PeristeriNews.gr
Πολιτική

Το ύστατο χαίρε στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη


Υπό τους ήχους πένθιμων εμβατηρίων και υποβασταζόμενη από τα εγγόνια του, εξήλθε της Μητρόπολης Αθηνών, σκεπασμένη με την ελληνική σημαία, η σορός του πρώην πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Το συγκεντρωμένο πλήθος ξέσπασε σε ένα παρατεταμένο χειροκρότημα, φωνάζοντας: “Αθάνατος, άξιος”.

Η σορός θα μεταφερθεί με C-130 στην Κρήτη, καθώς η κηδεία θα γίνει την Πέμπτη στη γενέτειρά του, τα Χανιά.

Νωρίτερα, ολοκληρώθηκε η τελετή της εξοδίου ακολουθίας, στην οποία παρέστη σύσσωμη η πολιτική και η πολιτειακή ηγεσία. Από τις 7:30 το πρωί πλήθος κόσμου συνέρρευσε για το προσκύνημα της σορού.

Η εξόδιος ακολουθία ξεκίνησε υπό τους ήχους των διαταγμάτων στα τιμητικά αγήματα, που είχαν παραταχθεί έξω από το ναό και της στρατιωτικής μπάντας της φρουράς των Αθηνών.

Ακολούθησαν οι επικήδειοι από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πρ. Παυλόπουλος: Ο τελευταίος κορυφαίος

Ως «κορυφαίο ηγέτη που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στην πολιτική, για πάνω από 50 χρόνια», χαρακτήρισε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Στη συνέχεια του επικήδειου, ο Πρ. Παυλόπουλος υπογράμμισε τις τέσσερις παρακαταθήκες που άφησε πίσω του ο εκλιπών:

-Η υπεράσπιση της Δημοκρατίας. Αντίθετος σε κάθε είδους δυνάστη, ο Κων. Μητσοτάκης πίστευε ότι η στήριξή της είναι στάση ζωής, σημείωσε εμφατικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

-Η αφοσίωση που ο πρώην πρωθυπουργός επέδειξε στην Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. «Ίσως, ο τελευταίος κορυφαίος κοινοβουλευτικός άνθρωπος», είπε για τον Κων. Μητσοτάκη ο Πρ. Παυλόπουλος. Και θυμήθηκε τότε που αγόρευε στο Κοινοβούλιο, πάντα χωρίς στόμφο, συμπλήρωσε.

-Η πίστη στο ευρωπαϊκό ιδεώδες. Ιδίως μετά τη Μεταπολίτευση, ο πρώην πρωθυπουργός δραστηριοποιήθηκε ώστε η πορεία της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη να είναι νομοτελειακή, και για το σκοπό αυτό συνεργάσθηκε με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

-Τέταρτη παρακαταθήκη, πιο σημαντική και κρίσιμη σήμερα, σύμφωνα με την αξιολόγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, η ενότητα και η ομόνοια. «Ήξερε, καλύτερα από τον καθένα, το τίμημα του διχασμού», είπε ο Πρόεδρος, για να καταλήξει:

«Ο δρόμος της Ελλάδας είναι μέσα στην Ευρώπη. Σε αυτήν την Ευρώπη ανήκουμε και αγωνιζόμαστε για να ξαναβρεί τις ρίζες της… Τα μεγάλα και τα σημαντικά πρέπει να τα κάνουμε ενωμένοι. Άλλωστε, εκείνα που μας χωρίζουν είναι πολύ λιγότερα από όσα μας ενώνουν».

Ο επικήδειος του Προκόπη Παυλόπουλου:

Ο συγκινητικός επικήδειος του Κυριάκου Μητσοτάκη

Με εμφανή συγκίνηση, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και γιος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκίνησε μιλώντας για το μικρό, αγροτικό νεκροταφείο, στο οποίο επέλεξε να ταφεί. «Σού έφτανε να είσαι με τη Μαρίκα σου…», του είπε.

Από εκεί και πέρα, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν «ο τελευταίος μιας γενιάς που πέρασε μέσα από Συμπληγάδες», χωρίς ποτέ να του λείψουν οι αντοχές, ανέφερε ο Κυρ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας και τις σημαντικότερες αρετές –παρακαταθήκες του πατέρα του και πρώην πρωθυπουργού

«Να λέμε την αλήθεια. Να μην κολακεύουμε το λαό. Να σεβόμαστε τη Δημοκρατία και τους κανόνες της, το Κοινοβούλιο. Να επιδιώκουμε την ενότητα», κόντρα στον φθόνο και τη μισαλλοδοξία.

