PeristeriNews.gr
Πολιτική

Συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβειαΓια το ζήτημα της ακρίβειας, το οποίο απασχολεί όλα τα ελληνικά νοικοκυριά, τοποθετούνται οι πολιτικοί αρχηγοί στην Προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτηση στη Βουλή.

Η διαδικασία ξεκίνησε με την αγόρευση του πρωθυπουργού και συνεχίζεται με τις τοποθετήσεις των προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Κ. Μητσοτάκης: Απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση η αντιμετώπιση της ακρίβειας

Το μήνυμα ότι η καταπολέμηση της ακρίβειας αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση, αλλά και κριτική στην αντιπολίτευση για τις προτάσεις της που «οδηγούν σε χρεοκοπία χωρίς επιστροφή» περιελάμβανε η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συζήτηση στη Βουλή, το πρωί της Παρασκευής, στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη σημασία να είναι ισχυρή η φωνή της Ελλάδας στην Ευρώπη μετά τις ευρωεκλογές, επιμένοντας στην πρωτοβουλία της δικής του κυβέρνησης να λάβει μέτρα η Κομισιόν κατά των αθέμιτων πρακτικών πολυεθνικών με πρόσχημα τους γεωγραφικούς περιορισμούς, κάνοντας λόγο για πληθωρισμό της απληστίας και κερδοσκοπικές πρακτικές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέρριψε τους μύθους, όπως είπε, που καλλιεργεί η αντιπολίτευση για το πρόβλημα της ακρίβειας, υπενθυμίζοντας ότι ήταν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που αύξησε τον κατώτατο μισθό, μείωσε 50 φόρους και έδωσε τις πρώτες αυξήσεις μετά από 14 χρόνια στους δημοσίους υπαλλήλους.

«Συμφώνησα αμέσως με την διεξαγωγή της σημερινής συζήτησης, καθώς το αντικείμενο της, το ζήτημα της ακρίβειας, είναι το πρώτο πρόβλημα που απασχολεί τα ελληνικά νοικοκυριά, θα έλεγα ότι είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο που κυριαρχεί. Γι αυτό και η αναμέτρηση με το πρόβλημα της ακρίβειας αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Η συζήτηση ίσως μας δώσει ευκαιρία να αντιπαρατεθούμε στην βάση στοιχείων και αριθμών, και οι πολίτες να αντιληφθούν την αλήθεια και τις θέσεις των κομμάτων γι’ αυτό το σύνθετο πρόβλημα. Πολύ περισσότερο όταν η εισβολή στην Ουκρανία και οι ανατιμήσεις στο φυσικό αέριο και την ενέργεια σφράγισαν το δεύτερο μισό της κυβέρνησης και καταφέραμε να αναχαιτίσουμε τις αυξήσεις στο ρεύμα. Το πρόβλημα όμως επιμένει, ειδικά στον πληθωρισμό των τροφίμων. Δύσκολο στοίχημα που θέλει χρόνο και συστηματική προσπάθεια, γνώση της πραγματικότητας και ρεαλισμό. Οι υψηλές τιμές στα τρόφιμα και στα ενοίκια ροκανίζουν το διαθέσιμο εισόδημα, γι’ αυτό με στοχευμένα μέτρα επιχειρούμε να στηρίξουμε το εισόδημα και να χτυπήσουμε την αισχροκέρδεια» είπε ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως συμπλήρωσε, «η συστηματική προσπάθεια απαιτεί μόνιμα μέτρα στήριξης, με αύξηση μισθών και μείωση φόρων. Αυξήσεις που είναι μόνιμες και θα υφίστανται και μετά το τέλος του πληθωρισμού. Δεν θέλω να εξωραΐσω την κατάσταση, όμως πρέπει να συμφωνήσουμε ως προς τα πραγματικά δεδομένα».

«Πάμε να δούμε τι γίνεται στα τρόφιμα. Βλέπουμε αντίστροφη πορεία από αυτή του γενικού πληθωρισμού. Ο πληθωρισμός τροφίμων έχει βαρύτητα στο 22% στον γενικό πληθωρισμό. Υπήρχε εποχή στην αρχή της κρίσης με τον πληθωρισμό των τροφίμων να είναι υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ακολούθησε πτώση και πάλι σήμερα είναι λίγο πάνω από τον ΜΟ της ΕΕ» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Δεν θα αναφερθώ στα στοιχεία 5ετίας, όπου η Ελλάδα είχε χαμηλότερο μέσο όρο από την Ευρώπη, και επιλέγω να μείνω στα στοιχεία της 3ετίας που είναι τα πιο δύσκολα για την κυβέρνηση. Τα στοιχεία λένε ότι το πρόβλημα της ακρίβειας έχει εθνικές ιδιαιτερότητες και κοινά στοιχεία με άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Κάνοντας, δε, αναφορά στην επιστολή που έστειλε στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρωθυπουργός εξήγησε «γιατί το πρόβλημα στην πατρίδα μας είναι πιο επώδυνο» προσθέτοντας ότι «γι’ αυτό και με επιστολή προς την πρόεδρο της Κομισιόν ζήτησα μια ακόμα παρέμβαση, γιατί οι κολοσσοί οι πολυεθνικοί δεν μπορούν να θέτουν περιορισμούς στο λιανεμπόριο. Δεν γίνεται το ίδιο προϊόν να διατίθεται με διαφορετικές τιμές στην Αθήνα, στο Παρίσι, ή στο Άμστερνταμ. Κατακερματίζει την ενιαία αγορά και αποτελεί πρακτική αισχροκέρδειας. Σε αυτές τις πρακτικές δεκαετιών, η Ένωση οφείλει να αντιτάξει επικαιροποιημένη πολιτική αυστηρών κανόνων. Μόλις χθες η αρμόδια επίτροπος Ανταγωνισμού επέβαλε πρόστιμο μαμούθ σε αμερικανική εταιρεία πάνω από 300 εκατ. ευρώ γι’ αυτές τις αθέμιτες πρακτικές».

«Ζητούμε να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το συγκεκριμένο ευρωπαϊκό οπλοστάσιο. Δεν το ζητά μόνο η Ελλάδα, αλλά ακόμα 7 ευρωπαϊκές χώρες. Γιατί τώρα; Γιατί τώρα αναδείχθηκε σε όλη του την ένταση το πρόβλημα και σε διαφορετικές χώρες. Ολλανδία Ελλάδα Τσεχία κ.ά. Ακόμα και η Ευρώπη αιφνιδιάστηκε από αυτό το φαινόμενο. Στις προβλέψεις της δεν έβλεπε τόσο υψηλό πληθωρισμό. Αυτός ο πληθωρισμός της απληστίας που έχει πραγματική βάση πρέπει να αντιμετωπιστεί ριζικά. Το θέμα πρέπει να καταγραφεί ως ευρωπαϊκή προτεραιότητα και το δέχεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όταν χαρακτηρίζει την πρόταση μας σημαντική για το μέλλον της Ευρώπης. Η έκθεση Λέττα κάνει αναφορά στην ανάγκη να δουλεύει η αγορά προς όφελος και των καταναλωτών. Άλλη μια εισήγησή μας τίθεται στο επίκεντρο» είπε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης αναρωτήθηκε «υπήρξε κάποιο κόμμα που να εισηγήθηκε νωρίτερα μια ευρωπαϊκή ρύθμιση που εμείς εισηγούμαστε σήμερα; Πόσες εναλλακτικές προτάσεις έχουν κατατεθεί;»

«Αυτό που ακούω από την αντιπολίτευση είναι μια κριτική σκληρή αλλά και ακοστολόγητες προτάσεις. Πριν έρθω στην ανάγκη να διαλύσουμε 5 μύθους που σε ένα βαθμό κυριαρχούν στον δημόσιο διάλογο μου κάνει εντύπωση που μια πρόταση μας που έχει αντίκτυπο στην Ευρώπη δέχεται κριτική από την αριστερά. Συγγνώμη εσείς στην αριστερά δεν είστε διαχρονικά κατά των μονοπωλίων;» συνέχισε τον άτυπο διάλογό του με την αντιπολίτευση ο πρωθυπουργός.

Οι μύθοι της αντιπολίτευσης

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός κατέρριψε έναν προς έναν τους μύθους που καλλιεργεί η αντιπολίτευση με πρώτον ότι «η Ελλάδα είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια στην ακρίβεια: Δεν ισχύει και το αποδείξαμε με στοιχεία. Η ακρίβεια πυροδοτήθηκε από την αναταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας και την αύξηση ζήτησης. Έγινε πρόσφατα μια ανάλυση που δείχνει ότι ο πληθωρισμός τροφίμων έχει ιδιαιτερότητα. Χωρίς το πληθωρισμό του ελαιολάδου ο πληθωρισμός θα ήταν στο 2,8%. Επιμένω όμως προσπαθώ να εξηγήσω ένα περίπλοκο φαινόμενο χωρίς να ισχυρίζομαι ότι δεν επηρεάζει το μέσο νοικοκυριό». Στο σημείο εκείνο, μάλιστα, απευθυνόμενος προς την Θεοδώρα Τζάκρη είπε «ακούστε πρώτα και μετά αρχίστε τις ειρωνίες. Εσείς είστε πρωταθλήτρια έχετε ψηφίσει όλα τα μνημόνια».

