PeristeriNews.gr
Περιφέρεια Αττικής

Σύγκρουση ΥΠΕΣ – περιφερειακής Αρχής για τις υπηρεσίες καθαριότητας στην Περιφέρεια Αττικής


Κόντρα ανάμεσα σε υπουργείο Εσωτερικών και Περιφέρεια Αττικής έχει προκαλέσει δημοσίευμα περί ανάθεσης σε ιδιωτική εταιρεία του καθαρισμού των κτηρίων της Περιφέρειας.

Κόντρα ανάμεσα σε υπουργείο Εσωτερικών και Περιφέρεια Αττικής έχει προκαλέσει δημοσίευμα περί ανάθεσης σε ιδιωτική εταιρεία του καθαρισμού των κτηρίων της Περιφέρειας, το οποίο η περιεφερειακή αρχή έχει διαψεύσει, ενώ με ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη ζητεί την άμεση πρόσληψη προσωπικού στους τομείς καθαριότητας, φύλαξης, προσωπικού υγείας, συντήρησης.

Αργύρης Ντινόπουλος: Έλλειψη σοβαρότητας

Ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος σε σημερινή του ανακοίνωση υποστηρίζει πως η Περιφέρεια Αττικής είχε ήδη κατακυρώσει, πριν το επίμαχο δημοσίευμα τον διαγωνισμό για τον καθαρισμό των κτηρίων της Περιφέρειας σε ιδιωτική εταιρεία και κατηγορεί τη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής για «έλλειψη σοβαρότητας».

Σύμφωνα με τον κ. Ντινόπουλο, η Περιφέρεια όψιμα -και μετά το δημοσίευμα για τις καθαρίστριες- διαπίστωσε ότι υπάρχουν «πιεστικές ανάγκες πρόσληψης προσωπικού καθαριότητας» και επίσης όψιμα αποφάσισε να καταθέσει το σχετικό αίτημα.

Πριν το δημοσίευμα είχε περίτρανα κατακυρώσει (και σωστά!) τον σχετικό διαγωνισμό των κτηρίων σε ιδιωτική εταιρεία, τώρα -πάλι μετά το δημοσίευμα- αποφάσισε ότι δεν θα προχωρήσει η συγκεκριμένη εργολαβία, αναφέρει ο υπουργός Εσωτερικών.

«Όλα αυτά στερούνται σοβαρότητας. Η διοίκηση της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας -των 2.400 εργαζομένων- δεν είναι επικοινωνιακή πρόβα, αλλά είναι σίγουρα πρόβα της διακυβέρνησης, όπως αυτήν την ονειρεύονται στον ΣΥΡΙΖΑ» προσθέτει.

«Δεν απαντά επί της ουσίας ο λαλίστατος στα τηλεπαράθυρα ΥΠΕΣ»

Η Περιφερειακή Αρχή απάντησε άμεσα στον κ. Ντινόπουλο, μέσω κύκλων της, πως «δυστυχώς για τη χώρα μας, σοβαρότητας στερείται ένας υπουργός που δεν απαντά επί της ουσίας».

Μεταξύ άλλων, οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο για έναν υπουργό «που, ενώ είναι λαλίστατος επί παντός επιστητού στα τηλεπαράθυρα όπου ξημεροβραδιάζεται, επιλέγει να μη δώσει καμία απάντηση επί του συγκεκριμένου αιτήματος της νέας Περιφερειακής Αρχής σχετικά με για την άμεση πρόσληψη προσωπικού στην Περιφέρεια, στους τομείς καθαριότητας, φύλαξης, προσωπικού υγείας, συντήρησης προκειμένου να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της».

Σημείωναν ακόμη πως η περιφερειακή Αρχη θα περιμένει μια σαφή απάντηση του υπουργού Εσωτερικών, «ειδάλλως είναι φανερό ότι τα λασπολογήματα συνιστούν την κυβερνητική γραμμή/πολιτική», ενώ κατηγορούσαν τον κ. Ντινόπουλο πως «σπεύδει να πάρει το μέρος συκοφαντικού λασπολογήματος», λειτουργώντας με μικροκομματικά κριτήρια.

