Viber
PeristeriNews.gr
Διεθνή

Συνεχίζεται ο κατήφορος για την τουρκική λίρα

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Peristerinews.gr on Google ↗

Τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες από τον περασμένο Ιούλιο ετοιμάζεται να καταγράψει το τουρκικό νόμισμα, παρά τις επίμονες προσπάθειες στήριξης από την κεντρική τράπεζα της χώρας.

Η λίρα, αυτή τη στιγμή (11.44), διολισθαίνει κατά 1,36% στις 3,8112 λίρες/δολάριο και κατά 1,61% στις 4,0564 λίρες/ευρώ, δίνοντας συνέχεια στο πτωτικό σερί των τελευταίων ημερών.

Από την αρχή του έτους, το τουρκικό νόμισμα έχει απωλέσει το 10% της αξίας του έναντι του δολαρίου, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των κυριότερων νομισμάτων του πλανήτη.

Η περιδίνηση του νομίσματος της γειτονικής χώρας, εδράζεται κυρίως, στην πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα, αλλά και στις γεωπολιτικές προκλήσεις της Τουρκίας.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι από τις 15 Ιουλίου, ημέρα εκδήλωσης του αποτυχημένου πραξικοπήματος, η λίρα έχει απωλέσει το 25% της αξίας της.

Σημαίνοντα ρόλο διαδραματίζει βέβαια, και η σταδιακή ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve, εξέλιξη η οποία επηρεάζει το σύνολο των νομισμάτων των αναπτυσσόμενων και αναδυόμενων οικονομιών.

Οι αναλυτές εκτιμούν πως η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να αναλάβει «σκληρότερες» αποφάσεις, προκειμένου να αποτρέψει την περαιτέρω αποδυνάμωση του νομίσματος, και ζητούν τη «γενναία» αύξηση των επιτοκίων.

Ωστόσο, ο Ερντογάν αντιτίθεται σ’ αυτή την κίνηση, αξιώνοντας χαμηλότερα επιτόκια, προκειμένου να τονωθεί η ασθμαίνουσα τουρκική οικονομία.


Κάντε εγγραφή στο κανάλι του PeristeriNews.gr στο Viber ή επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας εδώ





Related posts

Η κλιμάκωση των Χούθι ανησυχεί και την Κίνα

Peristerinews.gr Newsroom

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Αυστηροί περιορισμοί στην πρόσβαση των παιδιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Peristerinews.gr Newsroom

Ιαπωνία: Πάνω από 100.000 οι αιωνόβιοι για πρώτη φορά

Peristerinews.gr Newsroom

Leave a Comment