PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Το Exodos Travel στο Περιστέρι προτείνει: Πόντος- Παναγία Σουμελά- Άγκυρα


Από 595€ (8ημέρες)

Από 595€ (8ημέρες)

Αναχωρήσεις 27/06, 11/07, 25/07, 01/08, 15/08, 22/08

ΠΟΝΤΟΣ – ΑΓΚΥΡΑ
ΣΑΜΨΟΥΝTΑ – ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ – ΚΕΡΑΣΟΥΝΤΑ – ΟΡΝΤΟΥ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ ΦΑΤΣΑ – ΑΜΑΣΕΙΑ – ΤΣΟΥΡΟΥΜ – ΑΓΚΥΡΑ

1η ημέρα: ΑΘΗΝΑ – ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ
Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση για Τραπεζούντα μέσω Σμύρνης. Άφιξη στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση.

2η ημέρα: ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ (ΞΕΝΑΓΗΣΗ)
Μετά το πρωινό στο ξενοδοχείο μας ξεκινάμε την ξενάγησή μας στην Τραπεζούντα, πρωτεύουσα του Πόντου. Στη διάρκεια της βυζαντινής περιόδου ή Τραπεζούντα ήταν από τις σημαντικότερες πόλεις του Πόντου, ενώ κατά τον 10ο αιώνα αναφέρεται ως η «Βασιλίς των πόλεων» τουΕύξεινου Πόντου. Θα επισκεφτούμε τον αυτοκρατορικό ναό της Αγίας Σοφίας. Χτίστηκε τον 13ο αιώνα από τους Μεγάλους Κομνηνούς με πρότυπο την Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης και διακοσμείται με θαυμάσιες τοιχογραφίες και μωσαϊκά, εξαιρετικά δείγματα τέχνης της εποχής της, διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση και σήμερα έχει μετατραπεί σε μουσείο. Άλλα αξιοθέατα είναι είνα τα τείχη των Κομνηνών στην παλιά πόλη, η νεοκλασική έπαυλη του τραπεζίτη Κωνταντίνου Καπαγιαννίδη (Αρχοντικό Ατατούρκ) και ο ναός της Θεοτόκου της Χρυσοκεφάλου (Τέμενος του Πορθητή). Συνεχίζουμε την περιήγηση μας με τον Αγιο Ευγένιο, τον πολιούχο της πόλης και συνεχίζουμε με την Αγία Αννα, την Χρυσοκέφαλο , το φροντιστήριο, που ακόμη και σήμερα λειτουργεί σαν σχολείο, τα τείχη και τα θέρετρα Soguksu. Θα θαυμάσουμε τα παλιά αρχοντικά της πόλης. Επιστροφή στο ξενοδοχείο, δείπνο, διανυκτέρευση.

