• Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου, 2022

SZ: «Οι δανειστές αρνούνται να δώσουν νέα χρήματα στους Έλληνες»

Peristeri News
Οκτώβριος27/ 2015

Την έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές της επισημαίνει η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου σε άρθρο της με τίτλο «Οι δανειστές αρνούνται να δώσουν νέα χρήματα στους Έλληνες».

O αρθρογράφος επικαλείται πληροφορία από ανώτατο κοινοτικό υπάλληλο ότι δεν θα δοθεί η υποδόση των 2 δισ. ευρώ από τα 3 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, αλλά μέσα στο Νοέμβριο, διότι η Ελλάδα καθυστερεί πολύ με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

«Μόνο 14 από τα 48 προαπαιτούμενα έχουν μέχρι στιγμής αποφασιστεί», υποστηρίζει ο γερμανός αρθογράφος και παραπέμπει στο γεγονός ότι ολοκληρώθηκε ο έλεγχος ανεπιτυχώς την περασμένη εβδομάδα.

Σε κάθε περίπτωση, η εφημερίδα εκτιμά σε άλλο άρθρο της ότι η Ελλάδα βρίσκεται στα όριά της. Από τη μια πλευρά η ριζική αναδιάρθρωση της οικονομίας της χώρας και από την άλλη το προσφυγικό, – δύο κρίσεις που αλληλοσυγκρούονται και που καθιστούν το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των προαπαιτούμενων να μην μπορεί να τηρηθεί στην πράξη.

Ο αρθρογράφος είναι της άποψης ότι θα πρέπει να αναθεωρηθεί αυτό το χρονοδιάγραμμα χωρίς βέβαια να σημαίνει αναβολή επ’ άπειρον της εφαρμογής του. Θα πρέπει ωστόσο να δοθεί στον Έλληνα πρωθυπουργό χρόνος για να εξηγήσει στους πολίτες σε τι χρειάζονται οι μεταρρυθμίσεις, και να σταθούν οι Ευρωπαίοι εταίροι στον πλευρό του ενισχύοντας τις επενδύσεις.

«Το τελευταίο που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η Ευρώπη με ανοιχτό το προσφυγικό είναι να ξεκινήσει νέα υστερία για Grexit. Γιατί θα έκανε ακόμη πιο βαθιά την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα και θα κατέστρεφε το κλίμα εμπιστοσύνης που με τόση δυσκολία έχει ανακτηθεί», υποστηρίζει ο σχολιαστής.