PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Στατιστικά στοιχεία της ανεργίας στην Ελλάδα


Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται χιλιάδες πολίτες οι οποίοι από τη μια βλέπουν την είσοδο στο Δημόσιο σαν «όνειρο θερινής νυκτός» και από την άλλη τις συνθήκες εργασίας στον ιδιωτικό τομέα υπό τη βαριά σκιά της οικονομικής κρίσης πιο αδυσώπητες από ποτέ.

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται χιλιάδες πολίτες οι οποίοι από τη μια βλέπουν την είσοδο στο Δημόσιο σαν «όνειρο θερινής νυκτός» και από την άλλη τις συνθήκες εργασίας στον ιδιωτικό τομέα υπό τη βαριά σκιά της οικονομικής κρίσης πιο αδυσώπητες από ποτέ.

Δεν σταματούν οι απολύσεις, οι υποχρεωτικές άδειες και οι διαθεσιμότητες σε δεκάδες κλάδους, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες ζορίζονται περισσότερο από ποτέ.

Την ίδια ώρα, οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού παραμένουν παγωμένες και κρατούν σε αγωνία τους υποψηφίους.

Τα στοιχεία αναφέρουν ότι θα γίνουν μόλις 4.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στον δημόσιο τομέα το έτος 2012, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου για την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Για τα επόμενα τρία έτη (2013 – 2015) η πρόβλεψη είναι 5.320 προσλήψεις ανά έτος, ενώ η αναλογία προσλήψεων – αποχωρήσεων από 1 προς 10 που ήταν το 2011 διαμορφώνεται στο 1 προς 5 τα τέσσερα επόμενα έτη. Και φυσικά, ένα μέρος των προσλήψεων θα αφορά τους διοριστέους μέσω ΑΣΕΠ των τελευταίων ετών.

Μείωση κατά 50% το 2011 και κατά 10% τα επόμενα τέσσερα έτη προβλέπεται και στις προσλήψεις προσωπικού ορισμένου χρόνου, ο αριθμός του οποίου θα κυμαίνεται γύρω στις 40.000 κατ’ έτος.

Δεν είναι όμως τυχαίο ότι το Γραφείο Εξυπηρέτησης Κοινού του ΑΣΕΠ κατακλύζεται επί καθημερινής βάσεως από δεκάδες πολίτες που ψάχνουν την παραμικρή λεπτομέρεια για τους διαγωνισμούς του Δημοσίου, έστω κι αν αφορούν προσωπικό ορισμένου χρόνου.

Ούτε επίσης είναι τυχαίο ότι το προφίλ του μέσου υποψηφίου είναι ο 35άρης και ο 40άρης που «ξεβράζεται» από τον ιδιωτικό τομέα και ψάχνει για λύση ανάγκης στο Δημόσιο, ακόμη κι αν είναι μόνο για έξι μήνες.

Τα στατιστικά της ανεργίας

Καλπάζει η ανεργία στην Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Εurostat για το πρώτο τρίμηνο του 2011, η χώρα μας εμφάνισε ποσοστό ανεργίας της τάξης του 15%.

Πρόκειται για το τέταρτο κατά σειρά μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ, ενώ ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι από πλευράς αύξησης της ανεργίας σε ετήσια βάση, η Ελλάδα κατέχει τα πρωτεία, λαμβανομένου υπόψη ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2010 η ανεργία ήταν στο 11%.

Εκτός από την Ελλάδα, τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας στην ΕΕ εμφάνισαν η Ισπανία (20,9%), η Λιθουανία (16,3%) και η Λετονία (16,2%), ενώ τα μικρότερα ανήκαν στην Ολλανδία (4,2%), στην Αυστρία (4,2%) και στο Λουξεμβούργο (4,5%). Ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 9.3%.

Μετά την Ελλάδα, τη μεγαλύτερη αυξητική τάση της ανεργίας σε ετήσια βάση παρουσίασαν η Βουλγαρία (από 10,1% στο 11.2%), η Κύπρος (από 6,4% στο 7,4%) και η Σλοβενία (από 7,3% στο 8,3%), ενώ στον αντίποδα, με πτωτική την τάση της ανεργίας, βρίσκονται η Εσθονία (από 18,8% στο 13,8%), η Λετονία (από 19,9% στο 16,2%), η Γερμανία (από 7,2% στο 6%) και η Ουγγαρία (από 11,2% στο 10%).

Όσον αφορά τώρα στους νέους κάτω των 25 ετών, η ανεργία έφτασε στην Ελλάδα το 38,5% (έναντι 20,4% κατά μέσο όρο στην ΕΕ) και στην Ισπανία το 44,4%.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Για απόπειρα ανθρωποκτονίας με δόλο κατηγορείται ο άνδρας της επίθεσης με μαχαίρι στην Ερμού

Peristeri News

Συνελήφθη γιατρός που χορηγούσε ψευδείς ιατρικές βεβαιώσεις σε αλλοδαπούς

Peristeri News

Φωτιά σε δύο σταθμευμένα αυτοκίνητα στην πλατεία Βικτωρίας

Peristeri News

Leave a Comment