PeristeriNews.gr
Πολιτική

Στη Βουλή η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Μεϊμαράκη


Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία.

Ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του Προέδρου της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη, μετά την απόφασή του να μην κάνει παραδεκτή την πρόταση δυσπιστίας εναντίον του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία.

Ο Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος επεσήμανε ότι το κόμμα του «δεν στοχεύει στο πρόσωπο του Προέδρου, αλλά στη λειτουργία του κοινοβουλίου τη σκοτεινή μνημονιακή περίοδο» κατά την οποία έχουμε 3 μνημόνια, 410 εφαρμοστικούς νόμους και 40 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. «Η Βουλή μεταβλήθηκε σε διεκπεραιωτικό μηχανισμό, σε παράρτημα του τυπογραφείου της κυβέρνησης», είπε και τόνισε ότι «δεν μπορεί η περιστασιακή πλειοψηφία να καταργεί ή να παρερμηνεύει το Σύνταγμα».

«Δυσπιστούμε στην πρόταση δυσπιστίας σας. Είναι πολιτική απιστία απέναντι στην προσπάθεια που κάνει ο τόπος», απάντησε ο Εισηγητής της ΝΔ Τάσος Νεράντζης σημειώνοντας ότι από το 1950 μέχρι σήμερα δεν υποβλήθηκε αίτηση δυσπιστίας κατά του προεδρείου και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αντιληφθεί γιατί το πολιτικό σύστημα αντιμετώπισε «μετά φειδούς» αυτές τις πρωτοβουλίες.

Ο προεδρεύων Γιάννης Τραγάκης υπενθύμισε ότι η τελευταία πρόταση μομφής σε Πρόεδρο Βουλής έγινε το 1927, ενώ ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι είχε κατατεθεί το 1985 σε βάρος του Μ. Στεφανίδη ήταν Αντιπρόεδρος της Βουλής, αλλά ασκούσε καθήκοντα Προέδρου.

«Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει προσωπικό πρόβλημα ενηλικίωσης, υπάρχει συνολικό πρόβλημα ενηλικίωσης, πρόβλημα πολιτικού πολιτισμού,. Παίζουν παιχνιδάκια με τους θεσμούς, αλλά παιχνιδάκια επικίνδυνα», είπε ο Εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας. «Μόνο στην Ελλάδα υπάρχει μία ανεύθυνη αντιπολίτευση που έχει ταυτίσει τον πολιτικό σας λόγο με ένα χώρο με τον οποίο δεν έχετε σχέση», εκτίμησε και συνέχισε τον υπαινιγμό του για σχέση με τη Χρυσή Αυγή λέγοντας ότι «αν άκουγε κανείς την τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ με εκείνη κόμματος που δεν τιμά την πολιτική ζωή, θα άκουγε τα ίδια πράγματα».

«Το προεδρείο ποια καθήκοντα, ποιες αξίες πρέπει να υπερασπιστεί; Είναι επέκταση της κυβέρνησης και της λειτουργίας της;», αναρωτήθηκε ο Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας επικρίνοντας τον Πρόεδρο ότι «χωρίς να ρωτήσει την νομική υπηρεσία της πήρε θέση. Ποια θέση; Την θέση που αναίρεσε η κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ την είχε εκφραστεί ο υπουργός της κυβέρνησης ο κ. Σταμάτης». «Η Βουλή και το Προεδρείο οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων αρνούμενο να υποταχθεί στις τροπολογίες των Υπουργών, που κάθε μία από αυτές ήταν και μερικά εκατομμύρια», τόνισε

«Ο Πρόεδρος της Βουλής αποφαινόμενος επί του παραδεκτού ή μη της πρότασης δυσπιστίας δεν έκανε τίποτα άλλο παρά από το να ασκήσει τα καθήκοντά του», απάντησε ο Εισηγητής της ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος.

«Ο Ε. Μεϊμαράκης ευθυγραμμίσθηκε με τις κυβερνητικές πρακτικές», υπογράμμισε ο Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης επισημαίνοντας ότι «από τη στιγμή που υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και μέσα στους συνταγματολόγους και μέσα στη Βουλή, και ο Δ. Σταμάτης, που είναι στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού και νομικός, τι έπρεπε να κάνει ο Πρόεδρος; να συγκαλέσει τη διάσκεψη των προέδρων, να καλέσει τη νομική υπηρεσία και το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής. Δεν το έκανε, λειτούργησε ως Υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης. Και μετά την άσκηση μομφής, συνέχισε να προεδρεύει σαν να μην τρέχει κάτι χρειαζόμαστε ισχυρό κοινοβούλιο με ανεξαρτησία απέναντι στην κυβέρνηση όχι παρακολούθημα της κυβέρνησης, και αυτό δεν το έχουμε».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στ. Κασσελάκης: Βγήκα ενισχυμένος, όλο το στάδιο φώναζε το όνομά μου

Peristeri News

Δεν πάνε σε εκλογές για νέο πρόεδρο στον ΣΥΡΙΖΑ

Peristeri News

Νάντια Γιαννακοπούλου: Συμφωνώ με το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Peristeri News

Leave a Comment