PeristeriNews.gr
Περιβάλλον

Τριπλάσιες πιθανότητες για εμφάνιση τυφώνων στην Ελλάδα



Τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης στον ελληνικό χώρο έχουν οι ανεμοστρόβιλοι, καθώς το ακραίο καιρικό φαινόμενο ευνοείται σε μέγιστο βαθμό από την αύξηση της θερμοκρασίας που σημειώνεται στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια!

Τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης στον ελληνικό χώρο έχουν οι ανεμοστρόβιλοι, καθώς το ακραίο καιρικό φαινόμενο ευνοείται σε μέγιστο βαθμό από την αύξηση της θερμοκρασίας που σημειώνεται στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια!

Σύμφωνα με έρευνες Ελλήνων κλιματολόγων και μετεωρολόγων, οι υψηλότερες θερμοκρασίες που επικρατούν πλέον στην επιφάνεια του εδάφους και της θάλασσας προκαλούν τη δημιουργία έως και 300% περισσότερων ραγδαίων θυελλωδών ανέμων, οι οποίοι, πριν εξασθενήσουν, μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητες ακόμα και άνω των 250 χλμ. την ώρα.

Τεράστιες υλικές ζημιές

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, συνολικά τρεις περιοχές της δυτικής Ελλάδας, η Πρέβεζα, η Ζάκυνθος και η Ηλεία, βίωσαν τη μήνιν των σαρωτικών ανέμων, καθώς ανεμοστρόβιλοι που διήρκεσαν λιγότερο από 10 λεπτά προκάλεσαν μεγάλες υλικές ζημιές. Παρόμοιο φαινόμενο σημειώθηκε στα τέλη Νοεμβρίου στον κόλπο του Τάραντα, στη νότια Ιταλία, προκαλώντας μάλιστα εκτεταμένες ζημιές σε εργοστάσιο χαλυβουργίας. Παρά την εξαιρετικά μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης αυτών των φαινομένων, η Ελλάδα δεν διαθέτει σύστημα πρόγνωσης ανεμοστρόβιλων. Αξίζει δε να σημειωθεί πως οι ανεμοστρόβιλοι δεν καταγράφονται καν από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ)!

Οι ανεμοστρόβιλοι της Μεσογείου δεν έχουν τη διάρκεια και την ένταση των τυφώνων τύπου «Σάντι», που προκάλεσε το θάνατο σε περισσότερα από 200 άτομα σε ΗΠΑ και Καραϊβική τον προηγούμενο μήνα. Παρ’ όλα αυτά, τα δεδομένα δείχνουν πως τέτοιου είδους ακραία φαινόμενα μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες καταστροφές. Για παράδειγμα, ενώ η μέγιστη ταχύτητα του τυφώνα «Σάντι» έφτασε μέχρι και τα 145 χλμ./ώρα, το 50% των ανεμοστρόβιλων στην Ελλάδα πνέει από 150 χλμ. μέχρι και 250 χλμ./ώρα.

«Η θερμοκρασιακή αύξηση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας είναι υπεύθυνη για την αύξηση των ανεμοστρόβιλων. Αν η μέση θερμοκρασία συνεχίσει να ανεβαίνει, τότε φοβάμαι ότι θα έχουμε ακόμα περισσότερα τέτοια ακραία φαινόμενα», αναφέρει ο διευθυντής του Κέντρου Μετεωρολογικών Εφαρμογών, του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΚΕΜΕ), Μιχάλης Σιούτας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τα ανύπαρκτα μέτρα θωράκισης της Ελλάδας απέναντι στους «μικρούς τυφώνες».

«Υπάρχουν πλέον συγκεκριμένοι νομοί της Ελλάδας που αποτελούν περιοχές υψηλής επικινδυνότητας για την εμφάνιση σιφώνων, κάτι που τις καθιστά ευάλωτες σε υλικές καταστροφές, ακόμα και σε απώλειες ανθρωπίνων ζωών. Δυστυχώς, η ΕΜΥ δεν καταγράφει τους ανεμοστρόβιλους, ούτε έχει κάποιον σχεδιασμό για δημιουργία συστήματος προειδοποίησης».

Πίσω από τους ανεμοστρόβιλους που έπληξαν πρόσφατα τη δυτική Ελλάδα οι κλιματολόγοι βλέπουν τις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν το εφετινό φθινόπωρο. «Οταν το θερμόμετρο φτάνει τους 30 βαθμούς Κελσίου μέσα στον Οκτώβριο, όπως έγινε φέτος, υπάρχει υψηλή τροφοδοσία της ατμόσφαιρας με υδρατμούς. Το εφετινό θερμό φθινόπωρο παίζει σίγουρα ρόλο στα πρόσφατα περιστατικά», δηλώνει ο καθηγητής Μετεωρολογίας του πανεπιστημίου Πατρών Θανάσης Αργυρίου, επισημαίνοντας πως, εκτός από περισσότεροι, οι ανεμοστρόβιλοι έχουν την τάση να γίνονται και πιο καταστροφικοί. «Εχουμε διαπιστώσει ότι πλέον έχουμε περισσότερα τέτοια φαινόμενα στην ξηρά, αντί για τη θάλασσα. Αυτό σημαίνει πως η πιθανότητα πρόκλησης ζημιών είναι αντιστοίχως μεγαλύτερη», προσθέτει ο καθηγητής.

Τριπλάσιες πιθανότητες

Την προηγούμενη χρονιά, σε εργασία του που δημοσιεύτηκε στη διεθνή επιστημονική επιθεώρηση Atmospheric Research, o διευθυντής του ΚΕΜΕ είχε σημειώσει ότι το διάστημα 2000-2009 η πιθανότητα δημιουργίας ανεμοστρόβιλων στο ελληνικό χώρο είχε τριπλασιαστεί σε σχέση με το παρελθόν. «Η πρόβλεψη για την εμφάνιση τέτοιων φαινομένων βασίζεται σε παράγοντες όπως οι κλιματικές συνθήκες, η γεωλογική μορφολογία μιας περιοχής, η γειτνίαση με τη θάλασσα κ.ά.», αναφέρει ο Μ. Σιούτας, σύμφωνα με τον οποίον η… πρωτεύουσα των ανεμοστρόβιλων στην Ελλάδα βρίσκεται στον νομό Ηλείας.

«Οι σίφωνες, που είναι το επιστημονικό όνομα των ανεμοστρόβιλων, εμφανίζονται αρκετά συχνά στα νησιά του Ιονίου και στις δυτικές ακτές της χώρας, λόγω των συχνότερων καταιγίδων. Παρ’ όλα αυτά, η έλλειψη επιστημονικής γνώσης δυσκολεύει την εξαγωγή συμπερασμάτων για τα επίκεντρα των φαινομένων αυτών. Για παράδειγμα, η Ηλεία είναι σαφώς το επίκεντρο των ανεμοστρόβιλων για την Ελλάδα, αλλά μέχρι στιγμής δεν μπορούμε να εξηγήσουμε το γιατί», αναφέρει ο Μ. Σιούτας, τονίζοντας ότι από το 2000 μέχρι και το 2011 στις ακτές της Ηλείας καταγράφηκαν συνολικά 40 ισχυροί ανεμοστρόβιλοι!

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!





Related posts

Συνεχίστηκε η υπερθέρμανση του πλανήτη και τον Απρίλιο

Peristeri News

Τα αρπακτικά πουλιά επιστρέφουν στο Δάσος της Δαδιάς

Peristeri News

Geo.fr: Δύο ελληνικές παραλίες στις 15 ομορφότερες της Ευρώπης

Peristeri News

Leave a Comment