PeristeriNews.gr
Οικονομία

Συμφωνία για τις ρυθμίσεις δανείων


Τη συμφωνία τους όσον αφορά στις ρυθμίσεις που προωθεί το Υπουργείο Ανάπτυξης για τα δάνεια των νοικοκυριών δήλωσαν την Τετάρτη οι εκπρόσωποι της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, οι οποίοι συναντήθηκαν με την ηγεσία του υπουργείου.

Τη συμφωνία τους όσον αφορά στις ρυθμίσεις που προωθεί το Υπουργείο Ανάπτυξης για τα δάνεια των νοικοκυριών δήλωσαν την Τετάρτη οι εκπρόσωποι της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, οι οποίοι συναντήθηκαν με την ηγεσία του υπουργείου.

Τη συνάντηση μονοπώλησε το θέμα των δανείων, καθώς οι τελικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην τρόικα, στην Τράπεζα της Ελλάδος και στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών βρίσκονται σε ευαίσθητο σημείο.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», αυτό που αναζητείται είναι μια φόρμουλα, ώστε οι ρυθμίσεις που προωθούνται να μην έχουν επίπτωση στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και παράλληλα να μην υπάρξει επιπλέον χρηματοδότηση πέραν των κονδυλίων της επανακεφαλαιοποίησης, προκειμένου η τρόικα να δώσει το «πράσινο φως».

Στόχος της ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης είναι να πετύχει σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών να διευκολυνθούν οι διαπραγματεύσεις που γίνονται με την τρόικα και το νομοσχέδιο να φθάσει στη Βουλή εντός του Μαρτίου χωρίς αλλαγές στις βασικές του κατευθύνσεις.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τρεις ενότητες που αφορούν: στις αλλαγές στον «Τειρεσία» με την αντικατάστασή του από ένα σύστημα «βαθμολόγησης» των συναλλασσομένων με τις τράπεζες, στις ρυθμίσεις για τα ενυπόθηκα δάνεια των νοικοκυριών, καθώς και σε αλλαγές στον νόμο Κατσέλη και συγκεκριμένα στο καθεστώς που διέπει τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Όσον αφορά στις ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση της αποπληρωμής των στεγαστικών και ενυπόθηκων καταναλωτικών δανείων, προβλέπεται τετραετής περίοδος χάριτος και επιτόκιο 1,5% – θα μπορούν να υπαχθούν μισθωτοί, εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας (δελτίο παροχής υπηρεσιών) και συνταξιούχοι που έχουν οικογενειακό ετήσιο εισόδημα έως 25.000 ευρώ και έχουν υποστεί από την 1η Ιανουαρίου 2010 μείωση των εισοδημάτων τους κατά 35%.

Η αντικειμενική αξία του ακινήτου δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 180.000 ευρώ. Στο διάστημα της τετραετίας οι δανειολήπτες θα πληρώνουν μόνο τους τόκους των δανείων, ενώ η δόση δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 30% των εισοδημάτων τους. Ωστόσο, αν το ποσό της τοκοπληρωμής υπερβαίνει το 30% του φορολογητέου εισοδήματος, η μηνιαία καταβολή θα περιορίζεται στο ύψος του 30%.

Επίσης, πρόβλεψη υπάρχει και για τη διευκόλυνση ανέργων, πολυτέκνων και χρονίως πασχόντων, ώστε να μπορούν να υπαχθούν και δανειολήπτες χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Για τους ανέργους θα δίνεται περίοδος χάριτος τεσσάρων ετών, στη διάρκεια των οποίων οι δανειολήπτες δεν θα πληρώνουν καθόλου δόση.

Στην περίπτωση των πολυτέκνων η αντικειμενική αξία του ακινήτου θα φθάνει τα 200.000 ευρώ. Και σε αυτήν την περίπτωση η συμβατική διάρκεια του δανείου παρατείνεται ισόχρονα με την περίοδο χάριτος και η εξόφλησή του μετά το πέρας αυτής συνεχίζεται με τους όρους της αρχικής σύμβασης.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

32,7 εκατ. τουρίστες ήρθαν στην Ελλάδα το 2023

Peristeri News

Η συντονισμένη επιχείρηση της ΑΑΔΕ ανήμερα του Αγ. Βαλεντίνου

Peristeri News

Τα τσουχτερά πρόστιμα αν δεν διασυνδεθούν έγκαιρα ταμειακές με POS

Peristeri News

Leave a Comment