PeristeriNews.gr
Διεθνή

Τερματισμό του πολέμου εξαγγέλλει ο Οτζαλάν


Ο φυλακισμένος αρχηγός των Κούρδων ανταρτών, Αμπντουλάχ Οτζαλάν, δήλωσε σήμερα πως τα όπλα πρέπει να σωπάσουν και η πολιτική να έρθει στο προσκήνιο.

Ο φυλακισμένος αρχηγός των Κούρδων ανταρτών, Αμπντουλάχ Οτζαλάν, δήλωσε σήμερα πως τα όπλα πρέπει να σωπάσουν και η πολιτική να έρθει στο προσκήνιο, ενώ ζήτησε από τους μαχητές του να αποσυρθούν από το έδαφος της Τουρκίας, σε δήλωσή του η οποία αναγνώστηκε από Κούρδο πολιτικό, τόσο στα Κουρδικά όσο και στα Τουρκικά.

Ο Οτζαλάν προσθέτει στη δήλωσή του πως στην Τουρκία ανοίγει η πόρτα για μια δημοκρατική διαδικασία μετά την περίοδο του ένοπλου αγώνα

«Όχι στα όπλα, ναι στην πολιτική» αναφέρεται στο μήνυμα του Οτζαλάν. «Είμαστε σε μια τέτοια φάση, που οι ένοπλες δυνάμεις μας θα πρέπει να αποχωρήσουν από τη χώρα. Αυτό δεν είναι ένα τέλος, είναι μια αρχή. Αρχή μιας νέας πολιτικής» επισημαίνεται.

Εν αναμονή της ανακοίνωσης

Περίπου ένα εκατομμύριο Κούρδοι βγήκαν στους δρόμους του Ντιγιαρμπακίρ και περίμεναν εναγωνίως να ακούσουν την «ιστορική» ανακοίνωση για εκεχειρία από τον φυλακισμένο Αμπντουλάχ Οτζαλάν. Ο ηγέτης του PKK είχε εκφράσει την πρόθεσή του να καλέσει σε κατάπαυση του πυρός με την Τουρκία ανήμερα του κουρδικού νέου έτους, του Νεβρόζ, στις 21 Μαρτίου, δηλαδή σήμερα.

Ο Οτζαλάν είχε συνομιλίες με αξιωματούχους των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών για τον αφοπλισμό των ανταρτών, ώστε να τερματιστεί η σύγκρουση, εδώ και μήνες. Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο ίδιος δήλωσε ότι θα προτείνει ένα ειρηνευτικό σχέδιο. Ο Κούρδος ηγέτης πρόκειται επίσης να καλέσει τους ενόπλους του να εγκαταλείψουν το τουρκικό έδαφος και να αποσυρθούν στις βάσεις τους στο Βόρειο Ιράκ.

Από την ανατολή του ήλιου, πλήθη Κούρδων συγκεντρώνονται για τη γιορτή του Νεβρόζ στη μεγάλη πλατεία του Ντιγιαρμπακίρ, όπου πρόκειται να αναγνωσθεί το μήνυμα του Οτζαλάν από πολιτικούς του κουρδικού κόμματος BDP. Εκπρόσωπος του BDP είπε ότι δεν είναι ακόμη σαφές πότε ακριβώς θα διαβαστεί το μήνυμα.

Οι συγκεντρωμένοι βρίσκονται στην πλατεία κρατώντας πανό που γράφουν «στην ειρήνη όπως και στον πόλεμο, είμαστε μαζί σου, αρχηγέ» ή τραγουδώντας «ζήτω ο αρχηγός μας, ο Άπο», όπως επονομάζεται ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

Ωστόσο, δεν είναι όλοι αισιόδοξοι. «Κατά τη γνώμη μου, δεν θα υπάρξει ειρήνη. Υπάρχει απάτη σ’ όλο αυτό» δήλωσε χαρακτηριστικά ένας νεαρός που κρατούσε μια σημαία του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), προσθέτοντας πως «και στο παρελθόν μάς είχαν δώσει υποσχέσεις και δεν πήραμε τίποτε».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

H Τουρκία αναστέλλει τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Peristeri News

Κίνα: Εκτόξευσε διαστημόπλοιο στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης

Peristeri News

Κένυα: Τουλάχιστον 188 πέθαναν σε πλημμύρες από τον Μάρτιο

Peristeri News

Leave a Comment