PeristeriNews.gr
Πολιτική

Στην Ακρόπολη Κυριάκος Μητσοτάκης και Όλαφ Σολτς


Τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης επισκέφθηκαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ελλάδα.

Στις 11 το πρωί θα περάσουν το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου και θα συζητήσουν εκτός από την περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων, το μείζον θέμα της ενεργειακής κρίσης που πλήττει κάθε ευρωπαϊκή χώρα και που έχει προκαλέσει ρήγματα στη συνοχή της ΕΕ. Επίσης, η επέκταση της οικονομικής συνεργασίας των δυο χωρών, αλλά και η κοινή στάση απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Μάλιστα, στο πεδίο αυτό θα συζητηθεί η συνέχιση της στήριξης στο Κίεβο μέσω συμφωνιών όπως αυτή που έχει ήδη τεθεί σε ισχύ. Πρόκειται για τη λεγόμενη συμφωνία «κυκλικής ανταλλαγής», για την στήριξη της άμυνας της Ουκρανίας, που προβλέπει την παραχώρηση τεθωρακισμένων οχημάτων BMP-1 στην Ουκρανία από την Ελλάδα, η οποία σε αντάλλαγμα θα τα αντικαταστήσει με αντίστοιχα τεθωρακισμένα οχήματα Marder που παραχωρούνται από τη Γερμανία στην Ελλάδα.

Η πρώτη επίσκεψη του Όλαφ Σολτς ως Καγκελαρίου της Γερμανίας στην Ελλάδα έχει πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά από τις προηγούμενες της προκατόχου του, Άνγκελα Μέρκελ. Ο Σολτς στις «βαλίτσες» του θα έχει κατ’ αρχήν μήνυμα στήριξης της Ελλάδας απέναντι στις χωρίς προηγούμενο αναθεωρητικές βλέψεις του Ταγίπ Ερντογάν. Η στάση του Βερολίνου έχει αλλάξει εδώ και καιρό με την πλάστιγγα να γέρνει για πρώτη φορά εδώ και χρόνια υπέρ της Αθήνας.

Αυτή, θα είναι η τρίτη συνάντηση του Όλαφ Σολτς με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η πιο πρόσφατη ήταν στη μαραθώνια Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όπου ο πρωθυπουργός είχε εκτενή ανταλλαγή απόψεων με τον Γερμανό καγκελάριο για την ενεργειακή κρίση. Μέσα από τις διαβουλεύσεις που έγιναν γεφυρώθηκαν οι απόψεις και υπήρξαν συγκλίσεις στις προτάσεις της Κομισιόν για όλες τις πτυχές της ενεργειακής κρίσης, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης να συγκρατηθούν οι τιμές της ενέργειας, κάτι που επέτρεψε στους 27 της Ε.Ε. να καταλήξουν σε συμφωνία.

Η πρώτη συνάντηση των δυο ανδρών είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Μάιο, πάλι στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες με την Τουρκία να είναι όπως και σήμερα σε παροξυσμό και με το Βερολίνο και τότε να τοποθετείται ξεκάθαρα υπέρ των ελληνικών θέσεων.

Ο Όλαφ Σολτς είχε συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και στη Θεσσαλονίκη στο δείπνο των ηγετών της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Αλ. Χαρίτσης: Η Αριστερά στον τόπο μας δεν είναι εφήμερη μόδα

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα ζήτημα της κοινωνίας

Peristeri News

Αλ. Τσίπρας: Δεν σκέφτηκα ποτέ να διαπραγματευτώ τη θέση μας στην Ευρώπη

Peristeri News

Leave a Comment