PeristeriNews.gr
Υγεία

Τι είναι η υπεριδρωσία;



Τι πρέπει να κάνετε όταν ξεπεράσει τα όρια

Η εφίδρωση, δηλαδή η παραγωγή ιδρώτα, είναι μια φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού. Τι πρέπει να κάνουμε όμως όταν ξεπερνά τα όρια;

1. Τι είναι η υπεριδρωσία;

Πρόκειται για την υπερβολική έκκριση ιδρώτα από τους ιδρωτοποιούς αδένες. Αφορά στο 0,6-1% του πληθυσμού και «προσβάλλει» εξίσου και τα δύο φύλα, ενώ ξεκινά κατά τη δεύτερη ή τρίτη δεκαετία της ζωής μας. Ανάλογα με το πού εντοπίζεται, μπορεί να είναι εστιακή (παλάμες, πέλματα, πρόσωπο, μασχάλες) ή γενικευμένη (σε όλο το σώμα).

2. Ποια είναι τα αίτιά της;
Η υπεριδρωσία μπορεί να είναι:
-Πρωτοπαθής ή ιδιοπαθής: Το 1/3 των περιπτώσεων οφείλεται σε κληρονομικούς παράγοντες, οι οποίοι αφορούν στη δυσλειτουργία του κεντρικού συμπαθητικού νευρικού συστήματος στον υποθάλαμο.
-Δευτεροπαθής: Συνδέεται με ενδοκρινικές ή μεταβολικές διαταραχές (υπερθυρεοειδισμός, σακχαρώδης διαβήτης, εμμηνόπαυση), φάρμακα κ.ά.
-Γευστική ή προμηκική: Λανθασμένη σύνδεση των αυτόνομων νευρικών ινών ύστερα από εγχείρηση, τραύμα ή νοσήματα του παρωτιδικού αδένα.

3. Να πάω στον γιατρό;
Κάθε διαταραχή της εφίδρωσης καλό είναι να διερευνάται. Ο γιατρός θα συστήσει εργαστηριακό έλεγχο εφόσον υποπτευθεί ότι είναι δευτεροπαθής. Για την εστιακή διαταραχή ωστόσο δεν απαιτείται ειδικός παρακλινικός έλεγχος (συνήθως γίνεται το τεστ αμύλου-ιωδίου του Minor με το οποίο εντοπίζονται τα σημεία με αυξημένη παραγωγή ιδρώτα).

4. Πώς θεραπεύεται;

-Στη δευτεροπαθή υπεριδρωσία αρκεί η θεραπεία του αιτίου της.
-Στην εστιακή υπεριδρωσία η αντιμετώπιση περιλαμβάνει είτε γενικά μέτρα (ελαφρά ένδυση, δροσερό περιβάλλον, πρόσληψη υγρών) είτε ειδικά. Τα τελευταία μπορεί να περιλαμβάνουν τοπικά σκευάσματα με άλατα αλουμινίου σε συγκέντρωση 10-25%, άλατα ζιρκονίου, φορμαλδεΰδη κ.ά. ή συστηματική αγωγή με αντιχολινεργικά, ανταγωνιστές ασβεστίου και ηρεμιστικά. Υπάρχουν ωστόσο και κάποιες επεμβατικές μέθοδοι όπως:
-Ιοντοφόρηση: Εισαγωγή ιόντων στο δέρμα μέσω ηλεκτρικού ρεύματος για την απόφραξη των πόρων των ιδρωτοποιών αδένων στο επίπεδο της κερατίνης.
-Χειρουργική: Προτείνεται σε σοβαρές περιπτώσεις και πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο χειρουργό.
-Ενέσεις βουτιλινικής τοξίνης (Botox-A): Αναστέλλουν την απελευθέρωση της ακετυλοχολίνης και προκαλούν προσωρινή χημική απονεύρωση.
-Laser: Η χρήση laser στην αντιμετώπιση του προβλήματος είναι σχετικά πρόσφατη. Αφορά στην εστιακή μασχαλιαία υπεριδρωσία και τα αποτελέσματα είναι αισιόδοξα.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!





Related posts

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για τον πρωινό καφέ

Peristeri News

Οι ακραίες θερμοκρασίες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο θνησιμότητας από εγκεφαλικά επεισόδια

Peristeri News

Αγύμναστος και με κακή διατροφή ένας στους τρεις εφήβους στην Ελλάδα

Peristeri News

Leave a Comment