PeristeriNews.gr
Διεθνή

Το exit poll στη δημοσιότητα από τη δημόσια γερμανική τηλεόραση


Nίκη της Χριστιανικής Ένωσης με 32,7% δείχνει το exit poll που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη δημόσια γερμανική τηλεόραση, μόλις έκλεισαν οι κάλπες. Δεύτερο έρχεται το SPD με 20,2%, ενώ στην τρίτη θέση κατατάσσεται το ακροδεξιό κόμμα AfD με ποσοστό 13,4%.

Ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι (FDP) -επιστρέφουν στη Bundestag- με ποσοστό 10,5%, οι Πράσινοι (Die Grünen) με 9,4% και η Αριστερά (Die Linke) με 8,99%.

germany_exit-poll-election

Σημειώνεται ότι η CDU/CSU χάνει μεγάλο μέρος της δύναμής της, καταγράφοντας το χαμηλότερο πόσοστό της από το 1949.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στο προπύργιό της, τη Βαυαρία οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) του Χορστ Ζέχοφερ συγκεντρώνουν το 38,5%, ενώ στις εκλογές του 2013 είχαν συγκεντρώσει το 49,3%.

Απέκλεισε συμμετοχή στην κυβέρνηση το SPD

Μετά τη δημοσιοποίηση του exit poll η αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Μανουέλα Σβέζιχ έκανε λόγο για βαριά ήττα που σημαίνει το τέλος του μεγάλου συνασπισμού. «Θα περάσουμε στην αντιπολίτευση», είπε.

«Λάβαμε μία σαφή εντολή από τους ψηφοφόρους να περάσουμε στην αντιπολίτευση», ανέφερε στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF και ήταν ξεκάθαρη: «Για μας ο μεγάλος συνασπισμός τελειώνει σήμερα».

Αυτή η εξέλιξη σημαίνει ότι η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θα πρέπει να ζητήσει τη στήριξη του FDP και των Πρασίνων, προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι οι Φιλελεύθεροι και η Χριστιανική Ένωση είχαν σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό την περίοδο 2009 – 2013.

«Θα κυνηγήσουμε τη Μέρκελ», η πρώτη αντίδραση του AfD

«Να αλλάξει τη χώρα» δεσμεύθηκε το εθνικιστικό, ακροδεξιό AfD, σε ένα πρώτο σχόλιο για το ιστορική εκλογική επίδοσή του που δείχνει exit poll. «Τα καταφέραμε. Είμαστε στην Βουλή και θα αλλάξουμε τη Γερμανία», δήλωσε ο κεντρικός υποψήφιος και συμπρόεδρος του κόμματος Αλεξάντερ Γκάουλαντ, εν μέσω πανηγυρισμών.

«Θα αλλάξουμε αυτή τη χώρα (…) Και αγαπητοί φίλοι, τώρα που είμαστε προφανώς η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη (…) η κυβέρνηση πρέπει να προετοιμαστεί. Θα τους κυνηγήσουμε. Και θα κυνηγήσουμε την κ. Μέρκελ (…) και θα πάρουμε πίσω τη χώρα μας και τους πολίτες μας», σημείωσε.

 

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Κένυα: Τουλάχιστον 188 πέθαναν σε πλημμύρες από τον Μάρτιο

Peristeri News

Επίθεση με σπαθί στο μετρό του Λονδίνου

Peristeri News

Σκωτία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Χάμζα Γιούσαφ

Peristeri News

Leave a Comment