PeristeriNews.gr
Περιφέρεια Αττικής

Συμπαράσταση της Περιφέρειας Αττικής στην Π.Ε.Δ.Α. και στην Κ.Ε.Δ.Ε.



Την αμέριστη συμπαράσταση της Περιφέρειας Αττικής στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (Π.Ε.Δ.Α.) και στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), αλλά και την αντίθεσή του σε περαιτέρω περικοπές κονδυλίων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση τόνισε ο Περιφερειάρχης.

Την αμέριστη συμπαράσταση της Περιφέρειας Αττικής στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (Π.Ε.Δ.Α.) και στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), αλλά και την αντίθεσή του σε περαιτέρω περικοπές κονδυλίων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τόνισε στο χαιρετισμό που απηύθυνε σήμερα, Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, στην έκτακτη Γενική Συνέλευση των εκπροσώπων της Π.Ε.Δ.Α. η οποία πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ενόψει της προετοιμασίας της Π.Ε.Δ.Α. για το έκτακτο συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Ε. με θέμα «Τα Οικονομικά των Δήμων».

Ο κ. Σγουρός, αφού επισήμανε ότι για την αντιμετώπιση των προβλημάτων χρειάζεται συντονισμένη δράση και συνεργασία του α΄και β΄ βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πρότεινε κοινή Συνεδρίαση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.ΠΕ) και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) καθώς και κοινή Συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (Π.Ε.Δ.Α.) και της Περιφέρειας Αττικής.

Επίσης, ο Περιφερειάρχης Αττικής επανέλαβε την πρόταση την οποία είχε καταθέσει στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Κομοτηνή (27-1-2012) και αφορούσε την παράταση της θητείας των Περιφερειακών και των Δημοτικών Αρχών έως το 2015, ώστε να μη συμπέσουν με τις Ευρωεκλογές, προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν εμπλοκή στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ.

Στο χαιρετισμό του ο κ. Σγουρός ανέφερε τα ακόλουθα:

«Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκλησή σας στην κρίσιμη αυτή συνεδρίαση της ΠΕΔΑ σχετικά με τα οικονομικά της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η σημερινή συνάντηση γίνεται σε μια συγκυρία όπου στην κυριολεξία κρίνεται το μέλλον της χώρας μας όχι μόνο ως μέλος της νομισματικής ένωσης αλλά και συνολικά. Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα αδιέξοδο πρωτόγνωρο για τη γενιά μας. Μια δημοσιονομική κρίση, μια πολιτική κρίση και, κυρίως, μια κοινωνική κρίση που για να την αντιμετωπίσουμε και να σταθούμε όρθιοι χρειάζονται σημαντικές πολιτικές αποφάσεις και πρωτοβουλίες απ’ όλους μας.

Προφανώς και έχουμε πλήρη συναίσθηση της οικονομικής κατάστασης από την οποία διέρχεται η πατρίδα μας. Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, άλλωστε, έχουν συμβάλει όσο κανένας άλλος θεσμός στην προσπάθεια για τη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας. Οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) που θα κατανεμηθούν στους Δήμους της χώρας τον τρέχοντα μήνα ανέρχονται σε 96 εκατ. ευρώ. Το 2011 ανέρχονταν, μηνιαίως, σε 168 εκατ. ευρώ. Και το 2009, σε 215 εκατ. ευρώ μηνιαίως. Η μείωση των πόρων τους την τελευταία τριετία έχει ξεπεράσει το 60%, με συνέπεια να θίγεται πλέον ο σκληρός πυρήνας των ανελαστικών δαπανών τους. Αντίστοιχες είναι οι μειώσεις και στις Περιφέρειες. Αν όλοι οι φορείς του Δημοσίου είχαν ανάλογη συμβολή, η χώρα θα παρουσίαζε ήδη σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα και θα είχε αρχίσει η ανάκαμψη της οικονομίας.

Ο κ. Σγουρός τόνισε ότι «Θα πρέπει να γίνει σαφές ότι οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) δεν είναι ένα αίτημα που οι Δήμοι διαπραγματεύονται κάθε χρόνο ή κάθε μήνα με την εκάστοτε Κυβέρνηση. Αποτελούν πόρο θεσμοθετημένο με τον Καλλικράτη. Τα ποσά αυτά εισπράττονται από το Κράτος και πρέπει να αποδίδονται στην Αυτοδιοίκηση. Εκτός αν η Πολιτεία, ψηφίζει νόμους, και συνειδητά δεν τους εφαρμόζει.

Δυστυχώς η μεταρρύθμιση του Καλλικράτη συνέπεσε χρονικά με την πρωτοφανή δημοσιονομική στενότητα που αντιμετωπίζουμε, την περικοπή πόρων και προσωπικού, την χρηματοπιστωτική αστάθεια, την αδυναμία χρηματοδότησης των αναγκαίων για τις πόλεις μας υποδομών»

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, απευθυνόμενος στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Ιωαννίδη, δήλωσε: «Το Κράτος πλέον δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών. Δεν πρέπει να έχουμε ψευδαισθήσεις. Και η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να είναι μονίμως επαίτης, που θα αναζητά συνεχώς πόρους για να καλύψει μισθοδοσία, προνοιακά επιδόματα, μεταφορές μαθητών και οποιεσδήποτε άλλες μεταφερόμενες αρμοδιότητες χωρίς τους αντίστοιχους πόρους ».

