PeristeriNews.gr
Οικονομία

Συλλήψεις για τα μάτια του κόσμου!



Με το γνωστό ποδοσφαιρικό σύστημα 4-4-2 εξακολουθεί να λειτουργεί ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός, επιβεβαιώνοντας πως δεν έχει αναχαιτιστεί ούτε κατ’ ελάχιστον η διαφθορά που βασιλεύει μεταξύ των εφοριακών.

Με το γνωστό ποδοσφαιρικό σύστημα 4-4-2 εξακολουθεί να λειτουργεί ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός, επιβεβαιώνοντας πως δεν έχει αναχαιτιστεί ούτε κατ’ ελάχιστον η διαφθορά που βασιλεύει μεταξύ των εφοριακών.

Την ίδια ώρα, πηγαινοέρχονται στο Αυτόφωρο οι φοροφυγάδες επιχειρηματίες οι οποίοι συλλαμβάνονται. Από τους 17 φοροφυγάδες που συνελήφθησαν από το Σ.Δ.Ο.Ε. για συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές από Φ.Π.Α. ύψους 5,6 εκατ. ευρώ, στο ταμείο μπήκαν μόνο 50.000 ευρώ.

Η διαφθορά ζει και βασιλεύει

Συνολικά έσοδα 13 δισ. ευρώ, δηλαδή ποσοστό 5%-6% επί του Α.Ε.Π., χάνει κάθε χρόνο το κράτος από τη φοροδιαφυγή που οργιάζει στη χώρα μας, κατατάσσοντας την Ελλάδα στη θέση του πρωταθλητή ανάμεσα στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ.

Συγκλονιστικά στοιχεία για το ύψος της φοροδιαφυγής που πνίγει τα έσοδα του προϋπολογισμού ήρθαν χθες στο φως της δημοσιότητας, στη διάρκεια εκδήλωσης του ΕΛΙΑΜΕΠ, όπου ο πρώην γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών, Διομήδης Σπινέλλης, μίλησε για τη διαφθορά στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό και τον κανόνα του 4-4-2 (ή 40%-40%-20%), που – όπως είπε- αποτελεί κοινό μυστικό στον χώρο.

Το 40% αφορά στην έκπτωση επί του προστίμου που κάνει στον φορολογούμενο ο ελεγκτής, το άλλο 40% είναι το ποσό που «τσεπώνει» ο ελεγκτής και μόνο το 20% είναι το τελικό έσοδο που καταλήγει στα κρατικά ταμεία.

Εντύπωση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι τόσο νυν όσο και μέχρι πρότινος στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών παραδέχονται δημόσια το πόσο βαθιά διαβρωμένος είναι ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την αμέσως επόμενη αναφορά Σπινέλλη.

Οι καταγγελίες που ακούστηκαν στην εκδήλωση με τίτλο «Φοροδιαφυγή και Κοινωνική Δικαιοσύνη», την οποία διοργάνωσε το ΕΛΙΑΜΕΠ από κοινού με το ΙΟΒΕ, την Kantor και την Κίνηση Πολιτών, έχουν συνέχεια. Εκτός από τη διαφθορά, τα άλλα δύο προβλήματα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, όπως είπε ο κ. Σπινέλλης, είναι η αναποτελεσματικότητα και η κακοδιοίκηση.

Παράλληλα, ο πρώην γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων δήλωσε ότι, κατά τη διάρκεια της θητείας του, διαπίστωσε φαινόμενα «περιχαράκωσης αρμοδιοτήτων» μέσα στο Υπ. Οικονομικών, φέρνοντας ως παράδειγμα απόφαση που εκδόθηκε για συγκεκριμένο φορολογικό έλεγχο, αλλά που ήταν κατά τέτοιο τρόπο διατυπωμένη, ώστε οι ελεγκτές της ομάδας δράσης να μην μπορούν να ελέγξουν τον φορολογούμενο για άλλες παραβάσεις, παρά μόνο για όσα περιέγραφε η απόφαση.

Έτσι, ακόμη κι αν είχαν ενδείξεις για άλλα αδικήματα, π.χ. μη απόδοση Φ.Π.Α., η διατύπωση του κειμένου δεν τους επέτρεπε τον έλεγχο! Παρουσίασε επίσης στοιχεία από την εποχή της θητείας του στη Γ.Γ.Π.Σ. με εφορίες που είχαν κλείσει λιγότερο από το 6% των υποθέσεων που τους είχαν ανατεθεί και Δ.Ο.Υ. που χρειάζονται 20 μήνες για να κλείσουν μια υπόθεση.

