PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Το 13ο Λύκειο Περιστερίου ταξίδεψε στο ΆουσβιτςΓια δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το 13ο ΓΕΛ Περιστερίου διακρίθηκε στο διαγωνισμό του Εβραϊκού Μουσείου και του Υπουργείου Παιδείας, Τομέας Διαθρησκευτικών Θεμάτων με θέμα το Ολοκαύτωμα και ταξίδεψε στο μαρτυρικό Άουσβιτς.

Το σχολείο συμμετείχε με τέσσερις ταινίες: «Είμαι παιδί»,  «Είχαν όμως την ευκαιρία…», «Κλεμμένες ελπίδες», «Όταν το παιδί ήταν παιδί».

Τέσσερις ταινίες, τέσσερις ομάδες, δώδεκα παιδιά και τα πέντε από αυτά ταξίδεψαν στο Άουσβιτς, βραβευμένα για τη δουλειά τους.

Μελέτησαν άφθονο υλικό, έντυπο και ηλεκτρονικό.

Επέλεξαν φωτογραφίες, βίντεο, μαρτυρίες, ιστορικές πηγές, πήραν συνεντεύξεις από τις γιαγιάδες τους, γνώρισαν το Εβραϊκό Μουσείο, έγραψαν ποιήματα και αφήγηση, «σκέφτηκαν» κινηματογραφικά και δημιούργησαν ολιγόλεπτες ταινίες με θέμα «Το παιδί θύμα του Ολοκαυτώματος».

Η φάση της παραγωγής, πολύτιμη εμπειρία για μια συλλογική δουλειά, έξω από το πλαίσιο της ύλης και της στενής αντίληψης για τη μόρφωση.

Πολλές ώρες, πολλές ιδέες, αντιλογίες κι ένα αποτέλεσμα που συγκινεί και προβληματίζει.

Η κινηματογραφική εικόνα προβάλλει ζωηρά τις σκέψεις και την επώδυνη εσωτερική αναζήτηση του/της εφήβου όταν στέκεται απέναντι στην Ιστορία και το συλλογικό τραύμα, σε μια απόπειρα να κατανοήσουν και να προνοήσουν.

Στις 27 ως 29 Απριλίου 2017, η Ευαγγελία, η Μυρτώ, η Σοφία, ο Σπύρος, η Φένια -με τις βραβευμένες ταινίες- συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό ταξίδι που πραγματοποιήθηκε στο Κρατικό Μουσείο Άουσβιτς-Μπίρκεναου στην Πολωνία.

Εκεί ταξίδεψαν μια μεγάλη ομάδα 40 μαθητών/τριών από εννέα σχολεία της Αττικής με πέντε συνοδούς καθηγήτριες.

Καταλύσανε στην Κρακοβία, μια πόλη στολίδι, ιδιαίτερα φιλική στους επισκέπτες και με έντονη ζωή, με λίγα αυτοκίνητα και το ιστορικό της κέντρο πλήρως πεζοδρομημένο, εντυπωσιακό.

Περπάτησαν και ξεναγήθηκαν στους μεσαιωνικούς δρόμους, φωτογραφήθηκαν στην τεράστια πλατεία Rynek Glόwny όπου βρίσκεται ο καθεδρικός ναός της πόλης και το Sukiennice, μια μεσαιωνική αγορά υφασμάτων που ξαναχτίστηκε το 1555 κι απ’ όπου ψώνισαν μικρά αναμνηστικά στα τουριστικά καταστήματα που φιλοξενεί σήμερα.

Ήπιαν ζεστή σοκολάτα, σχολίασν την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική που συνδυάζει γοτθικά, μπαρόκ και αναγεννησιακά στοιχεία, την καθαριότητα και την οργάνωση της πόλης όπως και την τουριστική της ανάπτυξη που δεν αλλοιώνει το χαρακτήρα της.

Το υπόλοιπο ταξίδι αφιερώθηκε στην επίσκεψη στο Άουσβιτς και στην επιστροφή.

Κι εκεί μπροστά στην περίφημη επιγραφή της εισόδου, κατάλαβαν πόσο σημαντικό ήταν αυτό που είχαν κάνει…

Υπεύθυνη του προγράμματος ήταν η Θεοδώρα Μπέτσου (φιλόλογος).

Στη δημιουργία των ταινιών συμμετείχαν οι μαθητές Σοφία Καμαλάκη, Μυρτώ Κυριακοπούλου, Κατιάννα Ρουμπή, Σπύρος Θωμόπουλος, Φένια Μπαρδάκη, Ευαγγελία Σενδώνα, Σοφία Βογιατζή, Άρτεμη Γεωργιάδου, Γκουζάλ Τουλιαγκάνοβα, Γιώργος Δασκαλέρος, Μελίνα Δασκαλέρου, Αντρέας Ζαχιώτης – Γιανναράς.

Παρακάτω οι 4 ταινίες των παιδιών του 13ου Λυκείου Περιστερίου:

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!

Related posts

Πυροσβεστική: Μία σύλληψη για τη φωτιά στη Στιμάγκα Κορινθίας

Peristeri News

Πυρκαγιά στη Σαλαμίνα

Peristeri News

Η ΙΚΕΑ ανακάλεσε από την αγορά power bank

Peristeri News

Leave a Comment