«Αυτό επίσης που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί είναι ότι η πολιτική μας για αύξηση των μισθών είναι γεγονός. Είναι ένα ανάχωμα. Αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό, τον μέσο μισθό και τον μισθό των δημόσιων υπαλλήλων. Όλα αυτά μαζί με ρεκόρ επενδύσεων κι μαζί με 450.000 νέες θέσεις εργασίες που δημιούργησε αυτή η κυβέρνηση αυτά συγκροτούν ένα ανάχωμα. Μπορεί να ακούγονται μακρινά στον συνταξιούχο και την νέα οικογένεια που πιέζεται στο παρών. Όμως οφείλουμε να πούμε ότι η ακρίβεια είναι ένας κρίκος και όσο βελτιώνεται η παραγωγικότητα και η ανάπτυξη τόσο αυξάνονται οι μισθοί και τελικά δημιουργεί το πιο μόνιμο ανάχωμα απέναντι στο πρόβλημα της ακρίβειας» ανέφερε στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης

«Τι μας λέει η αντιπολίτευση; Ότι έχουμε τιμές Σουηδία και μισθούς Βουλγαρίας. Ούτε η Σουηδία ούτε η Βουλγαρία πτώχευσε όπως η Ελλάδα. Ζήσαμε μια περιπέτεια που μας στέρησε περίπου 30% ΑΕΠ εκτίναξε την ανεργία και έκλεισαν χιλιάδες επιχειρήσεις. Αυτή είναι η ιστορία της ελληνικής οικονομίας. Σπεύδετε στον ΣΥΡΙΖΑ να επιρρίψετε ευθύνες σε άλλους να σας θυμίσω ότι μεταξύ 2015-2019 όταν στην Ευρώπη έβρεχε λεφτά κάποιοι κρατούσαν ομπρέλα και μας φέρατε στον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης. Ο νέος αρχηγός θέλει να αναστήσει την πολιτική συμμαχία με Κωνσταντοπουλου και Βαρουφάκη, ας θυμίσουμε ποιοι ήταν οι πρωταγωνιστές αυτής της περιπέτειας» πρόσθεσε.

«Δεν αρκεί λοιπόν να βλέπουμε μόνο που είμαστε σήμερα αλλά και που θέλουμε να πάμε αύριο αλλά να βλέπουμε και από που ξεκινήσαμε. Μια αφετηρία που σημαδεύτηκε από εμπόδια, μεταναστευτικό, προκλήσεις στο Αιγαίο, θεομηνίες και η Ελλάδα πέτυχε υπερδιπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ. Τα δηλωμένα εισοδήματα είναι αυξημένα και ο μέσος μισθός είναι αυξημένος κατά 19%. Εδώ θα είμαστε και πάλι τοπ 2027 πριν από τις επόμενες βουλευτικές για να διαπιστώσουμε αν κάναμε πράξη την δέσμευση μας για μέσο μισθό 1500 ευρώ και κατώτατο στα 950 ευρώ» τόνισε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα σημείωσε ότι «έχουμε δρόμο να καλύψουμε και σε μια συζήτηση για τον πληθωρισμό δεν έχουν θέση πληθωριστικές υποσχέσεις. Όπως συντάξεις 4000 ευρώ, 13ος και 14ος μισθός, διατιμήσεις και άλλα. Με τα ίδια προβλήματα παλεύουμε όλοι και μόνο ρεαλιστικές λύσεις εφαρμόζονται στην πράξη. Μας λέτε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης είναι αποσπασματικά. Όμως τα αναχώματα της πολιτείας ήταν και συντονισμένα και είχαν συγκεκριμένο αποτύπωμα. Τα έχετε ξεχάσει. Τον περασμένο χειμώνα στήριξη των λογαριασμών ρεύματος πως; Με φορολόγηση υπερκερδών εταιριών ενέργειας. Τα fuel pass , σήμερα οι τιμές στην ενέργεια έπεσαν στα προ κρίσης επίπεδα. Εξορθολογίσαμε τις τιμές στο βρεφικό γάλα και απαγορεύσαμε προσφορές σε προϊόντα που έχουν ανατιμηθεί. Με μέτρα ρίξαμε τον πληθωρισμό στα τρόφιμα σε 5% από 8%, το πρόβλημα όμως παραμένει και θα είμαστε εδώ να παλέψουμε όχι μόνο για την αποκλιμάκωση ου πληθωρισμού αλλά και στην μείωση τιμών».

Χρεοκοπία χωρίς επιστροφή όσα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός άσκησε δριμεία κριτική στην αντιπολίτευση με αφορμή την πρόταση για μείωση ή μηδενισμό ΦΠΑ ως αντίδοτο στην ακρίβεια: «Δοκιμάστηκε στην Ισπανία και δεν πέτυχε. Δείτε τις τιμές στην Ισπανία και συγκρίνετε με τις τιμές στην Ελλάδα. Πόσο στοιχίζει το μέτρο; 4 δισ. ευρώ το πρώτο έτος και 2,2 δι.σ για κάθε επόμενο. 2% του ΑΕΠ. Όλα τα μέτρα μαζί στοιχίζουν στην 4ετία 45,8 δισ. ευρώ. Κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει το παραμύθι από την στιγμή που καταθέσατε την πρόταση σας στη Βουλή κοστολογήθηκε από το ΓΛΚ. Αν διαφωνείτε με αυτή την κοστολόγηση πηγαίνετε στο γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής να το επιβεβαιώσει. 45 δισ. ευρώ την τετραετία στοιχίζουν τα μέτρα που προτείνετε. Αυτά που εισηγείστε συνεπάγονται μια λέξη μόνο: χρεοκοπία χωρίς επιστροφή».

«Ας ξεφύγουμε από τον λαϊκίστικο κύκλο των ψεμάτων . Όταν ο τόπος αντιμετωπίζει μια δυσκολία όπως είναι η ακρίβεια οι πολιτικές δυνάμεις έχουν χρέος να μην καταφεύγουν σε εύκολες λύσεις και ανεφάρμοστες. Βρεθήκατε και εσείς σε αυτή τη θέση το 2018 και τι έλεγε τότε ο κ. Τσίπρας; Ότι οι μειώσεις στον ΦΠΑ δεν θα περάσουν ποτέ στους καταναλωτές, πάρτε τα για να τα θυμηθείτε. Η πρόταση μας εκφράζεται μέσα από την κυβερνητική πολιτική μας, η δική σας μέσα από όσα έχετε εντάξει και έχουν κοστολογηθεί από το ΓΛΚ. Μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι δεν μπορούμε να τάζουμε λαγούς με πετραχήλια χωρίς να παίρνετε μια απάντηση. Κοροϊδεύετε για μια ακόμα φορά τους πολίτες. Ακούω τον πρόεδρό σας να λέει για φρέσκο αέρα αλλά φοβάμαι ότι φέρνει αέρα κοπανιστό» επέμεινε στην κριτική του ο πρωθυπουργός.

Παρατήρησε, δε, ότι «είναι οξύμωρο την μάχη κατά αθέμιτων πρακτικών πολυεθνικών κολοσσών να την δίνει η κεντροδεξιά παράταξη και εσείς να μας κατηγορείτε γιατί τα βάζουμε με τις πολυεθνικές».

«Μας λέτε για μείωση ΦΠΑ προσωρινά και θα βάλετε πλαφόν στα κέρδη εταιρειών. Τι ωραία που τα λέτε. Βγείτε από τον φαντασιακό σας κόσμο και σταματήστε να λέτε ψέματα. Μιας και μιλήσαμε για το λάδι πείτε στον αρχηγό σας στο επόμενο σποτάκι να συγκρίνει παρεμφερή προϊόντα όχι κανονικό με βιολογικό . Μπορεί να είναι επιτυχημένος επιχειρηματίας αλλά για λαδέμπορας δεν κάνει» κατέληξε στην αναφορά του στην αντιπολίτευση ο πρωθυπουργός

Σημαντικό η Ελλάδα να είναι ισχυρή στην Ευρώπη μετά τις εκλογές

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα στοιχήματα της νέας ευρωπαϊκής 5ετίας για τα οποία είπε ότι «συνδέονται με τις δικές μας εθνικές προτεραιότητες. Μιλώ για την αντιμετώπιση πληθωρισμού και τερματισμό αθέμιτων πρακτικών, για την νέα ΚΑΠ, την ενίσχυση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, το μεταναστευτικό και για το μεγάλο κοινό ζητούμενο μιας ενιαίας ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής Ένα εγχείρημα που θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από νέο κοινό ευρωπαϊκό ταμείο που θα απαλλάξει τα μέλη από υψηλούς προϋπολογισμούς. Τέτοιες δράσεις μπορούν να χρηματοδοτηθούν από ενιαίο ταμείο».

