PeristeriNews.gr
Οικονομία

Θετικά μηνύματα για την ελληνική Οικονομία


«Κάναμε ένα δυνατό ξεκίνημα, ανακτούμε τη χαμένη αξιοπιστία μας, τίποτα όμως δεν έχει κερδηθεί ακόμα».

Ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη Τύπου σε Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους υπογράμμισε: «Κάναμε ένα δυνατό ξεκίνημα, ανακτούμε τη χαμένη αξιοπιστία μας, τίποτα όμως δεν έχει κερδηθεί ακόμα».

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για σαφέστατη μεταστροφή της εικόνας της Ελλάδας διεθνώς προσδιορίζοντας το χρόνο επιστροφής στις αγορές μέσα στο 2011.

Την ίδια ώρα, σημαντική μεταστροφή της εικόνας για την χώρα μας διαπιστώνει ο Υπ. Οικονομικών αναφέροντας ότι τα πρώτα αισιόδοξα μηνύματα έρχονται με την πτώση των spreads κατά περίπου 200 μονάδες τις τελευταίες ημέρες.

«Οι ξένοι βλέπουν την μεγάλη πρόοδο που έχει επιτευχθεί το τελευταίο πεντάμηνο και περιμένουν τα επόμενα βήματα» τόνισε ο Γ. Παπακωνσταντίνου και προσδιόρισε το χρόνο επιστροφής στις αγορές μέσα στο 2011, όσον αφορά στις ομολογιακές εκδόσεις.

Πρόσθεσε, πάντως ότι ακόμα δεν είναι εφικτή η επάνοδος στις αγορές με ομολογιακές εκδόσεις, καθώς το κόστος δανεισμού θα είναι υψηλό και άλλωστε δεν υπάρχει ακόμα ανάγκη αφού μέσω της συμφωνίας με την τρόικα, έχουν εξασφαλιστεί τα κεφάλαια που χρειάζεται η χώρα μέχρι και το 2012.

Ερωτηθείς για τις μεταρρυθμίσεις που θα ακολουθήσουν ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι θα γίνει ότι προβλέπεται στο Μνημόνιο (άνοιγμα, κλειστών επαγγελμάτων, αναδιάρθρωση ΔΕΚΟ, πρωτοβουλίες για ενίσχυση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος) και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει, όπως μερικοί αφήνουν να εννοηθεί, κρυφή ατζέντα που θα αποκαλυφθεί ως δια μαγείας μετά τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου διαβεβαίωσε ότι η αναθεώρηση του ελλείμματος από την Eurostat δεν θα επηρεάσει την υλοποίηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής ενώ για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα υπογράμμισε ότι θα πρέπει να ανασυγκροτηθεί εν όψει της νέας πραγματικότητας που διαμορφώνεται.

Πρόσθεσε ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα παραδοθεί το τελικό πόρισμα με τις εναλλακτικές προτάσεις για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος και μετά από αυτό η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις της.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι κατά βάση ιδιωτικό και θα παραμείνει ιδιωτικό σημειώνοντας ότι η η κυβέρνηση παραμένει στη θέση της για δημόσιο πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα, ο πυλώνας αυτός όμως, όπως είπε, μπορεί να σχηματοποιηθεί με πολλούς τρόπους

Χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι από τον Αύγουστο σταμάτησε η εκροή των καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες και επεσήμανε ότι μετά την απόφαση της Εθνικής Τράπεζας να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου θα εξετάσει θετικά αίτημα για επιστροφή των κεφαλαίων που έχει λάβει η τράπεζα από το πακέτο στήριξης.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στη ΝΔ για την κατάσταση της οικονομίας όταν ανέλαβε την κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ.

«Η κατάσταση που αντιμετωπίσαμε ήταν χειρότερη και από τον χειρότερο εφιάλτη μας» ανέφερε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι η τακτική της ΝΔ να κάνει ότι δεν καταλαβαίνει υποτιμά την νοημοσύνη του ελληνικού λαού.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Μείωση τιμών σε επτά κατηγορίες προϊόντων – Οι αυξήσεις τον Ιανουάριο

Peristeri News

Λήγει αύριο η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας

Peristeri News

Μειώθηκαν δάνεια και καταθέσεις τον Ιανουάριο

Peristeri News

Leave a Comment