στην τρίτη θέση με 15,66%, σύμφωνα με τα ενδιάμεσα αποτελέσματα.

«Η Βουλγαρία ακολουθεί έναν νέο δρόμο», δήλωσε ένας εκ των ηγετών του We Continue Κιρίλ Πέτκοφ. Ο Πέτκοφ είναι επιχειρηματίας που διετέλεσε υπουργός Οικονομίας μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου στην προσωρινή κυβέρνηση της χώρας.

Ο Πέτκοφ και ο Άσεν Βασίλεφ, ο οποίος διετέλεσε προσωρινός υπουργός Οικονομικών την ίδια περίοδο, ίδρυσαν το We Continue the Change στα τέλη Σεπτεμβρίου. Το κόμμα έχει θέσει ως βασικές προτεραιότητές του την ανάσχεση της διαφθοράς, τη δημιουργία καλύτερων ευκαιριών για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και την προσέλκυση επενδύσεων υψηλής τεχνολογίας.

Η νίκη του PP μπορεί να βγάλει τη χώρα από το πολιτικό αδιέξοδο που έχει επιδεινώσει την κατάσταση στη Βουλγαρία, που παράλληλα έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού Covid της ΕΕ και καταγράφει από τους υψηλότερους αριθμούς θανάτων στον κόσμο. Η Βουλγαρία έμεινε επίσης πίσω στην έγκριση του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης από την ΕΕ, η οποία κράτησε επίσης το έθνος των 7 εκατομμυρίων έξω από τη ζώνη Σένγκεν εν μέρει λόγω της διαφθοράς που χαρακτηρίζει το βαλκανικό κράτος.

Ο Πέτκοφ δήλωσε ότι το κόμμα του θα ξεκινήσει συνομιλίες με άλλες ομάδες που μπήκαν στο κοινοβούλιο, συμπεριλαμβανομένης της Δημοκρατικής Βουλγαρίας και του ITN, ενός κόμματος με επικεφαλής τον αστέρα της ποπ-φολκ Σλάβι Τριφόνοφ. Τόνισε, ωστόσο, ότι θα αποκλείσει το Gerb και το Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες, ένα κόμμα που εκπροσωπεί ως επί το πλείστον την τουρκική μειονότητα της Βουλγαρίας και το οποίο μαζί με το Gerb έχουν κατηγορηθεί ότι ανέχονται τη διαφθορά.

Σε συνέντευξή τους στην εφημερίδα Dnevnik, Πέτκοφ και ο Βασίλεφ δήλωσαν ότι οι ίδιοι ήταν οι υποψήφιοι του κόμματός τους για τη θέση του πρωθυπουργού και του υπουργό Οικονομικών αντίστοιχα, αλλά τόνισαν ότι αυτό δεν αποτελεί προϋπόθεση για την οικοδόμηση συνασπισμού.

Το κόμμα έτσι θα πρέπει τώρα να ξεκινήσει συνομιλίες για τον συνασπισμό, χωρίς εγγυήσεις επιτυχίας.

Η εκλογική νίκη του PP ήταν ανάμεσα στα τρία πιθανά σενάρια που έβλεπε το Bloomberg για τις εκλογές στη Βουλγαρία. «Με επικεφαλής τους πρώην υπουργούς της κυβέρνησης, Κιρίλ Πέτκοφ και Ασέν Βασίλεφ, το PP θα μπορούσε να προκαλέσει μια αναστάτωση που το θέτει σε θέση να ηγηθεί των συνομιλιών για το σχηματισμό συνασπισμού. Θα μπορούσε επίσης να βρει κοινό έδαφος με άλλα κόμματα κατά της διαφθοράς, συμπεριλαμβανομένου του συνασπισμού για τη Δημοκρατική Βουλγαρία, των Σοσιαλιστών και του αντικαθεστωτικού ITN», ανέφερε.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ένοχη για ανθρωποκτονία από αμέλεια η οπλουργός της ταινίας «Rust»

Peristeri News

Έκρηξη κοντά στην αυτοκινητοπομπή Ζελένσκι στην Οδησσό

Peristeri News

Αλβανία: Ένοχος κρίθηκε ο Φρέντι Μπελέρης

Peristeri News

Leave a Comment