«Μου κάνει εντύπωση ότι ενώ έχουμε ευρωεκλογές σε δύο εβδομάδες, τα κόμματά της αντιπολίτευσης και πρωτίστως η αξιωματική – κάνω εξαίρεση για το ΠΑΣΟΚ – δεν έχουν πει κουβέντα. Η παράταξη μας έχει μακρά ευρωπαϊκή ιστορία. Το να είναι η Ελλάδα ισχυρή στην Ευρώπη την επόμενη ημέρα έχει μεγάλη σημασία και το βάρος της ψήφου είναι μεγάλο. Οι πολίτες γνωρίζουν πόσο σημαντική είναι η σταθερότητα στον τόπο για να συνεχιστεί η πορεία ανάπτυξης μακριά από πειραματισμούς και αψήφιστα δήθεν μηνύματα διαμαρτυρίας. Ο λαός μας είναι συναισθηματικός είναι και σοφός. Όλοι μας γνωρίζουμε την Ελλάδα από πρώτο χέρι τις δυσκολίες. Τις αγωνίες του νοικοκυριού να μην εξαντληθεί ο μισθός πριν το τέλος μήνα. Να μείνει θωρακισμένη η πατρίδα και ασφαλείς οι γειτονικές. Αυτά είναι οι προτεραιότητές μας και οι πολίτες έχουν γνώση και εμπειρία. Αν σήμερα σας απάντησα εγώ σε δύο εβδομάδες θα σας απαντήσουν εκείνοι» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Σ. Φάμελλος: Επικοινωνιακό πυροτέχνημα η επιστολή στην κυρία φον ντερ Λάιεν

Να στηρίξει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής όσον αφορά την τραγωδία στα Τέμπη κάλεσε τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας, Σωκράτης Φάμελλος με αφορμή την δικογραφία που έφτασε χθες στη Βουλή. Ο κ. Φάμελλος, άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για μια σειρά θεμάτων από την ακρίβεια, την οικονομία αλλά και τα εθνικά θέματα κατά την διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή. Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στον πρωθυπουργό για την ακρίβεια λέγοντας ότι η επιστολή του στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ήταν επικοινωνιακό πυροτέχνημα.

«Όταν καταλάβατε ότι οι πολίτες ξέρουν από πρώτο χέρι ότι στην Ελλάδα ο πληθωρισμός αυξάνεται ενώ στην Ευρώπη μειώνεται και ότι η δυσαρέσκεια μεγαλώνει, βγάλατε ως επικοινωνιακό πυροτέχνημα, την επιστολή στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την κυρία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν», σημείωσε χαρακτηριστικά. «Σας τελειώνουν και τα επικοινωνιακά τρικ κύριε Μητσοτάκη. Γιατί η αλήθεια είναι ότι εσείς ευθύνεστε για το ακραίο κύμα ακρίβειας. Και δεν θέλετε να εφαρμόσετε μέτρα κατά της ακρίβειας», πρόσθεσε.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει και την πολιτική βούληση και την επάρκεια να καταθέσει πρόταση νόμου για την ακρίβεια. Την παρουσίασε ο Στέφανος Κασσελάκης στις 12 Μαρτίου και την καταθέσαμε στη Βουλή την 1η Μαΐου», δήλωσε ο κ. Φάμελλος και όπως είπε μεταξύ άλλων η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιλαμβάνει: Έκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη τραπεζών και ενέργειας, μείωση του ΦΠΑ στο 21% από 24% σε μόνιμη βάση, βαριές κυρώσεις για όσους παραβιάζουν τις διατάξεις για αθέμιτη κερδοφορία.

Ο Σωκράτης Φάμελλος, κατά την διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε αρκετές φορές στον πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, για την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για τα δημοσιονομικά αλλά και τα εθνικά θέματα. Όπως είπε, «ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας ήταν η κυβέρνηση που επανέφερε τη δημοσιονομική σταθερότητα, τους θετικούς ρυθμούς, τα χαμηλά επιτόκια, πάνω στα οποία εσείς τώρα κάνετε πλιάτσικο».

Μιλώντας για τα εθνικά θέματα, ο κ. Φάμελλος επέκρινε την κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι εμπλέκει τη χώρα σε νέες περιπέτειες και δεν προωθεί την εξωτερική πολιτική. Μιλώντας για την Βόρεια Μακεδονία ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «καταδικάσαμε από την πρώτη στιγμή την προφορική παραβίαση του συνταγματικού ονόματος της γειτονικής χώρας από τη νέα Πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας αλλά και από τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας», λέγοντας, ωστόσο, ότι «ήταν επιλογή του κυρίου Μητσοτάκη να αφήσει κενό χώρο και να αναπαράγεται από το αδελφό κόμμα της ΝΔ ο αλυτρωτισμός και η παραδοξολογία». Πρόσθεσε πως, «η κύρωση των τριών μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών, ήταν και είναι επιτακτική ανάγκη εθνικού συμφέροντος».

«Ξεκαθαρίζουμε ότι στηρίζουμε το διάλογο με την Τουρκία», δήλωσε ο κ. Φάμελλος εκφράζοντας ωστόσο ότι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν «σοβαρά ερωτήματα και έντονες ανησυχίες για τις τελευταίες εξελίξεις και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις». Ταυτόχρονα, ο κ. Φάμελλος ζήτησε από την κυβέρνηση να ενημερωθεί για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και την ενδεχόμενη βοήθεια της Αθήνας στο Κίεβο.

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, βρέθηκε στη Βουλή το πρωί της Παρασκευής. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρακολούθησε την ομιλία του πρωθυπουργού αλλά και του Σωκράτη Φάμελλου από το γραφείο του στη Βουλή.

Ν. Ανδρουλάκης: Ομολογία αποτυχίας για τη μείωση της ακρίβειας

Σφοδρή κριτική με πυκνά πυρά εναντίον της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη με αιχμή την ακρίβεια αλλά κι ευρύτερα την πολιτική ατζέντα εξαπέλυσε ο Νίκος Ανδρουλάκης με την άνοδό του στο βήμα της Βουλής κατά τη πρό ημερησίας διάταξης συζήτηση για την ακρίβεια.

Κατ αρχήν ο κ. Ανδρουλάκης σχολίασε το προεκλογικό μήνυμα της ΝΔ «Σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη» λέγοντας ότι «με εξαίρεση τον ιδρυτή σας Κωνσταντίνο Καραμανλή και την είσοδό μας στις τότε Ευρωπαϊκές Κοινότητες, τι άλλο έχετε κάνει; Το 1999 καταγγείλατε το Ελσίνκι που έβαλε την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 2002 ήσασταν εσείς που συκοφαντούσατε τη πατρίδα μας για τα κριτήρια εισόδου της στο ευρώ. Λίγα χρόνια αργότερα, και αφού χρεοκοπήσατε τη χώρα, θέσατε σε κίνδυνο τη θέση της χώρας στο ευρώ, αφού αν και εμείς ψηφίζαμε όπως εσείς κ. Μητσοτάκη, δηλαδή μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, τώρα θα ήμασταν στη δραχμή».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής υποστήριξε ότι με την πολιτική που ακολουθεί η ΝΔ «όχι μόνο δεν συγκλίνουμε με τους δείκτες που περιγράφουν την ευημερία των ευρωπαϊκών λαών αλλά συνεχώς αποκλίνουμε με αποτέλεσμα να συναγωνιζόμαστε για τις τελευταίες θέσεις σε κρίσιμα οικονομικά κοινωνικά και θεσμικά ζητήματα».

Διερωτώμενος αν η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση σε πολλούς τομείς συμβαδίζει με τις πολιτικές που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες της ΕΕ, ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε ειδική αναφορά στο κράτος δικαίου λέγοντας ότι είναι όλοι στη ΝΔ υπόλογοι γιατί δεν εφαρμόζεται η απόφαση του ΣτΕ για την ενημέρωσή του γιατί τον παρακολουθούσε η ΕΥΠ, ενώ, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, τόνισε:

«Κύριε Μητσοτάκη με εσάς δεν είμαστε σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη. Αντιθέτως, είστε η αιτία που απομακρυνόμαστε καθημερινά από το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Για το έντονο πρόβλημα της ακρίβειας ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι το κόστος ζωής εκτοξεύεται και οι μισθοί των εργαζομένων χάνουν μέρα με τη μέρα την αγοραστική τους δύναμη με επιπτώσεις στο δημογραφικό και στις δομές του ασφαλιστικού.

Αντέκρουσε τη θέση της κυβέρνησης ότι μείωσε τους φόρους, αλλά «φόρο πληρώνει πλέον ακόμη και ο μισθωτός με τον βασικό-εισαγωγικό μισθό των 830 μικτά», ανέφερε ενώ πρόσθεσε ότι είναι η ανησυχητική αύξηση των ανισοτήτων.