3η ημέρα: ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ (ΜΟΝΗ ΣΟΥΜΕΛΑ) – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ
Μετά το πρωινό αναχώρηση στην Παναγία τη Σουμελά- το μοναστήρι που ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα στο όρος Μελά – χτισμένο σαν αετοφωλιά – λαξευμένο σε βράχο ύψους 1.300 μέτρων στην καρδιά των Ποντιακών Άλπεων. Ιδρύθηκε τον 4ο αιώνα από τους μοναχούς Βαρνάβα και Σωφρόνιο, στο σημείο που βρέθηκε η αγιογραφημένη από τον Ευαγγελιστή Λουκά εικόνα της Παναγίας. Επί 16 αιώνες η μονή του Πόντου ήταν θεματοφύλακας της ελληνικής γλώσσας και της Ορθοδοξίας. Το 1923, η μονή Σουμελά λεηλατήθηκε, κάηκε και εγκαταλείφθηκε. Το 1938, ο μοναχός Αμβρόσιος ο Σουμελιώτης επέστρεψε στη μονή και μετέφερε στην Ελλάδα, μαζί με ορισμένα ιερά κειμήλια της μονής, και την κρυμμένη εικόνα της Παναγίας η οποία τοποθετήθηκε στην ομώνυμη Μονή της Παναγίας που χτίστηκε το 1951 στην Καστανιά Ημαθίας. Μετά το προσκύνημά μας στην Παναγία συνεχίζουμε για την Αργυρούπολη, έναν τόπο του οποίου η μακροχρόνια ιστορία είναι συνυφασμένη από τη μια πλευρά με το χρυσό και το ασήμι που εξαγόταν επί αιώνες από τα διάσπαρτα στην ευρύτερη περιοχή ορυχεία, και από την άλλη με τη δράση των Ακριτών που υπερασπίζονταν το Βυζάντιο. Είναι ένας μικρός νομός με ψυχρό υγιεινό κλίμα, ορεινό έδαφος που διαρρέεται από τους ποταμούς Κάνη (Χαρσιώτη) και Λύκο, οι οποίοι, μαζί με τους παραποτάμους τους, σχηματίζουν αναρίθμητες κοιλάδες γεμάτους οπωρώνες. Η παλιά πόλη, χτισμένη σε υψόμετρο 1153μ. κατά τη βυζαντινή περίοδο ονομάστηκε Καν. Η σύγχρονη Αργυρούπολη είναι μια κλασσική ανατολίτικη πόλη, χτισμένη αμφιθεατρικά στις δύο όχθες του Κάνη. Θα κάνουμε μια βόλτα στα σοκάκια γύρω από τη σημερινή αγορά όπου θα δούμε κάποια αρχοντικά να παλεύουν ακόμη με το χρόνο, καθώς επίσης και το κτίριο που στέγαζε το περίφημο Φροντιστήριο της Αργυρούπολης, το οποίο σήμερα είναι ερειπωμένο και μισογκρεμισμένο. Στην ίδια κατάσταση βρίσκεται και ο παρακείμενος μητροπολιτικός ναός του Αγίου Γεωργίου. Θα θαυμάσουμε επίσης και τα 35 περίπου κάστρα – οχυρά γύρω από την Αργυρούπολη. Επιστροφή στην Τραπεζούντα, δείπνο και διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο μας.

4η ημέρα: ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ – ΚΕΡΑΣΟΥΝΤΑ – ΟΡΝΤΟΥ – ΦΑΤΣΑ – ΣΑΜΨΟΥΝΤΑ
Μετά το πρωινό αναχωρούμε για Κερασούντα (Φαρνακία), φημισμένη για τα κεράσια της –σήμα κατατεθέν της πόλης- όπου στην κεντρική πλατεία δεσπόζει το μνημείο Ποντίων Ανταρτών. Το κάστρο της προσφέρει καταπληκτική θέα όλης της περιοχής. Θα επισκεφτούμε τον Άγιο Νικόλαο σήμερα Αρχαιολογικό Μουσείο όπου ένα από τα εκθέματά του είναι και ο σφαγιαστής των κατοίκων της Κερασούντας Τοπάλ Οσμάν για τον οποίο πολλοί Τούρκοι ντρέπονται σήμερα. Η διαδρομή είναι πανέμορφη και κατοικήσιμη σε όλο σχεδόν το μήκος της με ατελείωτες φυτείες φουντουκιών, φημισμένων για την ποιότητά τους, καθώς και τσαγιού. Περιήγηση στις σημαντικές πόλεις καθ`οδόν, σχολεία, εκκλησίες. Προχωρούμε με μικρές στάσεις στην Οινόη (Unye), στο Ιασώνιο Άκρο, στα Κοτύωρα (Ordu). Πρόκειται για μια εκτεταμένη παραλιακή και ορεινή περιοχή, που ήταν η καρδιά του Πολεμωνιακού Πόντου, ενός ελληνικού βασιλείου που έζησε περισσότερο από ένα αιώνα. Ο τόπος αποτελεί πόλο έλξης για όσους λατρεύουν τις απέραντες στρωμένες με καθαρή άμμο παραλίες και τις αποδράσεις σε καταπράσινα οροπέδια. Θα δούμε το Ναό της Υπαπαντής, χτισμένος με πωρόλιθο, ο οποίος τώρα έχει μετατραπεί σε χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων και το Πολυκάρπειο Παρθεναγωγείο. Συνεχίζουμε για την Φάτσα, παραλιακή πόλη μεταξύ της Οινόης και ων Κοτυώρων με αξιόλογη ιστορία και ελληνική παρουσία μέχρι το 1923. Σήμερα είναι μια τυπική παραθαλάσσια ποντιακή πόλη ενώ σώζονται λίγα μνημεία από το πλούσιο παρελθόν της. Θα περιηγηθούμε στο λιμάνι της, όπου σήμερα βρίσκεται το Διοικητήριο. Εκεί θα δούμε τον πύργο Τάπια Καλεσί. Συνεχίζουμε για Σαμψούντα, την πόλη των Κομνηνών, στους πρόποδες του βουνού Ιλγκάζ που ταυτίζεται με την παλιά επισκοπική βυζαντινή πόλη Κασταμών. Θα επισκεφτούμε την συνοικία της Αγίας Τριάδας όπου υπήρχαν 4 ελληνικά σχολεία, το Τσινέκειο Γυμνάσιο, το Αρρεναγωγείο, το Μικτό Νηπιαγωγείο και το Παρθεναγωγείο. Σήμερα απέμειναν μόνο τα 2 στις τέσσερεις γωνίες της Αγίας Τριάδας, που σήμερα δεν υπάρχει. Επίσης θα δούμε τα αρχοντικά των Ποντίων και την πλατεία Ρολογιού. Επιστροφή στο ξενοδοχείο, δείπνο, διανυκτέρευση.

