PeristeriNews.gr
Οικονομία

Τζόζεφ Στίγκλιτς : «Eυρωομόλογα και επαναγορά χρέους»


Αυτό προτείνει ένας από τους κορυφαίους οικονομικούς συμβούλους στον κόσμο.

Αναπτυξιακά ευρωομόλογα και παρεμβάσεις στη δευτερογενή αγορά για την επαναγορά χρέους προτείνει ο νομπελίστας Τζόζεφ Στίγκλιτς, ως τις πλέον ενδεδειγμένες λύσεις για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους.

Μιλώντας χθες σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), ο βραβευμένος το 2001 με το Νομπέλ Οικονομίας και επί σειρά ετών οικονομικός σύμβουλος του αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον υπογράμμισε πως εάν η Ευρώπη δεν διασφαλίσει τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας αντιμετωπίζοντας σήμερα ένα «μικρής έκτασης» πρόβλημα, θα βρεθεί αύριο αντιμέτωπη με μια τεράστια κρίση.

Οντας δηκτικός για την εμμονή κάποιων ευρωπαϊκών κρατών στη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στον νέο μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας, ο Στίγκλιτς υπογράμμισε πως για 20 δισ. ευρώ – της συμμετοχής των ιδιωτών – διακυβεύεται το μέλλον μιας οικονομίας 10 τρισ. ευρώ.

Αναφερόμενος στις λύσεις που εξετάζονται από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις τάχθηκε υπέρ της μείωσης των επιτοκίων δανεισμού από τους μηχανισμούς στήριξης, αλλά και υπέρ της επαναγοράς χρέους από τη δευτερογενή αγορά.

Ο αμερικανός οικονομολόγος τάχθηκε κατά της μετακύλισης ή ανταλλαγής ομολόγων (reprofiling) σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο μεταθέτει για αργότερα τις υποχρεώσεις και δεν καθιστά βιώσιμο το χρέος.

«Οι λύσεις αυτές αντιμετωπίζουν τα βραχυπρόθεσμα προβλήματα ρευστότητας και δεν προσφέρονται για την Ελλάδα.

Οταν επιμηκύνεις τις πληρωμές, τα επιτόκια εξακολουθούν να παραμένουν υψηλά», υπογράμμισε απευθυνόμενος στο πολυπληθές κοινό.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

32,7 εκατ. τουρίστες ήρθαν στην Ελλάδα το 2023

Peristeri News

Η συντονισμένη επιχείρηση της ΑΑΔΕ ανήμερα του Αγ. Βαλεντίνου

Peristeri News

Τα τσουχτερά πρόστιμα αν δεν διασυνδεθούν έγκαιρα ταμειακές με POS

Peristeri News

Leave a Comment