PeristeriNews.gr
Οικονομία

Στο 3,1% αυξήθηκε ο πληθωρισμός το Σεπτέμβριο


Σε 3,1% αυξήθηκε το Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός – από 1,7% τον Αύγουστο – σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), λόγω ανατιμήσεων κυρίως σε προϊόντα και υπηρεσίες ευρείας κατανάλωσης, όπως η στέγαση και οι μεταφορές.

Σε 3,1% αυξήθηκε το Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός – από 1,7% τον Αύγουστο – σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), λόγω ανατιμήσεων κυρίως σε προϊόντα και υπηρεσίες ευρείας κατανάλωσης, όπως η στέγαση (τιμολόγια ΔΕΗ, φυσικό αέριο) και οι μεταφορές (βενζίνη).

Ειδικότερα, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε τα εξής:

Από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του Σεπτεμβρίου 2011, προς τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2010, προκύπτει αύξηση 3,1%, έναντι αύξησης 5,6% που είχε καταγραφεί κατά την ίδια σύγκριση του 2010 προς το 2009.

Η αύξηση αυτή οφείλεται στις ακόλουθες μεταβολές:

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών:

α) Κατά 2,2% της ομάδος «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα δημητριακά και παρασκευάσματα, στα κρέατα γενικά, στα ψάρια νωπά, στα γαλακτοκομικά και αυγά, στα έλαια και λίπη, σε ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, στον καφέ, σε αναψυκτικά, σε χυμούς φρούτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα φρούτα νωπά και λαχανικά νωπά.

β) Κατά 5,8% της ομάδος «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης των τιμών των τσιγάρων.

γ) Κατά 2,8% της ομάδος «Ένδυση και υπόδηση», λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

δ) Κατά 8,3% της ομάδος «Στέγαση», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, του πετρελαίου θέρμανσης, του φυσικού αερίου, του ηλεκτρισμού, των ενοικίων κατοικιών, των ειδών και υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας.

ε) Κατά 0,8% της ομάδος «Διαρκή αγαθά – Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.

στ) Κατά 4,8% της ομάδος «Μεταφορές», λόγω αύξησης των τιμών στα καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη) και στις υπηρεσίες μεταφορών. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα τέλη κυκλοφορίας και των τιμών των αυτοκινήτων.

ζ) Κατά 0,6% της ομάδος «Επικοινωνίες», λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών των τηλεφωνικών υπηρεσιών.

η) Κατά 2,9% της ομάδος «Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια», λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών των εστιατορίων-ζαχαροπλαστείων-καφενείων-κυλικείων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών των ξενοδοχείων.

θ) Κατά 2,7% της ομάδος «Άλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ασφαλίστρων αυτοκινήτων και δικύκλων και των ειδών ατομικής φροντίδας.

2. Από τις μειώσεις των δεικτών:

α) Κατά 0,7% της ομάδος «Υγεία», λόγω μείωσης των τιμών των φαρμάκων. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των νοσηλείων των ιδιωτικών κλινικών.

β) Κατά 0,3% της ομάδος «Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω μείωσης των τιμών του οπτικοακουστικού εξοπλισμού-υπολογιστών. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών των βιβλίων, γραφικής ύλης-σχολικών ειδών και του πακέτου διακοπών.

γ) Κατά 0,4% της ομάδος «Εκπαίδευση», λόγω μείωσης των τιμών στα δίδακτρα ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων και ΙΕΚ.

Παράλληλα, ο γενικός δείκτης τον Σεπτέμβριο 2011, σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2011, παρουσίασε αύξηση 3,3%, έναντι αύξησης 1,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Εξάλλου, ο Εναρμονισμένoς Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 2,9% τον Σεπτέμβριο, από 1,4% τον Αύγουστο εφέτος και 5,7% τον Σεπτέμβριο 2010. Σε μηνιαία βάση, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός σημείωσε αύξηση 3,4%, έναντι αύξησης 1,9% πέρυσι.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Μειώθηκε η ανεργία τον Μάρτιο στο 10,2%

Peristeri News

Πότε θα κλείσουν οι τράπεζες για το Πάσχα

Peristeri News

Φορολοταρία Μαρτίου 2024 – Δείτε εάν κερδίσατε

Peristeri News

Leave a Comment