5η ημέρα: ΣΑΜΨΟΥΝΤΑ – ΣΙΝΟΠΗ – ΣΑΜΨΟΥΝΤΑ
Μετά το πρωινό μας συνεχίζουμε την περιήγησή μας στη Σινώπη (460 χλμ βορειοανατολικά της Άγκυρας).
Η αρχαία πόλη της Σινώπης ήταν η πρώτη ελληνική αποικία του «Άξενου Πόντου» που ίδρυσαν οι Ίωνες Μιλήσιοι. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο αργοναύτης Αυτόλυκος υπήρξε οικιστής της πόλης και το όνομά της το χρωστάει σε μια από τις βασίλισσες των Αμαζόνων. Μέχρι τον 19ο αιώνα, η Σινώπη ήταν το σημαντικότερο λιμάνι της Οθωμανικής αυτοκρατορίας στη Μαύρη Θάλασσα ρόλο που επωμίσθηκε στη συνέχεια η γειτονική Τραπεζούντα. Θα κάνουμε μια βόλτα στην προκυμαία και στα σοκάκια γύρω από τα τείχη, θα επισκεφθούμε το Αρχαιολογικό και Εθνολογικό μουσείο και θα περιπλανηθούμε στην παλιά ελληνική συνοικία της γενέτειρας, του κορυφαίου των κυνικών φιλοσόφων, Διογένη. Επιστροφή στο ξενοδοχείο, δείπνο, διανυκτέρευση.