Συνεχίζοντας τον χαιρετισμό του ο κ. Σγουρός υπογράμμισε: «Η Περιφέρεια Αττικής τόσο από το δικό της, σημαντικά μειωμένο, ταμείο, όσο και από το ΠΕΠ Αττικής, συμβάλλει στο μέγιστο βαθμό στην κατασκευή έργων υποδομής, σημαντικών για την ανακούφιση των πολιτών που πλήττονται από την κρίση. Έχω απευθύνει, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα, ανοικτή πρόσκληση και στους 66 Δήμους της Αττικής, να τρέξουν ταχύτατα την ωρίμανση όλων των έργων τους και να καταθέσουν προτάσεις για νέα έργα. Παιδικοί σταθμοί, κοινωνικές υποδομές, οδικά έργα, υποδομές αθλητισμού, έργα πρασίνου, αποτελούν βασική προτεραιότητα για την Περιφέρεια Αττικής. Το ΕΣΠΑ κλείνει σε λιγότερο από ένα χρόνο, και δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία για χρηματοδότηση από κοινοτικά κονδύλια. Πρέπει όλοι να καταβάλλουμε τεράστια προσπάθεια για να απορροφηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα. Εσείς είστε οι ωφελούμενοι φορείς, εσείς πρέπει να υποβάλλετε ώριμες προτάσεις.

Οι αιρετές Περιφέρειες από όταν ανέλαβαν την ευθύνη του ΕΣΠΑ έχουν αυξήσει σημαντικά τους ρυθμούς απορρόφησης του, και μάλιστα μέσα σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες. Παρόλα αυτά, ακούμε πάλι φωνές το τελευταίο διάστημα, για επιστροφή της αρμοδιότητας διαχείρισης του ΕΣΠΑ στο Κράτος και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Φαίνεται πως κάποιοι δεν βάζουν μυαλό με τίποτα.

Πρέπει όλοι μαζί να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε με τα μεγάλα ανοιχτά προβλήματα της Αττικής. Τι θα κάνουμε με το αποχετευτικό και την διαχείριση των απορριμμάτων. Αν περιμένουμε να μας τα λύσει η Κυβέρνηση, φοβάμαι ότι θα περιμένουμε πολύ και χωρίς αποτέλεσμα. Η Αυτοδιοίκηση πρέπει να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο. Να συμφωνήσουμε σε λύσεις, που έχουν εφαρμοστεί διεθνώς, και να τις προχωρήσουμε. Αν δεν λύσουμε τώρα το πρόβλημα των σκουπιδιών, να είστε βέβαιοι πως πριν το τέλος της παρούσας θητείας όλων μας, θα βρεθούμε μπροστά σε τραγικό αδιέξοδο στην Αττική. Και τότε δεν θα ευθύνεται μόνο ένας, θα ευθυνόμαστε όλοι μαζί.

Ο ΕΔΣΝΑ, που αποτελεί την έμπρακτη συνύπαρξη πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης, με πρόσφατη απόφασή του, αναγνωρίζοντας την δυσχερή οικονομική κατάσταση των Δήμων, προχώρησε σε διακανονισμό των οφειλών των Δήμων σε μηνιαίες δόσεις. Όμως όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι ένα μέρος των χρημάτων που πληρώνουν οι πολίτες για δημοτικά τέλη καθαριότητας, πρέπει να αποδίδονται στον ΕΣΔΝΑ, για να συνεχίσει να λειτουργεί το σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων. Δεν είναι μόνο η αποκομιδή που πρέπει να μας ενδιαφέρει. Είναι και η διαχείριση που βρίσκεται ένα βήμα πριν το κραχ από τα συσσωρευμένα χρέη ετών.

Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να αποτελέσει το ανάχωμα στην καθοδική πορεία που βρίσκεται η χώρα. Η κρίση αυτή έφερε σημαντική αύξηση των απαιτήσεων των πολιτών για κοινωνικές υποδομές, πρόνοια και φροντίδα, ενός διαρκώς αυξανόμενου πληθυσμού που ζει σε καθεστώς φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Πολίτες και οικογένειες που μέχρι χθες δεν αντιμετώπιζαν πρόβλημα, βλέπουν τη ζωή τους να αλλάζει δραματικά και να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της καθημερινότητας».

Ο Περιφερειάρχης Αττικής κατέληξε, λέγοντας: «Χαιρετίζω λοιπόν την σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση της ΠΕΔΑ με ένα μήνυμα αισιοδοξίας αλλά και επαγρύπνησης. Μόνο με τις δικές μας δημιουργικές πρωτοβουλίες θα καταφέρουμε να συμβάλλουμε στο ξεπέρασμα της πολύπλευρής κρίσης που μαστίζει τον τόπο μας. Σε αυτό να είστε σίγουροι ότι η Περιφέρεια Αττικής θα βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία μαζί σας και θα βοηθάει όσο μπορεί»

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!





Related posts

Ν. Χαρδαλιάς: Καμία έκπτωση σε θέματα διαφάνειας

Peristeri News

ΕΔΣΝΑ: Ορίστηκε η νέα Εκτελεστική Επιτροπή

Peristeri News

Ν. Χαρδαλιάς: 4.25 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της ψυχικής υγείας και την αντιμετώπιση εξαρτησιογόνων ουσιών

Peristeri News

Leave a Comment