PeristeriNews.gr
Διεθνή

Σλοβακία: Στις κάλπες σήμερα για πρόεδρο


Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Σλοβάκοι για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, στις οποίες το μεγάλο φαβορί είναι μια δικηγόρος χωρίς εμπειρία στην πολιτική, με σύνθημά της την πάταξη της διαφθοράς.

Η 45χρονη δικηγόρος Ζουζάνα Τσαπούτοβα, η οποία έχει εξειδικευτεί σε θέματα περιβάλλοντος, μπορεί να γίνει σήμερα η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Σλοβακίας, με τις δημοσκοπήσεις να της δίδουν ποσοστό μεγαλύτερο από 60% στην πρόθεση ψήφου έναντι του αντιπάλου της που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση, του 52χρονου Ευρωπαίου Επιτρόπου Ενέργειας Μάρος Σέφκοβιτς.

Στον πρώτο γύρο των προεδρικών, η Τσαπούτοβα η οποία κατέβηκε ως υποψήφια στις εκλογές με το σύνθημα: «Να πολεμήσουμε το Κακό» εξασφάλισε 40,53% των ψήφων έναντι 18,66% που έλαβε ο αντίπαλός της.

Η Τσαπούτοβα βρισκόταν μεταξύ των χιλιάδων διαδηλωτών που είχαν κατέβει πέρυσι στους δρόμους, συγκλονισμένοι από την δολοφονία μέσα στο σπίτι του του νεαρού δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ και της μνηστής του. Ο δημοσιογράφος ετοιμαζόταν να δημοσιεύσει άρθρο για τις φερόμενες σχέσεις ανάμεσα σε Σλοβάκους πολιτικούς και την ιταλική μαφία.

Μετά τη δολοφονία αυτή, που συγκλόνισε την κοινή γνώμη της χώρας, έγιναν μαζικές διαδηλώσεις στη Σλοβακία με τον κόσμο να έχει στραφεί κατά της κυβέρνησης του κόμματος Smer-SD.

Οι μαζικές αυτές κινητοποιήσεις ανάγκασαν σε παραίτηση τον πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος παραμένει ωστόσο αρχηγός του Smer-SD και στενός σύμμαχος του σημερινού πρωθυπουργού.

Μέχρι σήμερα πέντε άνθρωποι έχουν συλληφθεί στην έρευνα για τη δολοφονία του δημοσιογράφου και της μνηστής του, μεταξύ των οποίων βρίσκεται αυτός για τον οποίο υπάρχουν υποψίες ότι έδωσε την εντολή – ένας πολυεκατομμυριούχος που είχε σχέσεις με το Smer-SD.

Την Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε τη Σλοβακία να συνεχίσει την έρευνα και για «όλες τις πιθανές πολιτικές διασυνδέσεις» της δολοφονίας αυτής.

Ο πρόεδρος της Σλοβακίας δεν κυβερνάει, αλλά επικυρώνει διεθνείς συνθήκες και διορίζει τους δικαστικούς των ανώτατων βαθμίδων. Είναι επίσης ο διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας και διαθέτει δικαίωμα άσκησης βέτο.

Τα εκλογικά τμήματα θα ανοίξουν σήμερα στις 08:00 ώρα Ελλάδος και θα κλείσουν στις 23:00 ώρα Ελλάδος.

Ο νέος πρόεδρος της χώρας θα ορκιστεί στις 15 Ιουνίου.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ, AFP

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Leave a Comment