PeristeriNews.gr
Οικονομία

Στα δημόσια ταμεία τα χρήματα από ξέπλυμα μαύρου χρήματος


Στα ταμεία του δημοσίου θα εισρέουν σε λίγο καιρό χρήματα που εδώ και μήνες παραμένουν «παγωμένα» σε λογαριασμούς υπόπτων ή κατηγορούμενων για διάφορα οικονομικά ανοίγματα.

Στα ταμεία του δημοσίου θα εισρέουν σε λίγο καιρό χρήματα που εδώ και μήνες παραμένουν «παγωμένα» σε λογαριασμούς υπόπτων ή κατηγορούμενων για διάφορα οικονομικά ανοίγματα. Τη νομοθετική αυτή ρύθμιση προωθεί στη βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης με τροπολογία που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τον κώδικα των ναρκωτικών.

Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση δίνει το πράσινο φως για τη ρευστοποίηση υπέρ του δημοσίου, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεσμευμένων καταθέσεων τραπεζικών λογαριασμών, προσωπικών ή κοινών με άλλα συγγενικά τους πρόσωπα, που έχουν εντοπίσει οι αρχές σε εμπλεκόμενους για συγκεκριμένες αξιόποινες πράξεις όπως ξέπλυμα μαύρου χρήματος, φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο και παράβαση του νόμου περί πόθεν έσχες.

Η σύσταση ενεχύρου και η ρευστοποίηση των ύποπτων καταθέσεων μπορεί να γίνεται με διάταξη του ανακριτή, με την έκδοση βουλεύματος ή με ειδική έκθεση ελέγχου φορολογικής αρχής μέχρι του ποσού της φερόμενης ζημιάς του ελληνικού δημοσίου.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όταν ψηφιστεί η ρύθμιση η οποία μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ, θα μπορεί να εφαρμοστεί σε δεκάδες εκκρεμείς υποθέσεις που όλους τους τελευταίους μήνες έχουν δεσμεύσει εκατομμύρια ευρώ, τα οποία με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο δεν μπορούσε να τα εκμεταλλευτεί το δημόσιο πριν από την αμετάκλητη καταδίκη των δραστών.

Ο σκοπός που εξυπηρετεί η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία είναι διττός. Οπως σχολιάζουν νομικοί δίνεται η δυνατότητα εν μέσω οικονομικής κρίσης να μπουν στα ταμεία του δημοσίου πολλά εκατομμύρια ευρώ, τα οποία παραμένουν αναξιοποίητα σε τραπεζικούς λογαριασμούς υπόπτων ή κατηγορουμένων. Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα στους ίδιους τους κατηγορούμενους σε περίπτωση που συναινέσουν να αντιμετωπιστούν ευνοϊκότερα και να τύχουν των ευεργετημάτων που παρέχει ο νόμος

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Μειώθηκε η ανεργία τον Μάρτιο στο 10,2%

Peristeri News

Πότε θα κλείσουν οι τράπεζες για το Πάσχα

Peristeri News

Φορολοταρία Μαρτίου 2024 – Δείτε εάν κερδίσατε

Peristeri News

Leave a Comment