PeristeriNews.gr
Διεθνή

Tι περιλαμβάνει η ατζέντα του ΝΑΤΟ (videos)


Σε προεκλογική ατμόσφαιρα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, πραγματοποιείται στις 20 και 21 Μαΐου, στο Σικάγο του Ιλινόις η σύνοδος κορυφής των 28 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ.

Σε προεκλογική ατμόσφαιρα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, πραγματοποιείται στις 20 και 21 Μαΐου, στο Σικάγο του Ιλινόις, της πολιτείας από την οποία ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα ο πρόεδρος Ομπάμα, η σύνοδος κορυφής των 28 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, όπου η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από τους υπηρεσιακούς αλλά έμπειρους, Πέτρο Μολυβιάτη, στο Υπουργείο Εξωτερικών, και Φράγκο Φραγκούλη, στο Υπουργείο Άμυνας.

Στην κορυφή της ατζέντας θα βρεθεί το Αφγανιστάν, δηλαδή η ομαλή μετάβαση της εξουσίας στους Αφγανούς μετά την αποχώρηση της στρατιωτικής δύναμης Isaf το 2014 και η οικονομική βοήθεια που θα τη στηρίξει, καθώς και η προώθηση της πολυσυζητημένης αντιπυραυλικής ασπίδας, η οποία αποσκοπεί στην αποτροπή πυραυλικής επίθεσης από το Ιράν, αλλά αποτελεί την αιχμή της αντιπαράθεσης με τη Μόσχα.

H οικονομική κρίση που βιώνουν τόσο η Ευρώπη όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλει ως παράμετρο των επιλογών της Ατλαντικής Συμμαχίας τη λιτότητα, η οποία εκφράζεται κυρίως με τη λεγόμενη «έξυπνη άμυνα», που προβλέπει καλύτερη εκπαίδευση και στενότερη συνεργασία (pooling and sharing).

Εκτός ατζέντας η ΠΓΔΜ στο Σικάγο

Στον… «πάγο» μπαίνει η ένταξη της ΠΔΓΜ ως προς το περιεχόμενο των συνομιλιών, το ανοιχτό δηλαδή θέμα της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Η συζήτηση θα παραμείνει στα δεδομένα της συνόδου του 2008 στο Βουκουρέστι, όταν οι ΝΑΤΟϊκοί σύμμαχοι αποφάσισαν ομόφωνα ότι η γειτονική χώρα δεν πρόκειται να αρχίσει διαπραγματεύσεις, αν δεν επιλυθεί με «αμοιβαία αποδεκτό τρόπο» το θέμα της ονομασίας.

Πριν από λίγες ημέρες, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, επανέλαβε με σαφήνεια ότι ναι μεν είμαστε ανοικτοί και θέλουμε την ΠΓΔΜ στους κόλπους μας, αλλά δεν πρόκειται να εκκινήσει η ενταξιακή διαδικασία, αν δεν δοθεί λύση στο ζήτημα του ονόματος.

Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και η δήλωση της επικεφαλής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Λευκού Οίκου Λιζ Σέργουντ-Ράνταλ, στις 16 Μαΐου, σύμφωνα με την οποία θέμα διεύρυνσης δεν υπάρχει στην ατζέντα της συνόδου του Σικάγου.

Κι αυτό, παρά τις συστηματικές προσπάθειες, του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι που έστειλε στις αρχές Μαΐου επιστολές σε όλους τους ηγέτες των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ και κυρίως, παρά τις εντατικές προσπάθειες της Άγκυρας, η οποία ανέλαβε να προωθήσει την ατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ, ζητώντας την άμεση ένταξή της, αλλά και της Βοσνίας, ενεργώντας ως ο μεγάλος φίλος και προστάτης των Δ. Βαλκανίων.

Αφγανιστάν και μεταναστευτικό

Μια ενδιαφέρουσα πτυχή αναδεικνύεται για την Ελλάδα και σε σχέση με το Αφγανιστάν. Η αστάθεια που επικρατεί στην περιοχή, λόγω του πολέμου, έχει προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση και τεράστιο κύμα προσφύγων.

Στη λήξη των εργασιών, το μεσημέρι της Δευτέρας, ο πρόεδρος Ομπάμα θα παραθέσει γεύμα σε 13 αρχηγούς των κρατών που συνεισφέρουν στις κύριες ΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις, όπως στο Κόσοβο, στην Active Endeavor για την προστασία της Μεσογείου από τις τρομοκρατικές απειλές και στην Ocean Shield, για την προστασία από την πειρατεία, στα ανοιχτά της Σομαλίας.

Παρακολουθήστε τις προετοιμασίες:


Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

H Τουρκία αναστέλλει τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Peristeri News

Κίνα: Εκτόξευσε διαστημόπλοιο στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης

Peristeri News

Κένυα: Τουλάχιστον 188 πέθαναν σε πλημμύρες από τον Μάρτιο

Peristeri News

Leave a Comment