PeristeriNews.gr
Διεθνή

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης για τα χθεσινά γεγονότα



Η επεισοδιακή υπερψήφιση των νέων μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα κυριαρχεί στα ξένα μέσα ενημέρωσης.

Η επεισοδιακή υπερψήφιση των νέων μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα κυριαρχεί στα ξένα μέσα ενημέρωσης. Η έντονη κινητοποίηση των πολιτών καθώς και τα επεισόδια εντός και εκτός της Βουλής δίνουν «τροφή» για τις γλαφυρές αναλύσεις των ξένων δημοσιογράφων.

Το CNN κάνει λόγο για τα νέα μέτρα, τονίζοντας πως είναι απαραίτητα για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δις από τους δανειστές μας, ενώ σημειώνει πως η Ελλάδα διανύει ήδη τον 5ο χρόνο ύφεσης. Στη συνέχεια, το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο επισημαίνει πως σημαντική θα είναι και η ψηφοφορία της Κυριακής για τον προϋπολογισμό του 2013, ενώ τονίζεται πως η ψήφιση των μέτρων δίνει το περιθώριο στην κυβέρνηση να ορίσει τον κατώτατο μισθό, από τον Απρίλιο του ερχόμενου έτους, καθώς και την αποζημίωση των εργαζομένων για περισσότερα από 16 έτη.

«Οι νομοθέτες της Ελλάδας υποστηρίζουν τα μέτρα λιτότητας εν μέσω κινητοποιήσεων» είναι ο τίτλος του BBC. Στις δηλώσεις Σαμαρά περί «καταστροφής», σε περίπτωση μη εκταμίευσης της δόσης, έδωσε έμφαση το βρετανικό μέσο. «Το πακέτο λιτότητας, το τέταρτο μέσα σε τρία χρόνια για τη χώρα μας, επρόκειτο να μειώσει το κρατικό έλλειμμα προϋπολογισμού, να μειώσει το βάρος του χρέους και να κάνει την οικονομία πιο ανταγωνιστική» τονίζεται χαρακτηριστικά. Ο ανταποκριτής δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη διαγραφή έξι πολιτικών από το ΠΑΣΟΚ και ενός από τη ΝΔ με αφορμή την παρέκκλιση από την κομματική γραμμή επί της ψηφοφορίας, ενώ τονίστηκε ο φόβος των εργαζομένων ως προς την ευκολία με την οποία μπορεί να χάσουν τη δουλειά τους την ώρα που η ανεργία έχει ξεπεράσει το 25%. Επίσης, στην ίδια ανταπόκριση αναφέρεται η δήλωση Σαμαρά ότι «μερικά από τα μέτρα αυτά είναι δίκαια και έπρεπε να έχουν παρθεί χρόνια πριν, χωρίς την παρότρυνση κανενός», καθώς επίσης και ότι «μερικά είναι άδικα, όπως η περικοπή μισθών, και πως δεν θα έπρεπε να βαφτίζονται ως κάτι διαφορετικό», ενώ ο δημοσιογράφος δεν παρέλειψε να καταγράψει τις αντιδράσεις των πολιτών, μεταδίδοντας κάποια από τα συνθήματα που ακούστηκαν χθες το βράδυ έξω από τη Βουλή.

Η γαλλική ιστοσελίδα της εφημερίδας «Le Monde» αναφέρει επίσης την υπερψήφιση του νέου πακέτου μέτρων καθώς και τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ότι «ο δρόμος είναι απότομος και δύσκολος και χρειάζεται θυσίες. Αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την ψήφιση των μέτρων. Δεν υπάρχει καμία διαφυγή». Στο άρθρο εξηγείται ο στόχος της αποδοχής των νέων μέτρων, δηλαδή η εκταμίευση της δόσης και άρα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της χώρας. «Το νομοθετικό πλαίσιο για τα έτη 2013-2016 προβλέπει νέες περικοπές στις συντάξεις, στους μισθούς του δημοσίου τομέα, τις κοινωνικές παροχές και την περίθαλψη» αναφέρει το άρθρο. Το μέσο μετέδωσε και τις δηλώσεις του κ. Κιουτσούκη, γενικού γραμματέα της ΓΣΕΕ, όσον αφορά στο πακέτο μέτρων, ότι δηλαδή πρόκειται «για το μεγαλύτερο πολιτικό και κοινωνικό έγκλημα που διαπράττεται εναντίον της χώρας και του λαού».

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι στα ξένα μέσα δεν υπάρχει αναφορά στην εμπλοκή που δημιουργήθηκε με τη διάταξη που αφορούσε τους υπαλλήλους της Βουλής, την απόσυρσή της από τον υπουργό Οικονομικών με τον άκρως επεισοδιακό τρόπο και τις σκηνές απείρου κάλλους που εκτυλίχθηκαν εντός του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!





Related posts

Μπαράζ τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο

Peristeri News

Πυροβόλησαν τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας

Peristeri News

Με τον φόβο μεγάλων σεισμών η Τουρκία

Peristeri News

Leave a Comment