«Το αφήγημα της κυβέρνησης ότι για όλα φταίει η “εισαγόμενη ακρίβεια” καταρρίπτεται αν ρίξουμε μια ματιά στο χρονικό της εξέλιξης του πληθωρισμού τροφίμων και του γενικού πληθωρισμού που αυξανόταν συστηματικά καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021, κλιμακώθηκε και συνεχίστηκε προφανώς το πρώτο οκτάμηνο του 2022 φτάνοντας έως το 12% σε ετήσια βάση», παρατήρησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Υπογράμμισε ότι «το φθινόπωρο του 2022, ο εφησυχασμός δίνει τη θέση του στον πλήρη εκτροχιασμό. Ενώ ο ρυθμός αύξησης του γενικού πληθωρισμού σταδιακά σταθεροποιείται, έστω σε πολύ υψηλά επίπεδα, ο πληθωρισμός τροφίμων αρχίζει να κλιμακώνεται ραγδαία. Στην πράξη, βλέπουμε τις ανατιμήσεις στα τρόφιμα να λαμβάνουν χώρα με διπλάσια σχεδόν ταχύτητα από τους άλλους τομείς της αγοράς».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έκανε τίποτα για να προλάβει τις εξελίξεις στις αυξήσεις των τιμών και πως επαναπαύτηκε, μοιράζοντας ενισχύσεις και επιδοτήσεις χωρίς κριτήρια, χωρίς διασταυρώσεις πραγματικών ζημιών, χωρίς στόχευση.

«Από τον Ιούνιο του 2021 έως σήμερα έχουμε σταθερά υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων από τον μέσο όρο των 27 κρατών-μελών. Μετά από τις τελευταίες εθνικές εκλογές, από τον Ιούλιο του 2023 έως σήμερα, δεν υπάρχει έστω ένας μήνας που οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα στην Ελλάδα να είναι χαμηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο! » τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης αναφέροντας αναλυτικά στοιχεία για μεγάλες αυξήσεις σε βασικά προϊόντα τροφίμων και απηύθυνε την κατηγορία στη κυβέρνηση πώς «επί ημερών σας γίνεται μια τεράστια αναδιανομή πλούτου: η ψαλίδα ανάμεσα στους μισθούς και τα κέρδη συνεχώς διευρύνεται, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη».

Αντέκρουσε την επιστολή του κ. Μητσοτάκη πρός την κ. φον ντερ Λάιεν πως «είναι είναι ομολογία αποτυχίας… και επικοινωνιακό τέχνασμα για να καλύψετε την αποτυχία σας». «Το πρόβλημα με την εγχώρια αγορά δεν είναι ότι είναι μικρή, αλλά ότι είναι ασύδοτη», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Ανέπτυξε τις προτάσεις του κόμματός του που περιλαμβάνουν:

«Έλεγχο στα υψηλά ποσοστά κέρδους: Το κύριο έργο ελέγχου πρέπει να αναλάβει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, που θα διερευνά τα ποσοστά κέρδους των μεγάλων επιχειρήσεων και των αλυσίδων διανομής. Στοχευμένη- μείωση του ΦΠΑ, για ένα τουλάχιστον εξάμηνο, σε κατηγορίες βασικών τροφίμων που παρουσιάζουν έντονες ανατιμητικές τάσεις, ειδικά στο λάδι, το ψωμί και το γάλα. Θέσπιση Ενιαίας Αρχής Καταναλωτών στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών κρατών, ώστε να γνωρίζουμε ποια προϊόντα σε άλλες χώρες είναι φθηνότερα σε σχέση με την Ελλάδα, και να γίνονται εκστρατείες ενάντια σε αυτές τις πολυεθνικές, που αισχροκερδούν στην πλάτη του ελληνικού λαού.

Επίσης φορολόγηση -πραγματική και αποτελεσματική- στα υπερκέρδη των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, πετρελαίου, των σούπερ μάρκετ και των τραπεζών. Για τη μείωση του ενεργειακού κόστους και τη διασφάλιση της ενεργειακής αυτονομίας. Για τη μείωση του κόστους στέγασης, το ΠΑΣΟΚ έχει προτείνει ένα ολοκληρωμένο στεγαστικό πρόγραμμα που είναι σε γνώση της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού».

«Αυτές τις προτάσεις καλούμε να στηρίξει ο ελληνικός λαός στις 9 Ιουνίου, ψηφίζοντας ΠΑΣΟΚ και ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, ψηφίζοντας υπέρ μια Ευρώπης των λαών, της αλληλεγγύης, της ασφάλειας για να στείλει ηχηρό μήνυμα στις συντηρητικές δυνάμεις, τις ελίτ και στην άκρα δεξιά. Για να στείλει ισχυρό και αποτελεσματικό μήνυμα προοδευτικής αλλαγής και ελπίδας, γιατί μόνο το ΠΑΣΟΚ ξέρει να κινητοποιεί τις προοδευτικές δυνάμεις, να τις ενώνει και να νικάει τη Νέα Δημοκρατία και τη Συντήρηση», κατέληξε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Δ. Κουτσούμπας: Με πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ θα συνεχίσουμε πιο αποτελεσματικά τις μάχες για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη σημερινή του ομιλία στη Βουλή, για την ακρίβεια, είπε ότι «ο κ. Μητσοτάκης από το καλοκαίρι του 2021 που άρχισε να οξύνεται το πρόβλημα της ακρίβειας, παριστάνει τον ανήξερο για τις πραγματικές αιτίες, ενώ ο ίδιος και η κυβέρνησή του είναι συνένοχοι σε αυτές τις αιτίες που είναι κοινές και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και μιλά για “εισαγόμενη” άνοδο των τιμών».

Είπε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «με τη συναίνεση των υπολοίπων κομμάτων της ΕΕ έχει προωθήσει πρώτα απ’ όλα τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας και την αύξηση των κερδών των μονοπωλιακών ομίλων της ΕΕ, δεύτερον το φθηνό δανεισμό και τα τεράστια πακέτα στους επιχειρηματικούς ομίλους, πολιτική που υιοθέτησε η ΕΕ με το Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία οδηγούν δεδομένα σε πληθωρισμό, τρίτον την πολιτική της διαμόρφωσης ενός πανάκριβου ενεργειακού μείγματος, τέταρτον την πολιτική της εξωστρέφειας με έμφαση στις εξαγωγές και στον τουρισμό που προφανώς σπρώχνει τις τιμές προς τα πάνω, πέμπτον όλοι -πλήν ΚΚΕ- ψήφισαν και επικύρωσαν την ΚΑΠ που είναι υπεύθυνη για το υπέρογκο κόστος παραγωγής και την τεράστια απόκλιση των τιμών από το χωράφι στο ράφι».

«Φυσικά, ως έκτο στοιχείο, όταν μιλάμε για ακρίβεια, δεν αναφερόμαστε μόνο στις τιμές των προϊοντων, αλλά συνολικά στο τρίπτυχο τιμές-μισθοί-φόροι» τόνισε, σημειώνοντας ότι «οι φόροι αποτελούν το 25% της τιμής των προϊόντων, και την ίδια στιγμή ο μέσος μισθός με τους μνημονιακούς νόμους όλων σας βρίσκεται στο επίπεδο του 2009» επισήμανε.

Απαντώντας στον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι «η πραγματική λύση βρίσκεται στην ανάπτυξη που θα φέρει καλύτερους μισθούς», ο Δ. Κουτσούμπας, επισήμανε ότι «υψηλούς ρυθμούς καπιταλιστικής ανάπτυξης είχαμε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση και η ακρίβεια έχει εκτιναχθεί, όλα αυτά τα χρόνια αυτής της ανάπτυξής σας».

«Το κρίσιμο ερώτημα, συνεπώς, είναι για ποιον είναι η ανάπτυξη, γιατί ανάπτυξη για τα κέρδη των λίγων σίγουρα έχουμε» υπογράμμισε.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι την τελευταία φορά που είχαμε τριπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης ήταν το 2009 και είναι γνωστό ότι μετά «ακολούθησε ό,τι ακολουθεί μια μεγάλη ανάπτυξη στον καπιταλισμό γιατί η καπιταλιστική ανάπτυξη και η καπιταλιστική κρίση είναι τα δίδυμα αδελφάκια αυτού του συστήματος και τις πληρώνουν πάντα οι λαοί».

Είπε ότι ο μέσος μισθός είναι σήμερα «κατά 15% μειωμένος σε σχέση με το 2011 όταν το κόστος διαβίωσης έχουν αυξηθεί πάρα πολύ από τότε, οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων παραμένουν μειωμένοι κατά 20% σε σχέση με το 2011 και το κράτος συνεχίζει να τους κλέβει τους δύο μισθούς. Το 50% των δικαιούχων κύριας σύνταξης γήρατος παίρνουν το πολύ μέχρι 814 ευρώ».

Πρόσθεσε ότι αυτά είναι αποτελέσματα «της πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ και των προηγούμενων που έχουν δώσει όλα τα όπλα στην εργοδοσία», των «αντιασφαλιστικών νόμων», ενώ την ώρα που «οι ρυθμοί ανάπτυξης ευημερούν τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, απαξιώνονται, εμβληματικό παράδειγμα η ΛΑΡΚΟ».

Αναφερόμενος στην αλληλογραφία του πρωθυπουργού με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σημείωσε, μεταξύ άλλων, «η κ. φον ντερ Λάιεν δεν γνωρίζει ότι οι πολυεθνικές εταιρείες κινούνται όπως θέλουν στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά με μοναδικό κριτήριο το κέρδος τους; Ότι η ΕΕ έχει αναλάβει και θεσμικά την προστασία τους;».

