PeristeriNews.gr
Οικονομία

Στο «κόκκινο» τα καταναλωτικά δάνεια



Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων καταναλωτικών δανείων είχε φθάσει ήδη στο τέλος Σεπτεμβρίου 2011 στο 26,4%.

Περισσότερα από ένα στα τέσσερα καταναλωτικά δάνεια βρίσκονται ήδη σε καθυστέρηση, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος. Την ίδια ώρα η Λούκα Κατσέλη, που εισηγήθηκε τον ισχύοντα νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, προτείνει στη Βουλή την προσθήκη διατάξεων ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους δικαστές ακόμη και για «κούρεμα» οφειλών έως και 30% για δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες.

Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην τελευταία έκθεση του διοικητή της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλου για την οικονομία αποκαλύπτουν ότι το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων μετατρέπεται σε χιονοστιβάδα λόγω της οικονομικής κρίσης:

Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων καταναλωτικών δανείων (περιλαμβάνονται και οι πιστωτικές κάρτες στην κατηγορία αυτή) είχε φθάσει ήδη στο τέλος Σεπτεμβρίου 2011 στο 26,4%. Στα στεγαστικά και τα επιχειρηματικά δάνεια τα ποσοστά των καθυστερούμενων έφθαναν το 14% και 13% αντίστοιχα, ενώ στο σύνολο των δανείων το ποσοστό πλησίασε για πρώτη φορά το 15% (14,7% για την ακρίβεια).

«Είναι σαφές ότι εντείνεται η δυσκολία των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών να εκπληρώνουν με συνέπεια τις δανειακές τους υποχρεώσεις» τονίζει στην έκθεσή του ο Γ. Προβόπουλος.

Η κυβέρνηση έχει αποκλείσει, πάντως, ώς τώρα κάθε ενδεχόμενο παρέμβασης με νομοθετική ρύθμιση για την ελάφρυνση των δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες από τα δανειακά βάρη. Οπως είχε τονίσει πρόσφατα μιλώντας στη Βουλή ο Ευάγγελος Βενιζέλος, η κυβέρνηση ασκεί πιέσεις στις τράπεζες για να προχωρούν οι ίδιες σε ρυθμίσεις διευκόλυνσης των πελατών τους, και ήδη αυτό έχει γίνει για 750.000 δάνεια.

Ωστόσο, η πρώην υπουργός Οικονομίας και Εργασίας Λούκα Κατσέλη, η οποία εισηγήθηκε το 2010 τον νόμο για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, εκτιμά ότι αν δεν υπάρξει μια νομοθετική παρέμβαση, τα χρέη θα οδηγήσουν σε αδιέξοδο μεγάλο μέρος της κοινωνίας, καθώς όλο και περισσότεροι χάνουν εισοδήματα και θέσεις εργασίας και αδυνατούν να εξυπηρετήσουν δάνεια που είχαν λάβει σε άλλες εποχές, όταν είχαν πολύ καλύτερη οικονομική κατάσταση.

Η κ. Κατσέλη και άλλοι επτά βουλευτές της «Κοινωνικής Συμφωνίας» κατέθεσαν χθες στη Βουλή πρόταση νόμου για τη ρύθμιση δανείων και την ελάφρυνση δανειοληπτών, που προβλέπει μεταξύ άλλων τη δυνατότητα «κουρέματος» χρεών με δικαστική απόφαση σε ποσοστό έως και 30%. Ειδικότερα, οι βουλευτές προτείνουν:

– Φυσικά πρόσωπα και μικροί επιχειρηματίες, με επιχειρήσεις που απασχολούν έως δύο άτομα εκτός των εταίρων, να έχουν τη δυνατότητα να ζητούν από το ειρηνοδικείο του τόπου διαμονής τους τον περιορισμό της οφειλής τους έως και κατά 30%, εάν έχει μειωθεί το εισόδημά τους τον τελευταίο χρόνο περισσότερο από 20%. Ειδικά για τους ανέργους προτείνεται να έχουν τη δυνατότητα διακοπής της εξυπηρέτησης των δανείων τους για δύο χρόνια, χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις.

– Το δικαστήριο προτείνεται να ρυθμίζει το χρέος που απομένει μετά το «κούρεμα» σε δόσεις το ύψος των οποίων δεν θα ξεπερνά το 30% του μηνιαίου εισοδήματος του δανειολήπτη.

– Επίσης, προτείνεται να επεκταθεί ώς το τέλος του 2018 η προστασία από πλειστηριασμούς και κάθε άλλη πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης για όλους τους δανειολήπτες που έχουν προσφύγει σε ειρηνοδικεία, σύμφωνα με τον νόμο, για την ελάφρυνση των οφειλών τους. Αλλά και να επεκταθεί ώς το τέλος του 2015 η γενική απαγόρευση πλειστηριασμών και να ισχύσει για χρέη μέχρι 300.000 ευρώ, αντί των 200.000 ευρώ που προβλέπεται σήμερα.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Οπως τονίζουν οι βουλευτές στην εισηγητική έκθεση της πρότασης νόμου που κατέθεσαν, είναι αναγκαία μια επέκταση των ρυθμίσεων του ν. 3698/2010, ο οποίος καλύπτει μόνο τους υπερχρεωμένους καταναλωτές που βρίσκονται σε μόνιμη αδυναμία εξυπηρέτησης των δανείων τους.

«Οταν το καθαρό εισόδημα έχει μειωθεί περισσότερο από 20%, ακόμη και κατά 50%-60%, είναι απολύτως αδύνατο να πληρωθούν δόσεις που είχαν συμφωνηθεί με δεδομένα άλλων εποχών», τονίζεται στην εισηγητική έκθεση. «Είναι κατά συνέπεια απολύτως απαραίτητο να ληφθεί νομοθετικά πρόνοια πρόσθετης προστασίας δανειοληπτών από την αναγκαστική εκτέλεση είσπραξης εναντίον τους» προσθέτουν οι βουλευτές.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!





Related posts

Πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα 2,71 δισ. το πρώτο τετράμηνο

Peristeri News

Πώς λειτουργεί το Iris από το κινητό

Peristeri News

Στο 3,1% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο

Peristeri News

Leave a Comment