Στο σημείο αυτό, πρόσθεσε και μια προσωπική πτυχή, καθώς «πίσω από τον πολιτικό αντίπαλο, που πολλοί προσπάθησαν να σπιλώσουν υπήρχε ένας ζεστός άνθρωπος με μεγάλη καρδιά».

Ο επικήδειος του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αγκαλιά της Ντόρας Μπακογιάννη:

Ν. Αναστασιάδης: Εκ μέρους των Κυπρίων εκφράζω το σεβασμό μου

“Σεβαστέ μου φίλε, η Ελλάδα και το έθνος πενθούν. Αποχαιρετάμε έναν μεγάλο ηγέτη, έναν σπουδαίο Έλληνα. Σοφά πράττουσα η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε την απόδοση των τιμών που αρμόζουν σε αυτούς τους πολιτικούς. Με γενναιότητα και παλικαριά βρέθηκε στο μέτωπο της Αλβανίας, στάθηκε σε όλη την πολιτική του διαδρομή απέναντι στις σειρήνες του λαϊκισμού.

Υπήρξε πρότυπο πατριωτικής λογικής. Με γενναιότητα στάθηκε όρθιος της ώρα της οικογενειακής τραγωδίας, ζητώντας την υπεράσπιση της Δημοκρατίας. Υιοθετούσε πολιτικές, περιφρονώντας το πολιτικό κόστος.

Εκ μέρους όλων των Κυπρίων, αλλά και ως Έλληνας, εκφράζω το σεβασμό μου απέναντι σου”.

Ο επικήδειος του Νίκου Αναστασιάδη:

Λίγο πριν αρχίσει η τελετή, στο χώρο έφτασε ο πρωθυπουργός με τη συνοδεία του. Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε θερμή χειραψία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και του εξέφρασε τα συλλυπητήριά του. Τελευταίος από τους επισήμους έφτασε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Kon-Mitsotakis-exodios-2

Λίγο νωρίτερα είχαν προσέλθει στη Μητρόπολη οι πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς, Κώστας Καραμανλής, Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου, αλλά και οι δύο υπηρεσιακοί πρώην πρωθυπουργοί, Παναγιώτης Πικραμένος και Βασιλική Θάνου.

Kon-Mitsotakis-exodios-3

Επίσης, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, υπουργοί, οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης, Φώφη Γεννηματά, Δημήτρης Κουτσούμπας, Σταύρος Θεοδωράκης, Βασίλης Λεβέντης, καθώς και ολόκληρη η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, αλλά και παλαίμαχοι πρώην βουλευτές και υπουργοί του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Από νωρίς το πρωί συνέρρευσε πλήθος κόσμου στην εκκλησία για το ύστατο χαίρε στον εκλιπόντα, ο οποίος κηδεύεται με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού.

Το λαϊκό προσκύνημα στο οποίο εξετέθη η σορός του Κ. Μητσοτάκη ολοκληρώθηκε μετά τη μία το μεσημέρι, ενώ πολλοί πολίτες παρέμειναν στον περίβολο της εκκλησίας.

Το δικό τους χαιρετισμό έδωσαν πολλοί εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, ενώ τον εκλιπόντα πρωθυπουργό αποχαιρέτησε και ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ.

Εμφανώς συγκινημένη και καταβεβλημένη έφτασε, πριν από τις 7 το πρωί, η Ντόρα Μπακογιάννη στηριζόμενη σε πατερίτσα και συνοδευόμενη από τον σύζυγό της Ισίδωρο Κούβελo. Μαζί της ήταν και η αδελφή της Αικατερίνη Μητσοτάκη.

Λίγα λεπτά αργότερα έφτασαν τα παιδιά της Ντόρας Μπακογιάννη Αλεξία και Κώστας Μπακογιάννης και στη συνέχεια ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης με τη σύζυγό του Μαρέβα.

Η σορός του πρώην πρωθυπουργού, τυλιγμένη με την ελληνική σημαία, μεταφέρθηκε στη Μητρόπολη Αθηνών στις 7 το πρωί. Δίπλα στη σορό “φρουροί” στέκονταν όλη την ώρα, ασάλευτοι, βρακοφόροι της Κρήτης.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Νέα δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα 20 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία

Peristeri News

Δηλώσεις των πολιτικών για την τραγωδία των Τεμπών

Peristeri News

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Leave a Comment