«Μας λέτε» είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, «ότι θα πάει κόντρα σε αυτό η ΕΕ; Μα αυτό ακριβώς είναι η ΕΕ και γι’ αυτό υπάρχει. Μια ενιαία αγορά πολυεθνικών, των λόμπι, των μονοπωλίων και βέβαια ήλθε η απάντηση της Κομισιόν και ακύρωσε το προεκλογικό σας πυροτέχνημα λέγοντας ότι σκέφτονται να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια εμβαθύνοντας τους παράγοντες που την έχουν προκαλέσει».

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι «το μόνο που σώζει την κυβέρνηση της ΝΔ είναι η βολική αντιπολίτευση που της κάνουν όλα τα υπόλοιπα κόμματα και σε αυτό το ζήτημα, έχοντας ως σημαία τους την “κανονικότητα” της ΕΕ».

Επισήμανε, ιδιαίτερα, ότι η επικέντρωση της κυβέρνησης και των υπολοίπων κομμάτων στους «μέσους όρους» της ΕΕ γίνεται «γιατί δεν θέλετε, δεν μπορείτε, δεν σας επιτρέπεται να αγγίξετε τις πραγματικές αιτίες του προβλήματος της ακρίβειας, δηλαδή της ανάπτυξή σας με σκοπό το κέρδος».

«Παίρνετε τον πυρήνα του προβλήματος σαν δεδομένο, σαν ουρανοκατέβατο, σαν “εισαγόμενο”, ή όπως το λέει ο καθένας σας, και δίνετε τη “μάχη των μαχών” μιας αντιλαϊκής διαχείρισης για το λίγο πάνω ή το λίγο κάτω από τους “μέσους όρους”» εξήγησε.

«Δεν μπορείτε, όλοι σας, λόγω των δεσμεύσεών σας να αμφισβητήσετε αυτή την πολιτική της ΕΕ που συμβάλλει στο πρόβλημα της ακρίβειας σε όλες τις χώρες, δεν αγγίζετε τα τεράστια κέρδη που έχουν οι μεγάλοι όμιλοι δεν αγγίζετε επίσης, τις δεσμεύσεις στην ΕΕ για “ματωμένα” πλεονάσματα κάθε χρόνο, όπως αποτυπώνονται και στο νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, δεν αγγίζετε τα “πράσινα” χαράτσια, τους ειδικούς φόρους σε ρεύμα-καύσιμα, την εμπορευματοποίηση κοινωνικών υπηρεσιών που πριν ήταν δωρεάν, δεν αγγίζετε, τέλος, την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών για τα σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ του πολέμου».

«Και επειδή δεν τα αγγίζετε αυτά, δεν μπορείτε να πείτε την αλήθεια στον λαό. Ότι το πρόβλημα της ακρίβειας, είναι σύμπτωμα της φυσιολογικής λειτουργίας αυτού του σάπιου συστήματος που λέγεται καπιταλισμός» τόνισε.

«Υπάρχει μια τεράστια, θεμελιακή, πολιτική, ιδεολογική και αξιακή διαφορά του ΚΚΕ και όλων εσάς, των οπαδών της ΕΕ και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Εμείς δεν κοροϊδεύουμε τον λαό ότι υπάρχει κάποια μαγική λύση με την οποία θα είναι και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος. Ότι και τα πλεονάσματα θα πιάνονται και ο λαός θα ανακουφιστεί από τους φόρους. Και τα κέρδη του κεφαλαίου θα αυξάνονται και οι μισθοί θα αρκούν για μια αξιοπρεπή διαβίωση.

Αυτά δεν γίνονται ούτε στη Δευτέρα Παρουσία. Κάποιος πρέπει να πληρώσει, βλέπετε. Εμείς λέμε ότι για να κερδίσει έστω μια ανακούφιση σήμερα ο λαός, πρέπει να χάσει από τα κέρδη του το κεφάλαιο, πρέπει να υποστεί πλήγμα η πολιτική της ΕΕ. Για να μπορέσει να ζήσει με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες, καλύπτοντας τις ανάγκες του με το εισόδημά του, πρέπει το κεφάλαιο να χάσει την εξουσία που κατέχει συνολικά σήμερα» υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας.

Τόνισε ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να βρίσκεται στη πρώτη γραμμή των εργατικών αγώνων και διεκδικήσεων και ταυτόχρονα κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις σήμερα για να αντιμετωπιστεί εν μέρει το πρόβλημα της ακρίβειας (επισυναπτόμενο pdf).

Επισήμανε, ιδιαίτερα, καταθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία ότι «καμία συζήτηση δεν μπορεί να γίνει για την ακρίβεια, αν δεν μπει στο επίκεντρο και στο στόχαστρο του λαού μας, όλων μας, η απόφαση που έχει πάρει η ΕΕ για μετατροπή της οικονομίας της σε “πολεμική οικονομία”, που είναι το μέγα ζήτημα των ημερών».

Τονίζοντας ότι όλα αυτά «μπορούν και πρέπει να πάρουν απάντηση και στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου», κατέληξε στην ομιλία του υπογραμμίζοντας: «Με πολύ πιο δυνατό το ΚΚΕ και αποδυναμωμένη την κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα κόμματα που στηρίζουν αυτή την πολιτική της ΕΕ, θα μπορέσουμε πιο μαχητικά, πιο αποτελεσματικά να συνεχίσουμε να δίνουμε και όλες τις μάχες για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος από την ακρίβεια».

Κ. Βελόπουλος: Η Ελλάδα έχει πάρει τον εθνικό και οικονομικό κατήφορο

Μεγάλο ζήτημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία χαρακτήρισε την ακρίβεια ο Κυριάκος Βελόπουλος, μιλώντας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης κατηγόρησε τη ΝΔ ότι έχει «μια τάση να διαστρέφει τα στοιχεία», τονίζοντας ότι «η “ ζούγκλα” στην οποία ζει ο Έλληνας με τους ολιγάρχες δεν αντιμετωπίζεται με ασπιρίνες, που εσείς συνεχίζετε να αντιμετωπίζετε το πρόβλημα».

Σχολιάζοντας την πρωτολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη, είπε ότι «ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι έχουμε ρυθμό ανάπτυξης υψηλό» αλλά «απέφυγε να πει ότι αυτός ο ρυθμός είναι με δανεικά». «Οι επόμενες γενιές θα πληρώσουν την ανάπτυξη του κ. Μητσοτάκη με 50 δισ. συν τα τοκοχρεολύσια, χρέη», συμπλήρωσε.

Για την επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού στην πρόεδρο της Κομισιόν, ο Κυριάκος Βελόπουλος τόνισε ότι «ως ένα βαθμό μπορεί να την επιδοκιμάσει κάποιος» αλλά «εσωτερική οικονομική πολιτική με επιστολές εξωτερικού δεν γίνεται». «Δεν φταίει η Φον ντερ Λάιεν που έχουμε ακριβά καύσιμα, φταίει η κυβέρνησή σας», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης επανέλαβε την πρότασή του για επαναφορά του αδικήματος της αισχροκέρδειας σε κακούργημα από πλημμέλημα, επισημαίνοντας ότι «το πρόστιμο δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά η φυλακή το προλαμβάνει».

Ο Κυριάκος Βελόπουλος απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ισχυρίστηκε ότι ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, δήλωσε σε συνέντευξή του, ότι δεν έχουμε επενδύσεις στην Ελλάδα, «γιατί δεν έχουμε δικαιοσύνη και δημόσια διοίκηση» καθώς και ότι «στο μυαλό των ξένων η κατάσταση στην Ελλάδα είναι απελπιστική». Αυτή η τοποθέτηση του κ. Βελόπουλου, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος του ζήτησε να του φέρει το σχετικό απόσπασμα.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης διερωτήθηκε «πόσα χρόνια χρειάζεται να κυβερνήσει η ΝΔ, για να κάνει τις μεταρρυθμίσεις που λέει από το 2019», επισημαίνοντας παράλληλα ότι «η Ελλάδα έχει πάρει τον εθνικό και οικονομικό κατήφορο και ο πανικός» της φαίνεται. «Έχετε στοχοποιήσει εμένα και την Ελληνική Λύση» ενόψει των ευρωεκλογών σημείωσε και πρόσθεσε ότι «κάνατε την πολιτική σούργελο», οδηγώντας «αυτούς που δεν θέλουν να ψηφίσουν, στην αποχή». Ο Κυριάκος Βελόπουλος επανέλαβε την πρότασή του για τη διεξαγωγή debate μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.

«Λέμε στους Έλληνες, υπάρχει μια λύση για να πέσουν οι τιμές. “ Μαυρίστε” τους, 9 Ιουνίου, να δείτε τη φέτα να πηγαίνει 5 ευρώ και το λάδι στα 6 ευρώ. Μόνο αν τους “ μαυρίσετε” θα κυνηγήσουν τους ολιγάρχες, τους καπιταλιστές, τους πλουτοκράτες, αλλιώς θα τους χαϊδεύουν», τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος άσκησε δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι «είναι με την πλουτοκρατία και απεχθάνεται τον καραμανλητισμό. Είναι παιδί του σημιτισμού, που ισοπέδωσε την πατρίδα», υποστήριξε.

Αναφερόμενος στο πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών, ο κ. Βελόπουλος επανέλαβε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ότι «εμείς θα σας πάμε μέχρι τέλους. Θα πάμε φυλακή τους υπαιτίους».

