PeristeriNews.gr
Οικονομία

Συμφωνία για δόση, αξιολόγηση και χρέος στο Eurogroup


Σε συμφωνία επί της αρχής για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και το ύψος της επόμενης δόσης κατέληξε το Eurogroup, που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 3 το πρωί μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση 11 ωρών.

Ο πρόεδρος του, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε ότι “έχουμε πλήρη συμφωνία για την Ελλάδα”. Και ανακοίνωσε την τμηματική εκταμίευση των 10,3 δισ. ευρώ, αρχής γενομένης από τον Ιούνιο οπότε θα δοθούν στη χώρα μας 7,5 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 2,8 δισ. το Σεπτέμβριο.

Το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους παραπέμπεται μετά το 2018, με τον Ντάισελμπλουμ να σημειώνει ότι υπήρχε συμφωνία στα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα, αλλά και σε ένα μακροπρόθεσμο μηχανισμό.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξέφρασε την πρόθεσή του να συμμετάσχει στο πρόγραμμα πριν από το τέλος του χρόνου. Και πρόσθεσε ότι “δύο βήματα θα προηγηθούν: Μια νέα ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους και η αξιολόγηση των μέτρων για το χρέος που αποφασίστηκαν σήμερα”.

“Είμαστε αισιόδοξοι σε όσα συμφωνήσαμε. Σε κάποια από τα μέτρα δεν έχει οριστεί σαφώς το μέγεθος και το εύρος, αλλά ήμαστε αισιόδοξοι”, συμπλήρωσε.

Jeroen-Dijsselbloem_daiselbloom

Ερωτηθείς εάν η ελάφρυνση του χρέους, που αποφασίστηκε για μετά το θέρος του 2018, σχετίζεται με τις γερμανικές εκλογές, είπε: “Ανεξάρτητα από τις εκλογές, το ελληνικό πρόγραμμα τελειώνει τον Ιούλιο του 2018. Οπότε, αν ολοκληρωθεί, θα φτιάξουμε μία νέα ανάλυση βιωσιμότητας χρέους. Ουσιαστικά αποφασίσαμε αυτό που λέγαμε από το 2012, ότι αν οι Έλληνες εφαρμόσουν το πρόγραμμα, θα κάνουμε περισσότερα”.

Και χαρακτήρισε φιλόδοξο το πακέτο μέτρων για το χρέος, σημειώνοντας “πριν από ένα μήνα ούτε που θα ονειρευόμουν ότι θα συμφωνούσαν σε αυτό οι υπουργοί. Εξάντλησαν το πολιτικό τους κεφάλαιο για να βάλουν αυτή τη συμφωνία στο τραπέζι”.

Αναφορικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα, είπε ότι συμφωνήθηκε 3,5% για το 2018, για να προσθέσει ότι “από εκεί και πέρα το βλέπουμε για τα επόμενα χρόνια”.

Τόσο ο Ντάισελμπλουμ όσο και ο επίτροπος Μοσκοβισί αναφέρθηκαν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους.

“Έχουμε μια καλή συμφωνία, που ανοίγει το δρόμο για χρηματοδότηση που χρειάζεται η Ελλάδα και σημαντικά μέτρα για το χρέος”, τόνισε ο Πιέρ Μοσκοβισί.

eurogroup-250516

Τόμσεν: Το ΔΝΤ θα συμμετέχει

Την ικανοποίηση του ΔΝΤ για το γεγονός ότι “πλέον όλοι αναγνωρίζουν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο”, εξέφρασε ο Πόουλ Τόμσεν, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου.

“Όλοι δέχονται πως η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους και πως δεν μπορεί να το καταστήσει βιώσιμο μόνο με τις δικές της προσπάθειες”, υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι το ΔΝΤ έδειξε “ευελιξία”.

Για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε τόνισε: “Πρόκειται για ένα σημαντικό πακέτο μέτρων και μιλούμε για κάποια λεπτά ζητήματα. Όλες οι πλευρές έπρεπε να συμβιβαστούν, αλλά θα μπουν σε γερά θεμέλια οι βάσεις οικονομικής εξυγίανσης”.

Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι “το Ταμείο θα συμμετέχει στο πρόγραμμα υπό την προϋπόθεση ότι τα μέτρα (σ.σ.: για την ελάφρυνση του χρέους) που θα ληφθούν θα είναι επαρκή για μας ώστε να συμπεράνουμε ότι το χρέος είναι βιώσιμο”.

“Θέλουμε να ποσοτικοποιήσουμε τις παραμέτρους για επιμήκυνση. Επί του παρόντος έχουμε μέτρα, αλλά όχι ποσοτικοποίηση. Έχουμε εγκρίνει ότι τα εμπροσθοβαρή μέτρα θα είναι στο τέλος του προγράμματος. Είναι ακριβώς αυτά που λέγαμε. Αν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις, θα υπάρχει μια βιωσιμότητα του χρέους”, επισήμανε.

Ερωτηθείς για τα μέτρα αυτά, είπε: “Τα μέτρα πρέπει να ποσοτικοποιηθούν. Και είπα πριν πάμε στο δικό μας Συμβούλιο θα πρέπει να δούμε ότι αυτά τα μέτρα ανήκουν σε ένα σύνολο που μπορεί να αποδώσει. Μέχρι το τέλος του προγράμματος η Ελλάδα θα πρέπει να μπορεί να σταθεί στα πόδια της. Δεν θα πάμε στο ΔΣ αν δεν είμαστε σίγουροι ότι έχουμε κάποια μεθοδολογία και ένα καλό πρόγραμμα”.

Poul-Mathias-Thomsen

Η συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup

Οι δηλώσεις Τσακαλώτου

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στο 10,4% η ανεργία τον Ιανουάριο

Peristeri News

Στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 2,6% στην Ευρωζώνη το Φεβρουάριο

Peristeri News

Μείωση τιμών σε επτά κατηγορίες προϊόντων – Οι αυξήσεις τον Ιανουάριο

Peristeri News

Leave a Comment