PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Σπείρα εξαπατούσε πολίτες με δήθεν Market Pass – Πώς έβγαλαν 6 εκατ. ευρώ


Έπειτα από πολύμηνη έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εξαρθρώθηκε σπείρα που εξαπατούσε ανυποψίαστους πολίτες, τάζοντάς τους Market Pass και Fuel Pass.

Χειροπέδες πέρασαν οι Αρχές σε 155 άτομα εκ των οποίων τα 20 με 25 ανήκουν στον ηγετικό πυρήνα της συμμορίας. Πρόκειται για Ρομά, με έναν από τους συλληφθέντες μάλιστα να έχει και ποινικό παρελθόν, εμπλεκόμενος στη δολοφονία του 8χρονου αγοριού, πριν λίγες ημέρες, στο Ζεφύρι.

Σύμφωνα με το Mega, τα μέλη της σπείρας έπαιρναν τηλέφωνο επιχειρήσεις και ιδιώτες παριστάνοντας είτε τους υποψήφιους αγοραστές προϊόντων που εντόπιζαν διαδικτυακά, είτε τους δημοσίους υπαλλήλους, είτε θέλοντας να δώσουν κάποιο από τα κρατικά επιδόματα.

Εξαπατώντας τα θύματά τους, αποσπούσαν τα usernames και τα passwords των καταναλωτών αποκτώντας πρόσβαση στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς αποσπώντας χρηματικά ποσά, με τη συνολική τους λεία να φτάνει τα 6.000.000 ευρώ.

Πώς αποσπούσαν τα ποσά

«Ως προς τον τρόπο δράσης (modus operandi) τα μέλη της σπείρας προσέγγιζαν τα θύματα μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, όπου παρουσιάζονταν άλλοτε ως ενδιαφερόμενοι για την παροχή υπηρεσιών ή υποψήφιοι αγοραστές προϊόντων που εντόπιζαν σε διαδικτυακές αγγελίες και άλλοτε ως υπάλληλοι εταιρειών ή δημόσιων υπηρεσιών (ΔΕΔΔΗΕ, Εφορίας, υπάλληλοι Δήμων, λογιστές κ.λπ.), αναφορικά με επιστροφή χρηματικού ποσού χορήγηση επιδομάτων όπως «marketpass», «fuelpass», «powerpass» κ.τ.λ.

Στη συνέχεια, αρχικά με προφορική χειραγώγηση και ακολούθως μέσω απατηλών υπερσυνδέσμων (phishing links) που προσομοίαζαν σε μεγάλο βαθμό με τους αντίστοιχους των τραπεζικών ιδρυμάτων κατάφερναν να υποκλέψουν τα διαπιστευτήρια εισόδου (username & password) και να αποκτήσουν παράνομη πρόσβαση στους λογαριασμούς ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking) των θυμάτων.

Έπειτα, προέβαιναν σε μεταφορά του συνόλου του διαθέσιμου χρηματικού ποσού σε τραπεζικούς λογαριασμούς στρατολογημένων ατόμων (moneymules), ενώ έτερα μέλη προέβαιναν σε ανάληψη των αφαιρεθέντων χρηματικών ποσών από διάφορα ΑΤΜ ανά την επικράτεια, τα οποία παραδίδονταν ιεραρχικά στα ηγετικά μέλη της οργάνωσης.

Μάλιστα, όπου δεν ήταν εφικτή η μεταφορά των χρημάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς τα μέλη της οργάνωσης, είτε ενεργοποιούσαν τις χρεωστικές κάρτες των θυμάτων, σε άυλη μορφή, στα ψηφιακά πορτοφόλια (e–wallets) επιχειρησιακών κινητών τηλεφώνων της οργάνωσης, είτε εξέδιδαν νέες κάρτες, με χρήση των οποίων στη συνέχεια προέβαιναν σε αγορές μέσω ανέπαφων συναλλαγών, από καταστήματα πώλησης κυρίως προϊόντων τεχνολογίας, τα οποία ακολούθως άλλα μέλη της οργάνωσης μεταπωλούσαν», συνέχισε σχετικώς.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Κορυφώνεται η κίνηση στην πασχαλινή αγορά

Peristeri News

Μεγαλοπρεπείς οι Επιτάφιοι στις εκκλησίες του Περιστερίου (photos)

Peristeri News

Κορυφώνεται η έξοδος των εκδρομέων με αυτοκίνητα, πλοία και αεροπλάνα

Peristeri News

Leave a Comment