Αλ. Χαρίτσης: Η ακρίβεια έχει υπογραφή Μητσοτάκη

Επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς στην συζήτηση για την ακρίβεια.

«Ειλικρινά μου προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε για πολλοστή φορά τα ίδια και τα ίδια επιχειρήματα που λέει 3 χρόνια τώρα, ενώ η ακρίβεια μαίνεται. Και βεβαίως μας είπε και πάλι ότι η κυβέρνησή του τα έχει κάνει όλα καλά και δεν φταίει για τίποτα. Το μόνο καινούριο που ακούσαμε από τον κ. Μητσοτάκη είναι ότι δίνει μάχη κατά των πολυεθνικών κολοσσών! Ποιος; Ο κ. Μητσοτάκης! Εντάξει, κάπου έλεος! Έχει και η κοροϊδία τα όριά της!» ανέφερε ο Αλέξης Χαρίτσης ξεκινώντας την ομιλία του.

Αναφέρθηκε στο Παλαιστινιακό λέγοντας: «Δεν φοβόμαστε να σταθούμε στο πλάι του διωκόμενου παλαιστινιακού λαού, που κινδυνεύει με αφανισμό από το καθεστώς Νετανιάχου. Δεν φοβόμαστε να σταθούμε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Η κυβέρνηση της ΝΔ παίζει τον ρόλο του χρήσιμου συμμάχου». Ακολούθως απευθύνθηκε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ λέγοντας: «Αλήθεια, συνάδελφοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εσείς πιστεύετε ότι στην Παλαιστίνη είναι σε εξέλιξη γενοκτονία; Γιατί ο πρόεδρός σας δεν το έχει εκστομίσει ακόμα» και προσέθεσε: «Η Νέα Αριστερά έχει κάνει μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση ώστε η χώρα να μπει στην σωστή πλευρά της ιστορίας, αναγνωρίζοντας το παλαιστινιακό κράτος. Οφείλετε κύριε Φάμελλε και κύριε Ανδρουλάκη να τοποθετηθείτε».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ακολουθεί μια καταστροφική εξωτερική πολιτική». «Μετατρέπετε τα Βαλκάνια ξανά σε πυρτιδαποθήκη» είπε και σημείωσε: «Χαϊδεύετε τα αυτιά των ακροδεξιών εντός και εκτός του κόμματός σας και να ψαρεύετε ψήφους στα θολά νερά του ακροδεξιού ακροατηρίου. Λειτουργήσατε, ουσιαστικά, ως χορηγός των εθνικιστών της Βόρειας Μακεδονίας. Του VMRO. Τα ίδια κάνετε και με την Αλβανία. Με την περίπτωση Μπελέρη, που τον βάλατε σε περίοπτη θέση στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματός σας, επιλέξατε να κάνετε το πρόβλημα αυτό, πρόβλημα μεταξύ των δύο χωρών. Και για να μην ξεχνιόμαστε, μιλάμε για έναν άνθρωπο που έχει καταδικαστεί από ελληνικό δικαστήριο για τη μεταφορά εκρηκτικών με στόχο τη δολιοφθορά».

Ακολούθως αναφέρθηκε στο κύριο θέμα “την ακρίβεια και το διαθέσιμο εισόδημα” λέγοντας: «Ποια είναι εδώ η κυρίαρχη αφήγηση της κυβέρνησης; Ότι η ακρίβεια είναι πρόβλημα διεθνές. Δεν φταίει η κυβέρνηση. Ενώ όμως στην Ευρώπη ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται, στην Ελλάδα, σε κρίσιμους τομείς, και ειδικά στα τρόφιμα, ο πληθωρισμός τρέχει με τις διπλάσιες τιμές απ’ ό,τι στην Ευρώπη».

Ο κ. Χαρίτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συντηρεί την ακρίβεια γιατί μεταφράζεται σε περισσότερα έσοδα για το κράτος, ειδικά από τον ΦΠΑ στην κατανάλωση και προσέθεσε: «Η υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων την περίοδο 2021-2024 οφείλεται κυρίως στον πληθωρισμό. Από τα 15 δισ. αύξησης των φορολογικών εσόδων τα τελευταία χρόνια, τα 7 δισ. είναι από τον ΦΠΑ. Ο πληθωρισμός της απληστίας, κακά τα ψέματα, είναι ένας μηχανισμός αναδιανομής. Βίαιος και άδικος. Αναδιανομής από κάτω προς τα πάνω».

Επικέντρωσε τα πυρά του στον πρωθυπουργό λέγοντας: «Σας αξίζουν συγχαρητήρια κ. Μητσοτάκη. Στα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης κανένας άλλος πρωθυπουργός δεν ακολούθησε μια τόσο ακραία ταξική και κοινωνικά άδικη πολιτική. Κανένας άλλος πρωθυπουργός δεν ευνόησε σε τέτοιο βαθμό τους πλούσιους σε βάρος των φτωχών. Με 7 στα 10 νοικοκυριά να δηλώνουν ότι μειώθηκε το εισόδημά τους. Θυμάστε παλιά που μιλούσαμε για την κοινωνία των δύο τρίτων; Πλέον, με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, μιλάμε για την κοινωνία του ενός τρίτου! Αυτό είναι το οικονομικό θαύμα για το οποίο επαίρεστε κ. Μητσοτάκη!».

Αναφέρθηκε και στην επιστολή του πρωθυπουργού στην απερχόμενη Πρόεδρο της Κομισιόν: «Ειλικρινά, έχετε την εντύπωση ότι απευθύνεστε σε ανόητους; Πετάτε μια καθαρά προεκλογική φούσκα στο τραπέζι για να κοροϊδέψετε τον κόσμο ότι κάτι κάνετε για την ακρίβεια, επιμένοντας ταυτόχρονα στο σενάριο ότι αυτή η κυβέρνηση δε φταίει για τίποτα; Σταματήστε επιτέλους τα παιχνίδια» σημείωσε.

Ακολούθως ανέπτυξε τις προτάσεις της Νέας Αριστεράς: «Αν θέλετε να είστε αποτελεσματικοί έχετε διαθέσιμα εργαλεία. Μειώστε τους έμμεσους φόρους για να αποτραπεί το προφανές: η ασύμμετρη επιβάρυνση των κατώτερων στρωμάτων από την πληθωριστική κρίση» είπε και προσέθεσε:

«Γιατί δεν επιβάλετε πλαφόν σε όλα τα προϊόντα, και είναι πάρα πολλά αυτά, στα οποία εντοπίζονται σήμερα ακραίες αποκλίσεις στις τιμές ανάμεσα στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες τις Ευρώπης; Άρα, κ. Μητσοτάκη, η επιστολή σας στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι προεκλογικό πυροτέχνημα. Το πρόβλημα δεν είναι ευρωπαϊκό. Η ακρίβεια έχει την υπογραφή Μητσοτάκη. Γιατί λειτουργείτε ως υπάλληλος των πολυεθνικών και υπερασπιστής των συμφερόντων των super markets. Η πραγματικότητα, κύριε Μητσοτάκη, είναι μία: η διακυβέρνησή σας έχει σηματοδοτήσει τη βίαιη συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών. Η αύξηση του κατώτατου μισθού αφορά μόνο το 15% των εργαζομένων. Όσο καθυστερείτε να ενσωματώσετε την ευρωπαϊκή Οδηγία -που ακόμα … ετοιμάζεται- για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τόσο θα μένουν απροστάτευτοι οι εργαζόμενοι».

Απάντησε όμως και στα επιχειρήματα του πρωθυπουργού για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας: «Το πρώτο τρίμηνο του 2024, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 255,3 εκατ. ευρώ σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2023, ξεπερνώντας τα 4,2 δισ. ευρώ. Τα ίδια ανησυχητικά δεδομένα διαπιστώνουμε και αν δούμε και την εξέλιξη των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων, που μόνο το 2023 κάνουν “βουτιά” κατά 38,7% και κλαδικά συγκεντρώνονται κατά το ήμισυ στον κατασκευαστικό κλάδο και στην κτηματομεσιτική αγορά και δευτερευόντως στον τουρισμό, τις υπηρεσίες και το λιανεμπόριο».

Έστρεψε όμως τα πυρά του και κατά του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας: «Τι κάνει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το φορολογικό; Μια αντιπολίτευση που ενσωματώνει την κυρίαρχη λογική του νεοφιλελευθερισμού για τη φορολογία είναι μέρος του προβλήματος, όχι μέρος της λύσης».

Γενικεύοντας αναφέρθηκε στις ευρωεκλογές:

«Η Δεξιά στην Ευρώπη και την Ελλάδα είναι αδύνατον να διαχειριστεί την κρίση της Ευρώπης γιατί η ίδια την δημιούργησε. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα κάνουν ό,τι μπορούν για να ψαλιδίσουν τα όνειρα και τις προσδοκίες των πολιτών. Κάνουν ό,τι μπορούν για να “μικρύνουν” τη ζωή τους- να τους πείσουν ότι δεν αξίζουν κάτι καλύτερο.

