PeristeriNews.gr
Οικονομία

Βενιζέλος: Η αγορά χρειάζεται χρήμα



Τα μέτρα για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και την αύξηση της ρευστότητας στην αγορά συζήτησαν ο υπουργός Οικονομικών με τον ευρωπαίο επίτροπο, αρμόδιο για την Περιφερειακή Πολιτική της ΕΕ Γιοχάνες Χαν και τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν για την Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ.

Τα μέτρα για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και την αύξηση της ρευστότητας στην αγορά συζήτησαν ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος με τον ευρωπαίο επίτροπο, αρμόδιο για την Περιφερειακή Πολιτική της ΕΕ Γιοχάνες Χαν και τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν για την Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ. Η ελληνική πραγματική οικονομία δεν μπορεί να στηριχθεί εάν δεν αυξηθούν τα επίπεδα ρευστότητας, εάν δεν υπάρχει χρήμα στην αγορά, εάν δεν αναδιοργανωθεί και αν δεν σταθεροποιηθεί πλήρως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, δήλωσε ο κ. Βενιζέλος μετά τη συνάντηση.

Ο κ. Βενιζέλος επιμένει στην ανάγκη να στηριχθεί η πραγματική οικονομία, την ίδια ώρα που εκτιμάται ότι εφέτος η ύφεση ίσως ξεπεράσει και το 6%, εκτροχιάζοντας περαιτέρω την ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού, όπως έδειξαν και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 11μηνο.

Τα μόνα διαθέσιμα κεφάλαια που μπορούν να δοθούν για την ανάπτυξη είναι αυτά που προέρχονται από τα κοινοτικά κονδύλια και προφανώς χωρίς αυτά τα χρήματα πολύ δύσκολα η ελληνική οικονομία θα καταφέρει να επιστρέψει σε τροχιά ανάκαμψης.

Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Βενιζέλος, το βασικό αντικείμενο της συνάντησης ήταν η αντίφαση που υπάρχει ανάμεσα στον στόχο της δημοσιονομικής προσαρμογής «στον οποίο είμαστε αναγκαστικά προσηλωμένοι ως χώρα και την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας».

«Η Ελλάδα αναγκάζεται, λόγω της δημοσιονομικής τ ης κατάστασης, να κάνει μια υπεράνθρωπη προσπάθεια, μια προσπάθεια γεμάτη θυσίες, προκειμένου να πετύχει την δραστική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και την μη διόγκωση του δημόσιου χρέους, ενώ έχουμε, για τέταρτη χρονιά, συνεχόμενη ύφεση και ενώ η ανεργία αυξάνεται», είπε.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι το πρώτο που πρέπει να γίνει, είναι να συνδυαστεί ο κορμός του προγράμματος προσαρμογής με όλες τις άλλες προσπάθειες που γίνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, προκειμένου να στηριχθεί η ελληνική πραγματική οικονομία.

Γι’ αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία, «τώρα που έχουμε μπει στην τελική ευθεία για την εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου, τώρα που πρόκειται να γίνει το περιβόητο PSI, τώρα που πρόκειται να επανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες και να λειτουργήσουν χάριν της εθνικής οικονομίας, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, οι δραστηριότητες όλων όσοι εμπλέκονται στην προσπάθεια αυτή, πρέπει να συγχρονιστούν και πρέπει επίσης να έχουμε ορισμένες, συγκεκριμένες, χειροπιαστές επιτυχίες», προσέθεσε.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για να ξεμπλοκαρισθούν συγκεκριμένα προγράμματα, τα οποία μπορούν να ανακόψουν την ύφεση και να δώσουν ευκαιρίες απασχόλησης, ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, είναι τα μεγάλα έργα των οδικών αξόνων γύρω από τα οποία κινούνται πάρα πολλές μικρές επιχειρήσεις και πάρα, πάρα πολλοί εργαζόμενοι, άμεσα ή έμμεσα, στον τομέα αυτό.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στα προγράμματα για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, λέγοντας ότι υποκαθιστούν την έλλειψη που υπάρχει από κεφάλαια στην τραπεζική αγορά.

«Πρέπει να κρατήσουμε ζωντανό τον κορμό της ελληνικής οικονομίας, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δίνουν απασχόληση και δίνουν, αν θέλετε την αναγκαία δυναμική στην ελληνική πραγματική οικονομία», είπε

Στη συνάντηση συζητήθηκαν και «τεχνικά», όπως τα χαρακτήρισε ο υπουργός, ζητήματα, που αφορούν και τον συνδυασμό του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων με τα διαρθρωτικά ταμεία.

«Γιατί για να προχωρήσουμε τις ιδιωτικοποιήσεις, πρέπει να υπάρχει αγορά, πρέπει να υπάρχει ενδιαφέρον, πρέπει να υπάρχουν ξένα κεφάλαια τα οποία δεν θέλουν απλώς να αγοράσουν ευκαιριακά, αλλά θέλουν να επενδύσουν και να έχουν μόνιμη παρουσία στην Ελλάδα», ανέφερε.

Καθώς πολλά από τα περιουσιακά στοιχεία που ιδιωτικοποιούνται, είναι συνδεδεμένα με δημόσιες επενδύσεις που έχουν γίνει και με την βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με κονδύλια των διαρθρωτικών ταμείων, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «πρέπει αυτή την υπεραξία να την διατηρήσουμε, να την ενισχύσουμε, για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα μέσα α
πό το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την εθνική οικονομία και για τον Έλληνα πολίτη».

Ερωτηθείς για τον κίνδυνο απώλειας κονδυλίων, διαβεβαίωσε πως βασική επιλογή της κυβέρνησης είναι να επιταχυνθούν όλες οι διαδικασίες για την αύξηση της απορροφητικότητας, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα πως η απορροφητικότητα πρέπει να αυξάνει πραγματικά και όχι μόνο λογιστικά.

Στην ερώτηση τέλος, αν κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν κάποιες αλλαγές στο οικονομικό πρόγραμμα που ακολουθεί η κυβέρνηση, αρκέστηκε να πει πως αυτό είναι αντικείμενο των συζητήσεων με την τρόικα.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!





Related posts

Τι αλλάζει στις αντικειμενικές αξίες σε 12 δήμους

Peristeri News

Στην κορυφή της αγοράς επενδυτικών ακινήτων το Περιστέρι

Peristeri News

Πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα 2,71 δισ. το πρώτο τετράμηνο

Peristeri News

Leave a Comment