6η ημέρα: ΣΑΜΨΟΥΝΤΑ – ΑΜΑΣΕΙΑ – ΤΣΟΡΟΥΜ
Μετά το πρωινό κάνοντας στάσεις στις μικρές πόλεις πού δεν είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε από κοντά πέρνουμε το δρόμο που μας οδηγεί στο εσωτερικό της Μικράς Ασίας γιά να φτάσουμε Αμάσεια (την πατρίδα του μεγάλου γεωγράφου Στάβωνα), η οποία διασχίζεται από τον Ίρη ποταμό (Yesil Irmak), ο οποίος χωρίζει την παλιά από τη νέα πόλη. Η περιοχή, μια στενή λωρίδα ανάμεσα στις οροσειρές των Παφλαγονικών και των Ποντιακών Άλπεων και τη θάλασσα του Εύξεινου Πόντου, μπορεί να θεωρηθεί ως επί των πλείστον ορεινή. Τα βουνά της περιοχής είναι κατασκέπαστα με δάση κυρίως ελάτης, πεύκης, οξιάς και καστανιάς, ενώ ξεχωριστή ομορφιά δίνουν τα καταπράσινα οροπέδια τα γνωστά παρχάρια των Ποντίων. Με την Αμάσεια έχουν συνδεθεί τα φριχτά βασανιστήρια που υπέστησαν εδώ από τους Τούρκους οι Έλληνες του Πόντου σε φυλακές – κάτεργα. Από τον Ιανουάριο του 1921 μέχρι και το 1923 πέρασαν από τα λεγόμενα «λευκά κελιά» εκατοντάδες Έλληνες, πολλοί από αυτούς με διακρίσεις στην οικονομική ζωή του Πόντου. Τον Σεπτέμβριο του 1921 εκτελέστηκαν με απαγχονισμό, ύστερα από συνοπτικές διαδικασίες, καθηγητές και μαθητές του Ελληνοαμερικανικού Κολλεγίου Μερζιφούντας Περιήγηση στα Μιθριδατικά, Τουρκικά και Οθωμανικά μνημεία και στούς λαξευτούς τάφους των μιθρυδατών. Συνεχίζουμε για το νομό Τσόρουμ, όπου βρίσκονται οι παγκοσμίως γνωστοί αρχαιολογικοί χώροι με χετταϊκά ευρήματα Μπογάζκαλε και Αλατζάχογιούκ. Η πρωτεύουσα του νομού είναι μια όρμορφη πόλη με γραφική πλατεία όπου βρίσκεται και το παλιό ρολόι. Τα αρχαία μνημεία της πόλης καθιστούν την περιοχή ιστορικό κέντροπυ έχει ανακυηρυχθεί από την Unesco ως Μημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς. Πέρα από τα μνημεία του χετταϊκού πολιτισμού, την πόλη κοσμούν τεμένη, γέφυρες, και φρούρια της σελτζουκικής και οθωμανικής εποχής. Τα στραγάλια του Τσόρουμ, είναι το πιο φημισμένο γεωργικό προϊόν του νομού. Θα επισκεφθούμε επίσης το μουσείο του Τσόρουμ όπου θα δούμε αξιόλογα εκθέματα νεολιθικής και πρώιμης χετταϊκής εποχής. Επιστροφή στο ξενοδοχείο, δείπνο, διανυκτέρευση.

7η ημέρα: ΑΜΑΣΕΙΑ – ΤΣΟΡΟΥΜ – ΑΓΚΥΡΑ
Μετά το πρωινό aναχώρηση για Άγκυρα την πρωτεύουσα της σημερινής Τουρκίας. Θα επισκεφθούμε το μνημείο του Αττατούρκ και το μουείο των ανατολικών σπουδών, ίσως το καλύτερο μουσείο της Τουρκίας. Θα περιπλανηθούμε επίσης στα στενά δρομάκια, στο κάστρο της παλιάς πόλης με τα γραφικά ξύλινα σπίτια. Μεταφορά στο ξενοδοχείο, δείπνο, διανυκτέρευση.

8η ημέρα: ΑΓΚΥΡΑ – ΣΜΥΡΝΗ – ΑΘΗΝΑ
Μετά το πρωινό μεταφορά στο αεροδρόμιο της Άγκυρας, όπου θα πετάξουμε για Αθήνα μέσω Σμύρνης.

Προσοχή:
Η σειρά των ξεναγήσεων είναι δυνατόν να διαμορφωθεί (χωρίς να παραληφθεί κάτι), για την καλύτερη διεξαγωγή του προγράμματος.
Το πρόγραμμα μπορεί να εκτελεστεί και αντίστροφα.
Η διανυκτέρευση στο Τσορούμ μπορεί να γίνει και στην Αμάσεια

Exodos Travel, Περιστέρι

Καλαμών 25 & Βασ. Αλεξάνδρου, Περιστέρι
Τηλ : 210 57.87.130, 210 57.87.488
Fax : 210 57.86.919
email : info@exodostravel.gr

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Κορυφώνεται η κίνηση στην πασχαλινή αγορά

Peristeri News

Μεγαλοπρεπείς οι Επιτάφιοι στις εκκλησίες του Περιστερίου (photos)

Peristeri News

Κορυφώνεται η έξοδος των εκδρομέων με αυτοκίνητα, πλοία και αεροπλάνα

Peristeri News

Leave a Comment