Εμείς, τους λέμε το αντίθετο. Λέμε στους πολίτες ότι έχουν κάθε δικαίωμα να μη συμβιβαστούν με τα λίγα που τους αφήνουν. Αξίζουν περισσότερα, δικαιούνται περισσότερα. Δικαιούνται και αξίζουν πιο υψηλούς μισθούς και πιο χαμηλές τιμές. Δικαιούνται και αξίζουν ποιοτική και δωρεάν δημόσια υγεία και παιδεία, αξιοπρεπή στέγη, ανθρώπινη καθημερινότητα, δικαιώματα για όλες και όλους. Δικαιούνται και αξίζουν ειρήνη και δικαιοσύνη.

Στις 9 Ιούνη οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να πουν και στην κάλπη ότι αξίζουν και δικαιούνται περισσότερα, αποδοκιμάζοντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η εναλλακτική στον Μητσοτάκη όμως δεν θα έρθει από όσους επιχειρούν να προσεγγίσουν το πρόγραμμα της Δεξιάς. Δεν θα υπάρξει προοδευτική εναλλακτική μέσα από το lifestyle και την αναπαλαίωση του παρελθόντος. Εναλλακτική στη Δεξιά μπορεί να υπάρξει μόνο μέσα από μια σαφή προγραμματική πρόταση που θα προωθεί την αναδιανομή του κοινωνικού εισοδήματος προς όφελος της πλειονότητας. Εναλλακτική στη Δεξιά θα υπάρξει μόνο με ισχυρή Αριστερά.

Με το ψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς οι πολίτες μπορούν να κάνουν τα “θέλω” τους να ακουστούν. Να δώσουν δύναμη στην Αριστερά. Να κάνουν το πρώτο βήμα για τη συγκρότηση της εναλλακτικής λύσης απέναντι στη Δεξιά. Στις 9 Ιουνίου οι πολίτες μπορούν να δώσουν φωνή στο δίκιο τους, ψηφίζοντας Νέα Αριστερά».

Δ. Νατσιός: Η κυβέρνηση προκάλεσε την ακρίβεια

Με αναφορά στην επιστολή που απέστειλε πρόσφατα στην πρόεδρο της Κομισιόν ο πρωθυπουργός για την αντιμετώπιση των φαινομένων αισχροκέρδειας πολυεθνικών εταιρειών, ξεκίνησε την ομιλία του στην Ολομέλεια κατά την προ ημερησίας συζήτηση για την Αντιμετώπιση της Ακρίβειας, ο πρόεδρος της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός.

«Δεκαπέντε μέρες πριν από τις εκλογές και με το βλέμμα στις δημοσκοπήσεις, τώρα σας έπιασε ο πόνος για την ακρίβεια στα ράφια και διαμαρτυρηθήκατε και γραπτώς. Αν σας ενδιέφερε πράγματι να πολεμήσετε την ακρίβεια, αντί να κάνετε τουρισμό στα σούπερ μάρκετ, θα είχατε εξοπλίσει με προσωπικό και αρμοδιότητες την Επιτροπή Ανταγωνισμού για να κάνει σωστά τη δουλειά της» είπε ο πρόεδρος της Νίκης και προσέθεσε.

«Είναι κοινό μυστικό ότι οκτώ στους δέκα κωδικούς στα σούπερ μάρκετ είναι προϊόντα εισαγωγής καθώς το εμπορικό μας ισοζύγιο έχει καταρρεύσει. Είναι κοινό μυστικό ότι οι Έλληνες καταναλωτές με τις φουσκωμένες τιμές που πληρώνουν την αγορά ξένων προϊόντων επιδοτούν στην πραγματικότητα τις μειωμένες τιμές που απολαμβάνουν για τα ίδια προϊόντα οι Ευρωπαίοι καταναλωτές».

Ο κ. Νατσιός υποστήριξε επίσης πως «η ακρίβεια δεν είναι μόνο εισαγόμενη, είναι και ελληνική». «Την αφήσατε να εξελιχθεί εν γνώση σας μέσα στην πανδημία. Ο συγχρωτισμός απαγορευόταν παντού αλλά τα σούπερ μάρκετ ήταν ανοιχτά μέρα νύχτα. Και μολονότι κατέγραψαν τεράστια κέρδη αυτή την περίοδο με εξαίρεση ολίγα, δεν επέστρεψαν τίποτα στον ελληνικό λαό από αυτή τους την κερδοφορία» σημείωσε.

Συνεχίζοντας υποστήριξε πως «ακρίβεια είναι και τα πανάκριβα ενοίκια που αναγκάζουν τους νέους μας σε υποχρεωτικές συγκατοικήσεις λες και είναι ακόμα και στα 40 τους φοιτητές», και κατέληξε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό:

«Εσείς την προκαλέσατε αυτή την ακρίβεια, με τις χρυσές βίζες νομιμοποιείτε το μαύρο χρήμα των αλλοδαπών όλου του κόσμου που εκτοξεύουν τις τιμές των ακινήτων σε ύψη ρεκόρ, άρα και των ενοικίων και θάβετε τα όνειρα χιλιάδων νέων στην αξιοπρεπή στέγη.

Υποψιάζεστε τον πόνο των άλλων αλλά δεν αντιλαμβάνεστε τον πόνο των άλλων. Γιατί απλούστατα η ζωή δεν σας έφερε ποτέ μπροστά στα διλήμματα που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια Έλληνες κάθε πρωί».

Β. Στίγκας: Τα μνημόνια που ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, ήταν η αρχή του κακού για όλους τους Έλληνες

Έντονη κριτική σε Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, άσκησε ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών», Βασίλης Στίγκας, στην ομιλία του κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια.

«Σήμερα μας καλεί εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ για να συζητήσουμε δήθεν το θέμα της ακρίβειας που ταλανίζει τον ελληνικό λαό. Θεωρώ ότι είναι οξύμωρο κάποιοι σήμερα να λένε ότι νοιάζονται για τον ελληνικό λαό, που είναι όμως οι ίδιοι που προκάλεσαν αυτή την καταστροφή και τον όλεθρο στη χώρα και στον λαό, όλοι αυτοί που ψήφισαν και με τα δύο χέρια όλα τα μνημόνια. Γιατί τα μνημόνια που ψήφισαν και τα τρία κόμματα ήταν η αρχή του κακού για όλους τους Ελληνες», υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο κ.Στίγκας, ενώ αμέσως μετά αναφερόμενος ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε: «Και έρχεται τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, για να εισπράξει λίγες ψήφους παραπάνω και να κάνει συζήτηση για την ακρίβεια. Είναι σκέτη κοροϊδία να μιλάει για την ακρίβεια ένα κόμμα που δεν έχει καμία όσμωση με τον λαό και καμία ενσυναίσθηση για να καταλάβει τον πόνο του άλλου».

Ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών» ισχυρίστηκε στη συνέχεια: «Είσαστε όλοι βουτηγμένοι μέχρι τον λαιμό στη διαφθορά και στην εξαπάτηση, ενώ το τελευταίο που σας νοιάζει είναι η ακρίβεια και εάν μπορεί ο ελληνικός λαός να ζήσει με αξιοπρέπεια. Νοιάζεται, λέει, για την ακρίβεια ένα κόμμα που ο αρχηγός του αγοράζει σπίτι 1,5 εκατ. ευρώ, έχει εξοχικό στην Αμερική πολλών εκατομμυρίων ευρώ, μαζί βεβαίως με γαριδάδικα ή όπως αλλιώς τα λένε τα καΐκια του. Είναι πάμπλουτος, όπως και άλλοι στο Κοινοβούλιο. Φυσικά συμμέτοχοι στο έγκλημα είσαστε όλοι σας».

Αναφερόμενος στον πρωθυπουργό, υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο κ. Στίγκας:

«Ο πρωθυπουργός είπε τα γνωστά ψέματα ότι για την ακρίβεια φταίει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Όσον αφορά στα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα, είναι 50% πιο ακριβά από την Ευρώπη. Οι αριθμοί ευημερούν, οι πολίτες πένονται», είπε, ενώ προσέθεσε:

«Η μόνη αλήθεια, που δεν την λέει κανένας από τα τρία κόμματα, Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, είναι ότι όλοι τους έχουν συμμετοχή στο έγκλημα. Με κροκοδείλια δάκρυα τώρα, πριν από τις εκλογές, προσπαθούν να ξεγελάσουν όσους περισσότερους μπορούν. Οι “ Σπαρτιάτες”, δεν θα γίνουμε ποτέ συμμέτοχοι στο έγκλημα και στο θέατρο του παραλόγου που, για μια φορά ακόμη, έχει στόχο να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου. Ελπίζουμε ο ελληνικός λαός να καταλάβει επιτέλους τον βρώμικο ρόλο σας και να σας μαυρίσει όλους στις ευρωεκλογές».

Τέλος, ο κ. Στίγκας σημείωσε για τους «Σπαρτιάτες»: «Εμείς, που προερχόμαστε από την κοινωνία, δεν έχουμε μόνο καταγγελτικό λόγο. Έχουμε και ουσιαστικές προτάσεις που μπορούν να βοηθήσουν και να ανακουφίσουν την ελληνική κοινωνία και τα λαϊκά στρώματα. Αλλά όχι σήμερα, όχι τώρα, λίγο πριν από τις εκλογές, σε ένα προεκλογικό περιβάλλον γεμάτο ψέματα και υποκρισία. Αυτοί είσαστε κύριοι. Περαστικά σας».

