PeristeriNews.gr
Δημοτικά

Το Περιστέρι τίμησε τον σπουδαίο δημιουργό Σταύρο Ξαρχάκο (vid)


Σε μια μοναδική βραδιά που ήταν εφάμιλλη του μεγαλείου του Σταύρου Ξαρχάκου, το Περιστέρι τίμησε τον σπουδαίο Έλληνα δημιουργό, με το Άλσος να πλημμυρίζει από κόσμο και εξαίσιες μουσικές.

Μια τιμητική εκδήλωση που τα είχε όλα, εκπρόσωπους του πολιτικού και του καλλιτεχνικού κόσμου αλλά και χιλιάδες απλούς πολίτες που θέλησαν να τιμήσουν τον σπουδαίο δημιουργό που τόσα έχει προσφέρει, εδώ και δεκαετίες, στην πολιτιστική ζωή του τόπου.

Αφορμή αυτής της μεγάλης γιορτής στάθηκε η αναγόρευσή του σε επίτιμο δημότη Περιστερίου την επίσημη πιστοποίηση της οποίας, μαζί με μια τιμητική διάκριση – γλυπτό έργο τέχνης, παρέλαβε από τα χέρια του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

«Σάς ευχαριστώ μέσα απ΄ τα βάθη της ψυχής μου γι΄ αυτήν την τιμή» είπε ο Σταύρος Ξαρχάκος στον δήμαρχο Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη.

Ειδικές, θερμότατες ευχαριστίες εξέφρασε στον Κώστα Καραμανλή, τον φίλο του, όπως με νόημα τον χαρακτήρισε, ενώ απευθυνόμενος στον Γ.Γ. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα εξομολογήθηκε: «Κύριε Κουτσούμπα με εκπλήξατε, δεν το περίμενα…!».

Λίγο νωρίτερα ο Γ.Γ του ΚΚΕ είχε αναφερθεί με θερμά λόγια στον Σταύρο Ξαρχάκο τον οποίο χαρακτήρισε σπουδαίο συνθέτη, κορυφαίο δημιουργό, ανάμεσα στους κορυφαίου της μουσικής μας που πραγματοποίησαν πραγματικό άλμα στην αποκαλούμενη έντεχνη ελληνική μουσική αλλά και τον μεγαλύτερο ενορχηστρωτή στη χώρα μας.

«Είσαι το παλίμψηστο της μουσικής και του τραγουδιού μας, εγγονάκι του Μάρκου και παιδί του Τσιτσάνη, είσαι ο καλύτερος λαϊκός συνθέτης της Ελλάδας…Τούς ένωσες όλους απόψε. Είναι εδώ Δεξιοί, Αριστεροί, Κεντρώοι και Αναρχικοί…» τόνισε με τη σειρά του ο δημοσιογράφος Γιώργος Λιάνης ενώ ο δημοσιογράφος Γιώργος Τσάμπρας επισήμανε, μεταξύ άλλων, πως «ο Ξαρχάκος αποδείχτηκε ως «ο πλέον παρών στα πράγματα από τους συνθέτες της γενιάς του».

Στο ειδικό βίντεο που είχαν ετοιμάσει οι διοργανωτές, με στιγμές από τη καριέρα του σπουδαίου δημιουργού ο ίδιος, αν και συνήθως ολιγόλογος, έκανε κάποιες συγκινητικές προσωπικές αποκαλύψεις αναφερόμενος στη σύζυγό του Ηρώ Σαΐα και τα παιδιά του που ήταν στο πλευρό του χθες: «Όταν στα 78 μου απέκτησα δίδυμα ήταν το μεγαλύτερο δώρο στη ζωή μου. Αυτά τα παιδιά είναι ένας λόγος που υπάρχω ακόμα και που υπάρχω πολύ δυναμικά. Η Ηρώ είναι το καλύτερο τραγούδι που έχω γράψει στη ζωή μου» εξομολογήθηκε συγκινημένος.

Στο ίδιο βίντεο, αν και δεν απέφυγε να κάνει πολιτικές δηλώσεις, αναφέρθηκε με θερμά λόγια στους χειρισμούς που έχει κάνει η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη στο θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα: «Έτσι όπως χειρίστηκε το θέμα η αγαπητή κυρία Μενδώνη, το έβαλε σε κάποιο δρόμο που θα έχει θετικό μέλλον» υπογράμμισε.

Κι ύστερα, σειρά πήραν οι μουσικές και τα τραγούδια. Τραγούδια – θησαυροί, που έχουν σημαδέψει ανεξίτηλα την μουσική ιστορία της χώρας μας αλλά και την ψυχή κάθε Έλληνα όπως τα «Άπονη ζωή», «Φτωχολογιά», «Σαββατόβραδο στην Καισαριανή», «Μάτια Βουρκωμένα», «Ήτανε μια φορά», «Γεια σου χαρά σου Βενετιά», τα οποία ερμήνευσαν μοναδικά ο Γιώργος Νταλάρας, ο Μανώλης Μητσιάς, ο Χρήστος Θηβαίος αλλά και η Ηρώ Σαΐα, που κατέβηκε κάποια στιγμή από τη σκηνή και έδωσε στον Σταύρο Ξαρχάκο το μικρόφωνο για να ερμηνεύσει μερικούς στίχους από το αριστουργηματικό «Δίχτυ».

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρία Συρεγγέλα, η Ρένα Δούρου, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, η Νατάσα Καραμανλή, που συνόδευε τον πρώην Πρωθυπουργό μαζί με τα παιδιά τους Αλέξανδρο και Αλίκη, η Σμαράγδα Καρύδη, ο Θοδωρής Αθερίδης κ.α.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

ΚΕΔΕ: Καθαρή νίκη του Λ. Κυρίζογλου στις εκλογές

Peristeri News

Λαϊκή Συσπείρωση Περιστερίου: Τοποθετήσεις στα δημοτικά συμβούλια του Φεβρουαρίου

Peristeri News

Η Κατερίνα Τσερούλα νέα πρόεδρος στο Κέντρο Πρόληψης «Οδοιπορικό»

Peristeri News

Leave a Comment