PeristeriNews.gr
Οικονομία

Την «ευρωζώνη των 6» θέλει η Γερμανία



Σημείο τριβής αποτελεί ανάμεσα σε Μέρκελ και Σαρκοζί η «ευρωζώνη των 6», που θέλει να δημιουργήσει η Γερμανία στο εσωτερικό της ήδη υπάρχουσας ευρωζώνης.

Σημείο τριβής αποτελεί ανάμεσα σε Μέρκελ και Σαρκοζί η «ευρωζώνη των 6», που θέλει να δημιουργήσει η Γερμανία στο εσωτερικό της ήδη υπάρχουσας ευρωζώνης.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, φέρεται να επιθυμεί έναν πραγματικά «σκληρό πυρήνα» που θα αποτελείται από 6 κράτη, χωρίς παράλληλα να διαλυθεί η ευρωζώνη και να υπάρξει επιστροφή στα εθνικά νομίσματα. Θα πρόκειται συγκεκριμένα για μια «ζώνη» αποτελούμενη από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, τη Φινλανδία, το Λουξεμβούργο και Αυστρία.

Οι συγκεκριμένες χώρες θα αποτελούν διαφορετικό δημοσιονομικό μέγεθος σε σύγκριση με την ευρωζώνη των δεκαεπτά κρατών και θα μπορούν έτσι να δανείζονται (ή και να δανείζουν τις άλλες χώρες της Ε.Ε. ) φθηνότερα, λόγω των χαμηλών σπρεντ και επιτοκίων για αυτές.

Με το σχέδιο όμως διαφωνεί ακόμη και η Γαλλία, παρά το ότι συμπεριλαμβάνεται στα σχέδια της Μέρκελ η συμμετοχή της στον σκληρό πυρήνα «των έξι».

Ο Σαρκοζί πάντως συμφωνεί με το γερμανικό σχέδιο για αναθεώρηση των κοινοτικών συνθηκών αλλά και για νέο σύμφωνο σταθερότητας, παρότι δέχεται έντονη κριτική από το εσωτερικό της χώρας του για το συγκεκριμένο ζήτημα. Εκτιμάται πάντως ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να γίνει κάτι τέτοιο, ακόμη και ένα υπάρξει συμφωνία στην Ε.Ε., που δεν αποκλείεται να φθάσει τους 18 μήνες.

Η Μέρκελ από την πλευρά της θα παρουσιάσει την πρότασή της για νέο σύμφωνο σταθερότητας την ερχόμενη Παρασκευή στην ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας

«Όχι» λένε οι Βρυξέλλες στη δημιουργία ενός «κλαμπ των ισχυρών

Με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Όλι Ρεν να έχει ήδη τοποθετηθεί αρνητικά (αφήνοντας σαφή υπονοούμενα) σε ενδεχόμενη δικτατορία δύο ή περισσότερων χωρών στην Ευρώπη, οι Βρυξέλλες δείχνουν να κινούνται πιο κοντά στις «γραμμές» της Γαλλίας.

Η ΕΕ ζήτησε να αποκλειστεί κάθε ιδέα για Διευθυντήριο στο εσωτερικό της ευρωζώνης, ξεκαθαρίζοντας ότι ανήκει στην ίδια η ευθύνη για την επιτήρηση και όχι σε κάποιες χώρες-μέλη, όσο ισχυρές και αν είναι.

Οι Βρυξέλλες υπενθύμισαν ότι έχουν υποβάλλει τις προτάσεις του για το ευρωομόλογο, τονίζοντας θα υποβάλλουν τις τελικές τους προτάσεις αφού λάβουν υπόψη και τις αντιδράσεις κρατών-μελών. Παράλληλα, υπογράμμισαν ότι οι καλύτερες λύσεις για τις οικονομικά ασφαλέστερες χώρες είναι αυτές που απαιτούν αλλαγές των συνθηκών, μία διαδικασία όμως που θα χρειαστεί αρκετούς μήνες.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!





Related posts

Πώς λειτουργεί το Iris από το κινητό

Peristeri News

Στο 3,1% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο

Peristeri News

Άμεση η συμβολή του τουρισμού στην Ελλάδα

Peristeri News

Leave a Comment