PeristeriNews.gr
Πολιτική

Στην Κοζάνη ο πρωθυπουργός με κυβερνητικό κλιμάκιο


Στην Κοζάνη βρίσκεται από το πρωί της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για σειρά συναντήσεων και επαφών με φορείς και πολίτες από την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του σχεδίου απολιγνιτοποίησης και δίκαιης μετάβασης, ύψους 7,5 δισ. ευρώ, για την περίοδο 2021-2027.

«Bρίσκομαι εδώ για να συνομιλήσουμε με όλους τους φορείς της περιοχής και να παρουσιάσουμε αναλυτικά τα πολύ φιλόδοξα σχέδιά μας για τη Δυτική Μακεδονία. Επειδή υπάρχει μία απολύτως κατανοητή και δικαιολογημένη ανησυχία από την πλευρά των κατοίκων για το σε τι ακριβώς συνίσταται αυτή η ιδέα της δίκαιης μετάβασης, αλλά κι επειδή από την άλλη έχει γίνει πάρα πολύ σημαντική δουλειά, που θεωρώ ότι δεν έχει ακόμα πλήρως επικοινωνηθεί, είναι μία ευκαιρία να μιλήσουμε, αλλά και να ακούσουμε» είπε ο πρωθυπουργός.

Όπως σημείωσε, «ουδέποτε στην ιστορία, οποιασδήποτε Περιφέρειας, έχουν κινητοποιηθεί τόσο γρήγορα, τόσοι πολλοί πόροι. Οπότε θα πρέπει τη μετάβαση αυτή να τη δούμε ως μία ιστορική ευκαιρία για τη Δυτική Μακεδονία, να αλλάξουμε άρδην το παραγωγικό μοντέλο και να δημιουργήσουμε περισσότερες και καλύτερες δουλειές για τους κατοίκους» τόνισε, κατά τη συνάντησή του με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργο Κασαπίδη, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκου Παπαθανάση.

«Είναι όντως μία ιστορική στιγμή για την Περιφέρεια, αλλά είναι και μία πρόκληση εθνική η μετάβαση γιατί, με απόφαση δική σας, βγαίνει η χώρα πρώτη από τον λιγνίτη» ανέφερε από την πλευρά του ο περιφερειάρχης και συμπλήρωσε: «Πριν από δύο χρόνια εξεδήλωσα το ενδιαφέρον στις Βρυξέλλες για το πράσινο υδρογόνο και τυγχάνει τώρα η πατρίδα μας να είναι πρωταγωνιστής σε αυτή την τεχνολογία αιχμής και θα είναι μία μεγάλη ιστορική ευκαιρία για τη χώρα να γίνει η πύλη εισόδου για το πράσινο υδρογόνο, από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική, που θα είναι το καύσιμο μετά το 2030. Εμείς θέλουμε αυτή τη χρονολογία να τη φέρουμε πιο γρήγορα εδώ στη Δυτική Μακεδονία και να αποκαταστήσουμε την αλυσίδα αξιών του λιγνίτη με την αλυσίδα αξιών των πράσινων τεχνολογιών και δη του πράσινου υδρογόνου. Έχουμε ένα σχέδιο επεξεργασμένο, “λευκός δράκος” λέγεται, το οποίο δημιουργεί περισσότερες θέσεις από αυτές που έχουμε σήμερα στη ΔΕΗ και είναι όντως πολύ πιο φιλόδοξο αλλά απολύτως ρεαλιστικό».

Με τη σειρά του, ο κ. Παπαθανάσης επισήμανε πως το νομοσχέδιο δημιουργεί τις δομές οργάνωσης και διαχείρισης όλου του προγράμματος. «Πραγματικά θέλουμε να προχωρήσουμε χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, διότι η δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση είναι μια μεγάλη πρόκληση, μία μεγάλη ευκαιρία για τη Δυτική Μακεδονία» υπογράμμισε.

Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός είχε σύσκεψη με τον πρύτανη και τους αντιπρυτάνεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με τους οποίους συζήτησε για τις προοπτικές που ανοίγονται από την υλοποίηση του σχεδίου, το οποίο υποστηρίζεται από το «πρωτοφανές», όπως είπε, ποσό που έχει εξασφαλιστεί. Τονίστηκε, επίσης, η δυνατότητα, η περιοχή της Κοζάνης και ευρύτερα της Δυτικής Μακεδονίας, να αποτελέσει πρότυπο όχι μονο σε εθνικό, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέσα από ένα σύνολο δράσεων που δεν έχουν προηγούμενο.

«Όλα αρχίζουν και τελειώνουν με τα ζητήματα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης. Οπότε δεν θα μπορούσε κανείς να φανταστεί ένα σχέδιο δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης χωρίς μία έντονη εμπλοκή του Πανεπιστημίου. Και γι’ αυτό και θέλω να ακούσω τις σκέψεις σας και τις προτάσεις σας σε όλα τα επίπεδα για να μπορέσουμε και εμείς στη συνέχεια να σας πούμε τι ακριβώς σκεφτόμαστε» σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Θεοδουλίδης, παρουσίασε την ταυτότητα του Πανεπιστημίου και τον στρατηγικό ρόλο του στη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση στη μετά λιγνίτη εποχή, τονίζοντας πως «είμαστε ένα νέο Πανεπιστήμιο και έχουμε πλεονεκτήματα. Έχουμε δυναμική, έχουμε ευελιξία, έχουμε δυνατότητα για άμεση λήψη αποφάσεων».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η αλληλουχία των επενδύσεων που ήδη δρομολογούνται και υποστηρίζονται από την ΕΕ έχει στο επίκεντρο τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας μέσω της δημιουργίας χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας και της ενίσχυσης των εισοδημάτων στο σύνολο της περιοχής.

Στη συνέχεια της επίσκεψής του στην Κοζάνη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συναντήσεις με τοπικούς φορείς, οργανώσεις νέων και επιχειρηματίες, ενώ θα προεδρεύσει σε ευρεία σύσκεψη για την πορεία της απολιγνιτοποίησης και της δίκαιης μετάβασης.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Κ. Μητσοτάκης: Αποτροπιασμός για τις ενέργειες της Ρωσίας εναντίον αμάχων

Peristeri News

«Δημοκράτες» το όνομα του κόμματος του Ανδρέα Λοβέρδου

Peristeri News

Πιερρακάκης: Πάνω από δέκα ξένα πανεπιστήμια ενδιαφέρονται για την Ελλάδα

Peristeri News

Leave a Comment