Καταλήγοντας αναφέραν: «Πραγματικά δεν ξέρει κανείς τι είναι χειρότερο: μια ανίκανη κυβέρνηση ή μια κυβέρνηση που ξεδιάντροπα εμπαίζει τους πολίτες; Και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για κυβέρνηση που η ημερομηνία λήξεώς της έχει προ πολλού παρέλθει. Κυβέρνηση ακατάλληλη να προασπίσει το δημόσιο συμφέρον και τα συμφέροντα των πολιτών».

ΥΠΕΣ: Δεν υποβλήθηκε αίτημα για προσλήψεις

Ανταπαντώντας ο υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε πως η περιφερειάρχης Αττικής δεν έχει υποβάλει αίτημα για προσλήψεις.

«Ας ρωτήσει, επιτέλους, η περιφερειάρχης τις υπηρεσίες της το πολύ απλό: Πότε υπέβαλαν το όποιο αίτημα για προσλήψεις, στο Υπουργείο Εσωτερικών; Γιατί τέτοιο αίτημα δεν έφτασε ποτέ στο Υπουργείο Εσωτερικών» σημειώνει ο κ. Ντινόπουλος και προσθέτει: «Και εδώ -όπως και στις καθαρίστριες- έμεινε στα λόγια».

Κύκλοι της περιφερειακής Αρχής έδωσαν συνέχεια, ρωτώνττας: «Ο κ. Ντινόπουλος κάνει ότι δεν καταλαβαίνει ή τελικά δεν καταλαβαίνει; Στην ανακοίνωσή μας λέμε “καταθέτουμε αίτημα για άμεσες προσλήψεις τακτικού προσωπικού στην Περιφέρεια”. Καλείται λοιπόν να απαντήσει: συμφωνεί με την ανάγκη νέων προσλήψεων ή όχι;».

«Είναι προφανές ότι η προσπάθεια του υπουργού να συκοφαντήσει για άλλη μία φορά τη νέα Περιφερειακή Αρχή, τον έφερε μπροστά στην ωμή πραγματικότητα, που την αποφεύγει όπως ο διάβολος το λιβάνι γιατί και ο ίδιος έχει συνυπογράψει και ευθύνεται για τις απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων, για την ιδιωτικοποίηση δομών του δημόσιου, του ευρύτερου τομέα και των ΟΤΑ και ευθύνεται και για τη συστηματική υποστελέχωσή τους με την απαγόρευση των προσλήψεων» σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι.

«Υποκριτές και φαρισαίοι»

Στη χθεσινή της ανακοίνωση, η Περιφερειακή Αρχή Αττικής, στρέφοντας τα πυρά της προς την κυβέρνηση, έκανε λόγο για υποκριτές και φαρισαίους, κατηγορώντας τη, μεταξύ άλλων, ότι είναι «η κυβέρνηση των μαζικών απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, της παράνομης απόλυσης των 595 καθαριστριών του ΥΠΟΙΚ, που αρνείται πεισματικά, και παρά το νόμο, να τις επαναπροσλάβει» και αυτή «που έχει εγκαθιδρύσει το καθεστώς των εργολάβων στους τομείς της καθαριότητας, της συντήρησης, της φύλαξης, κ.α., στον δημόσιο κι ευρύτερο δημόσιο τομέα».

Τόνιζε ακόμη πως η νέα Περιφερειακή Αρχή «παραμένει αλληλέγγυα στον αγώνα των καθαριστριών του ΥΠΟΙΚ μέχρι την τελική νίκη και δικαίωσή τους, δηλαδή την επαναπρόσληψή τους από εκεί όπου παράνομα τις απέλυσε αυτή η κυβέρνηση» και διαβεβαίωνε πως δεν υπάρχει απόφαση της σημερινής Διοίκησης της Περιφέρειας για ανάθεση εργολαβίας καθαριότητας.

Έκανε ακόμη γνωστό πως, προκειμένου να καλυφθούν «οι πιεστικές ανάγκες προσωπικού στην Περιφέρεια Αττικής, στους τομείς καθαριότητας, φύλαξης, προσωπικού υγείας, συντήρησης, και, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της», καταθέτει αίτημα για την άμεση πρόσληψη προσωπικού, με την επισήμανση πως αναμένει «την άμεση αντίδραση όλων των φωνασκούντων στα τηλεπαράθυρα, κκ Ντινόπουλου, Γεωργιάδη και λοιπών, στο δημόσιο και σαφές αίτημά της».

Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης είχε εξαπολύσει πυρά κατά της επικεφαλής της Περιφέρειας Αττικής Ρένας Δούρου, υποστηρίζοντας ότι η κ. Δούρου αναθέτει σε ιδιωτική εταιρεία τον καθαρισμό των κτηρίων, ενώ είχε αλυσοδεθεί μαζί με τις καθαρίστριες. «Μιλάμε για δούλεμα χοντρό», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στο δημοσίευμα, που ανέφερε επίσης ότι η κ. Δούρου προεκλογικά αλυσοδέθηκε με τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, ενώ σήμερα «αρνείται να τις προσλάβει και προτιμά εταιρεία καθαρισμού», η Περιφερειάρχης Αττικής τόνισε τη Δευτέρα πως είχε δεν δεσμεύθηκε τίποτα και σε κανέναν.

«Συμπαραστέκομαι στον αγώνα των καθαριστριών. Θα ήταν όμως λαϊκισμός και υιοθέτηση πελατειακής λογικής να τις προσλάβουμε στην περιφέρεια Αττικής. Ρωτήστε, όμως, και τις ίδιες και θα σας πουν ότι διεκδικούν την επαναπρόσληψή τους στις θέσεις από τις οποίες παρανόμως απολύθηκαν» είχε πει μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Στην ανακοίνωση διάψευσης του επίμαχου δημοσιεύματος που είχε εκδώσει την ίδια μέρα η Περιεφερειακή Αρχή σημείωνε τα ακόλουθα:

«Στις 29 Αυγούστου του 2013, το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να εγκρίνει τη σκοπιμότητα διενέργειας διεθνούς δημόσιου διαγωνισμού για τον καθαρισμό των κτηρίων των Υπηρεσιών της Π.Ε. Κεντρικού Τοµέα της Περιφέρειας Αττικής, προϋπολογισμού 700.000 ευρώ συµπεριλαµβανοµένου ΦΠΑ.

»Την 1η Νοεμβρίου 2013 η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε με την υπ’ αριθμ. 2401 απόφαση, την έγκριση της δαπάνης και τη διάθεση πίστωσης ποσού 677.000€ (εξακοσίων εβδομήντα επτά χιλιάδων ευρώ) συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. για τη διενέργεια διεθνούς ανοικτού μειοδοτικού διαγωνισμού για τον καθαρισμό των κτηρίων των Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Κεντρικού Τομέα της Περιφέρειας Αττικής. Στις 28 Φεβρουαρίου 2014 η Οικονομική επιτροπή, με την υπ΄αριθμ. 546 απόφασή της, αποφασίζει την έγκριση των όρων της με αρ. 2/2014 διακήρυξης του διεθνούς ανοικτού μειοδοτικού διαγωνισμού. Η σχετική διαδικασία του διεθνούς διαγωνισμού, μετά την ανάδειξη μειοδότριας εταιρίας, έφθασε στην Οικονομική Επιτροπή τον Οκτώβριο του 2014.

»Η διαδικασία για να ολοκληρωθεί, πρέπει να υπάρξει υπογραφή της σχετικής σύμβασης από την Περιφερειακή Αρχή, κάτι που η Περιφερειακή Αρχή δεν έχει πράξει. Γεγονός που σημαίνει ότι η κρίσιμης σημασίας, ξεχωριστή από τη διαδικασία του διαγωνισμού, διαδικασία της συμβασιοποίησηςδεν έχει λάβει χώρα. Το θέμα βρίσκεται δηλαδή σε εξέλιξη ενώ, εκτός των άλλων, εκκρεμεί και η έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Να σημειωθεί ότι ο προηγούμενος σχετικός διαγωνισμός είχε ακυρωθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο είχε θεωρήσει το τίμημα υπερβολικό.

»Σύμφωνα με τα παραπάνω λοιπόν, τα περί “ανάθεσης σε ιδιωτική εταιρία” του καθαρισμού των κτηρίων της Περιφέρειας, συνιστούν αβάσιμα και παραπλανητικά ψεύδη».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

ΕΝΠΕ: Πρώτη η παράταξη του Απόστολου Τζιτζικώστα

Peristeri News

Μήνυση του Ν. Χαρδαλιά για τις δολιοφθορές στον υποθαλάσσιο αγωγό νερού της Αίγινας

Peristeri News

Ν. Χαρδαλιάς: Ξεκινάμε από τη Δυτική Αττική για να σχεδιάσουμε το αύριο

Peristeri News

Leave a Comment