PeristeriNews.gr
Οικονομία

Στις αρχές του ’19 το πράσινο φως για τον αγωγό φυσικού αερίου


Στις αρχές του 2019 εκτιμά το Ισραήλ ότι θα δοθεί το «πράσινο φως» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κατασκευή του East Med, αγωγού μήκους 2.000 χλμ, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από κοιτάσματα της Μεσογείου στη γηραιά ήπειρο, διαπερνώντας το Ισραήλ, την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ιταλία. 

Σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας, Γιούβαλ Στάινιτς, εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει μία «λεπτομερής συμφωνία» μεταξύ των χωρών, που συμμετέχουν στο έργο, ώστε να δοθεί η οριστική έγκριση στις αρχές του 2019.

Ο αγωγός. το κόστος του οποίου υπολογίζετα σε 7 δισ. δολάρια, θα μπορούσε να αποτελέσει ορόσημο για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Λεκάνη της Λεβαντίνης, στην ανατολική γωνιά της Μεσογείου, καθώς θα προσφέρει πρόσβαση σε όλη την ευρωπαϊκή αγορά. Έχει δε τη στήριξη και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνεται ότι στα ανοικτά του Ισραήλ έχουν ανακαλυφθεί κοιτάσματα 900 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, ενώ το κυπριακό κοίτασμα Αφροδίτη έχει άλλα τουλάχιστον 128 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Ωστόσο και τα δύο κοιτάσματα εκτιμάται ότι στην πραγματικότητα είναι μεγαλύτερα.

Το Ισραήλ εξετάζει, επίσης, το ενδεχόμενο να κατασκευάσει έναν αγωγό προς την Τουρκία, όπου η ζήτηση αυξάνεται ταχύτατα, αλλά το έργο έχει παγώσει εξαιτίας των εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Λήγει αύριο η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας

Peristeri News

Μειώθηκαν δάνεια και καταθέσεις τον Ιανουάριο

Peristeri News

Φορολοταρία Ιανουαρίου 2024 – Δείτε εάν κερδίσατε

Peristeri News

Leave a Comment