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Οι πολίτες υποφέρουν γιατί απέτυχε η πολιτική Μητσοτάκη

«Η ακρίβεια έχει άμεση σχέση με τη φορολόγηση που τους επιφυλάσσει η κυβέρνηση», υπογράμμισε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, στην συζήτηση που εξελίσσεται από το πρωί στη Βουλή.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κάλεσε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να αναλογιστούν το κόστος ζωής σήμερα, για οικογένειες, φοιτητές, εργαζόμενους.

«Κύριε Μητσοτάκη, είναι δυνατόν να λέτε στην ελληνική Βουλή και στην Κοινοβουλευτική σας Ομάδα, αλλά κυρίως στον εαυτό σας και στη συνείδησή σας, είναι δυνατόν να λέτε ότι δεν είναι η Ελλάδα πρωταθλήτρια στην ακρίβεια; Και αυτό σας καθησυχάζει; Αυτό που απασχολεί είναι αν μπορούν οι άνθρωποι να ζήσουν, αυτό που απασχολεί είναι αν μπορούν οι γονείς να πάρουν τα αναγκαία τρόφιμα για τα παιδιά τους, και σας διαβεβαιώ ότι υπάρχουν πάρα πολλές οικογένειες που στενάζουν. Εκείνο που απασχολεί είναι αν οι φοιτητές μπορούν να υποστηρίξουν τις σπουδές τους μακριά από το σπίτι τους, και σας πληροφορώ ότι πάρα πολλοί φοιτητές δυσκολεύονται, ακόμη και εργαζόμενοι, εκείνο που απασχολεί είναι αν οι εκπαιδευτικοί μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος της υπηρεσίας τους, αν υπάρχουν οικογένειες που βρίσκονται αντιμέτωπες με βροχή κατασχέσεων για ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς», είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας και επισήμανε ότι σήμερα δεν υπάρχει οικογένεια που ένα μέλος της να μην αγωνιά αν θα χάσει το σπίτι του από την τράπεζα.

«Δεν μπορεί ο μέσος πολίτης να ανταποκριθεί στο κόστος ζωής και αυτό συμβαίνει διότι η οικονομική σας πολιτική έχει αποτύχει κύριε Μητσοτάκη», είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας και πρόσθεσε ότι η οικονομική πολιτική που έχει χαράξει η κυβέρνηση δεν λαμβάνει υπόψη της τους πολίτες.

«Θεωρείτε ότι μπορούν οι εποχικοί πυροσβέστες να ζουν με 800 ευρώ για έξι μήνες, με 400 ευρώ για τρεις μήνες και με μηδέν ευρώ για άλλους τρεις μήνες; Αυτή τη μοίρα τους έχετε επιφυλάξει. Την ίδια ώρα που λέτε και διαφημίζετε ότι πάνω από 2 δισ. θα διαθέσετε για την πολιτική προστασία. Σε ποιον; Που τα διαθέτετε;», είπε η κ. Κωνσταντοπούλου και πρόσθεσε ότι το κόμμα της είναι εκείνο που τον Δεκέμβριο του 2023 κατέθεσε πρόταση νόμου για τον 13ο και τον 14ο μισθό.

Την ίδια ώρα δε που η κυβέρνηση αρνείται να διαθέσει 2,1 δισ. ευρώ για τους δημοσίους υπαλλήλους (εκπαιδευτικούς, νοσηλευτές, αστυνομικούς, πυροσβέστες, υπαλλήλους), σημείωσε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, είναι η ίδια κυβέρνηση που ερευνάται για τη χρήση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και για ποσά πολύ πιο υψηλά από τα 2,1 δισ. ευρώ.

«Το μόνο που σας ενδιαφέρει, κύριε Μητσοτάκη, είναι να εξασφαλίσετε κονδύλια τα οποία θα διαθέσετε σε ημετέρους και σε ημέτερες επιχειρήσεις, ακόμα και αν αυτά δεν έχουν κανένα αντίκρισμα στη ζωή των πολιτών», είπε η κ. Κωνσταντοπούλου και αναφέρθηκε στο προηγούμενο με τις συμβάσεις για το σιδηρόδρομο και τη σύμβαση 717.

Αναφερόμενη στην επιστολή του πρωθυπουργού στην κ. Φον Ντερ Λάιεν, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας είπε, απευθυνόμενη στον κ. Μητσοτάκη: «Είναι μια πολιτική σας εταίρος, συνεργάτης σε προεκλογική περίοδο, μαζί σας αυτή την εποχή, και ειλικρινά εντυπωσιάζομαι που αυτό το οποίο είχατε να κάνετε σε σχέση με την ακρίβεια, ήταν να πείτε στην κ. Φον Ντερ Λάιεν να πάρει μέτρα εκείνη για την ακρίβεια. Αποδίδετε την ακρίβεια μόνο στην αισχροκέρδεια και στα τεχνάσματα των πολυεθνικών. Όμως η ακρίβεια και αυτό που αισθάνεται ο πολίτης έχει άμεση σχέση με τη φορολόγηση την οποία εσείς επιφυλάσσετε στους πολίτες, με το κοινωνιοκτόνο φορολογικό νομοσχέδιο που φέρατε, εξουθενώνοντας ελεύθερους επαγγελματίες, εμπόρους, αυτοαπασχολούμενους, τους οποίους παρουσιάζετε όλους ως κλέφτες, αν και εσείς ελέγχεστε για οικονομικά αδικήματα».

Τα Τέμπη

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης της, η Ζωή Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε και στην ποινική δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή για τα Τέμπη και τον ρόλο της δικαιοσύνης.

«Η δικογραφία που αφορά ποινικές ευθύνες της κυβέρνησής σας, θα έπρεπε να αφορά και εσάς, διότι αφορά πολύ σοβαρά ζητήματα που γίνανε με εντολή και συμμετοχή σας. Αυτή η δικογραφία βρίσκεται στα χέρια του προέδρου της Βουλής, ο οποίος δεν χορηγεί αντίγραφα στους βουλευτές, παρά μόνο προσπαθούμε φωτογραφίζοντας τα αντίγραφα, να αναφερθούμε στο περιεχόμενο της. Μια δικογραφία από τις 25 Απριλίου, έκανε 29 μέρες να φτάσει στη Βουλή, διότι κάποιοι δεν την αξιολογούσαν και απλώς την κρατούσαν. Και οι δικοί σας υπουργοί απλώς την κρατούσαν μέχρι να κλείσει η Βουλή. Τα έχουμε ξαναδεί αυτά», είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας και πρόσθεσε: «Σας καλώ να μην κλείσετε τη Βουλή και με δεδομένο ότι διαβιβάστηκε χθες αυτή η τόσο σοβαρή δικογραφία, να συμφωνήσουμε όλοι ότι συντρέχει λόγος η Βουλή να συνεχίσει να λειτουργεί, διότι δεν είναι δυνατόν με αυτή τη δικογραφία, στο γραφείο του προέδρου της Βουλής, η Βουλή να μην συνεδριάζει. Αυτό είναι πράξη διαφάνειας, αυτό είναι πράξη παρρησίας, αυτό είναι πράξη πραγματικής διαθεσιμότητας, για τον έλεγχο. Σας καλεί η κ. Καρυστιανού, με επιστολή της, και καλεί και την πρόεδρο της Δημοκρατίας, να λάβετε θέση και να αναλάβετε ευθύνες. Θα το κάνετε;»

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Μια φράση του πρωθυπουργού για την παραμονή της κυβέρνησης έως το 2027, ήταν η αφορμή για την επίθεση που εξαπέλυσε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας και στο πρόσωπο της Προέδρου της Δημοκρατίας. «Μας είπατε ότι θα είστε κυβέρνηση μέχρι το 2027. Έχετε προεξοφλήσει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας για το 2025. Συμφωνείτε όλοι, με κάποιο άλλο κόμμα και εμείς δεν το ξέρουμε; Γιατί εμείς ούτε στην εκλογή της κ. Σακελλαροπούλου πρόκειται να συναινέσουμε. Πρόκειται για πρόσωπο που διαπραγματεύτηκε την πολιτική της προαγωγή, κάνοντας χάρες, από τη θέση της προέδρου του ΣτΕ. Πρόκειται για πρόσωπο παντελώς ακατάλληλο να ασκεί τα χρέη της Προέδρου της Δημοκρατίας. Πρόκειται για πρόσωπο, εξάλλου, που κάνει αυτή τη στιγμή προεκλογική εκστρατεία για την κυβέρνησή σας. Και περιοδεύει, όπου δεν προλαβαίνετε να περιοδεύσετε εσείς», είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

 

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!

Related posts

Περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας – Κατάρ

Peristeri News

Συρεγγέλα στο Περιστέρι: Στις 9 Ιουνίου η Δυτική Αθήνα στέλνει ηχηρό μήνυμα στήριξης της ΝΔ

Peristeri News

Δ. Μιχαηλίδου: Όλοι οι συμπολίτες μας με οφειλές έως 30.000 ευρώ μπορούν πλέον να λάβουν σύνταξη

Peristeri News

Leave a Comment