Από την πλευρά του, ο κ. Λέκκας από το Σ.Δ.Ο.Ε. ανέφερε ότι ο νόμος για το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών ψηφίστηκε το 1995, αλλά εφαρμόστηκε μόλις το 2010, ότι το Κρανίδι είναι το Λιχτενστάιν της Ελλάδας, αφού σε μία Δ.Ο.Υ. με μόνο πέντε υπαλλήλους εδρεύουν 178 offshore, καθώς επίσης πως το φορολογικό μας σύστημα ευνοεί τη φοροδιαφυγή, διότι δεν είναι απλό, ούτε κατανοητό, εφαρμόσιμο και αποτελεσματικό.

Τους συλλαμβάνουν αλλά δεν εισπράττουν φράγκο

Η δυσπραγία και η κωλυσιεργία που επιδεικνύεται όσον αφορά στην είσπραξη των εσόδων είναι χαρακτηριστική. Τι κι αν καθημερινά συλλαμβάνονται φοροφυγάδες και μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου… Στη συνέχεια, οι χειροπέδες βγαίνουν και το ταμείον είναι μείον… αφού δεν εισπράττονται τα οφειλόμενα. Εκμεταλλευόμενοι τα «παραθυράκια» του νόμου, καταφέρνουν να διαφεύγουν επίσης χιλιάδες φοροφυγάδες.

Ο νέος νόμος διαχωρίζει τους δράστες της φοροδιαφυγής σε δύο κατηγορίες: Σε όσους οφείλουν Φ.Π.Α. άνω των 75.000 ευρώ και σε όσους αποδεδειγμένα χρωστούν στο Δημόσιο ποσά μεγαλύτερα από 150.000 ευρώ.

Και στις δύο περιπτώσεις, όπως έχει γνωμοδοτήσει και ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νίκος Παντελής, εφαρμόζεται η αυτόφωρη διαδικασία, παρά το γεγονός ότι πολλοί νομικοί έχουν διατυπώσει ενστάσεις για τη συνταγματικότητα και τη νομιμότητα του μέτρου.

Όπως διαπίστωσε το Υπουργείο Οικονομικών, από τους 17 φοροφυγάδες που συνελήφθησαν α
πό το Σ.Δ.Ο.Ε. για συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές από Φ.Π.Α. ύψους 5,6 εκατ. ευρώ, στο ταμείο απέδωσαν μόνο 50.000 ευρώ.

Το πρόβλημα επιτείνεται περαιτέρω, όταν προστεθούν και άλλες 32 συλλήψεις από την Οικονομική Αστυνομία για συνολικά χρέη 40 εκατ. ευρώ.

Επί της ουσίας, οι εισροές εσόδων δεν διαφοροποιούνται αισθητά, καθώς ακόμη και όσοι δήλωσαν πρόθεση ρύθμισης των οφειλών τους μένει να αποδειχθεί ότι θα τηρήσουν τον… λόγο τους. Κανένας άλλωστε από τους 49 συλληφθέντες δεν πέρασε περισσότερο από 48 ώρες στα κρατητήρια.

«Είναι πρόκληση. Εμείς τους πιάνουμε και οι δικαστές τούς αφήνουν ελεύθερους χωρίς να πληρώσουν ούτε 1 ευρώ», λέει στην εφημερίδα στέλεχος του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Δικαστικοί κύκλοι, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται με βάση τους ισχύοντες νόμους.

Έτσι, πρακτικά μπορεί οι χειροπέδες να πέφτουν βροχή το τελευταίο διάστημα, στα ταμεία όμως έσοδα δεν μπαίνουν και όσοι συλλαμβάνονται περνούν μία νύχτα στα κρατητήρια και την επομένη αφήνονται ελεύθεροι είτε με περιοριστικούς όρους -εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους κάθε 15 ημέρες-, είτε με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, είτε με εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης, είτε με ποινή φυλάκισης τριών ετών η οποία εκ του νόμου δεν εκτελείται καθώς προβλέπεται αναστολή.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!





Related posts

Στο 3,1% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο

Peristeri News

Άμεση η συμβολή του τουρισμού στην Ελλάδα

Peristeri News

Οι ημερομηνίες καταβολής στις συντάξεις Ιουνίου 2024

Peristeri News

Leave a Comment